Analyse
Læsetid: 5 min.

Først årtier efter advarsel om Grindsted-forurening under private haver er et vandingsforbud nu på vej

Det virker lidt, som om at hver gang der skabes ny viden om omfanget af Grindsted-forureningen, ser tingene værre ud end først antaget. Både i sagen om ekstra undersøgelser af sundheden i Grindsted og senest med nyt vandingsforbud i et boligområde har myndighederne måttet træffe nye beslutninger, fordi de ikke kom ordentlig til bunds i sagen i første omgang
Det burde desvære ikke komme som en overraskelse for Billund Kommune, at et vandingsforbud er nødvendigt for at sikre borgernes sundhed.

Det burde desvære ikke komme som en overraskelse for Billund Kommune, at et vandingsforbud er nødvendigt for at sikre borgernes sundhed.

Magnus Hove Johansson

Indland
18. maj 2022

Selv om det er mere end 50 år siden, at Grindstedværket i den sydvestjyske by Grindsted stod bag en af danmarkshistoriens største forureninger, bliver deponeringen af massive mængder giftigt affald og forurenet spildevand ved med at få konsekvenser for de lokale: 

Fremover bliver det formentlig efter en beslutning fra byrådet forbudt for borgerne i boligområdet Sydbyen i Grindsted at vande deres haver med vand fra egne boringer. Med en privat boring er man sin egen vandleverandør frem for at få leveret fra eksempelvis et vandværk.

I sommeren 2021 anbefalede Region Syddanmark beboerne i Sydbyen at stoppe havevandingerne, efter at en undersøgelse fra 2020 viste fund af stoffer fra Grindsted-forureningen i målinger tæt på boligområdet. Grindsted-forureningen består af en lang række giftige stoffer såsom det kræftfremkaldende vinylklorid. Det er den anbefaling, der nu bliver udvidet til et decideret forbud.

Sådan er det ofte med forureningssager – følgevirkningerne viser sig først senere, og nogle gange kan der gå generationer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inge Lehmann

Vi siges at have princippet, forureneren betaler i Danmark.

Så hvor meget betaler ejerne af Grindstedværket egentlig for oprydningen og skadeserstatning?

uffe hellum, Lillian Larsen, John Andersen, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Steen Obel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

For mig er der et enkelt ord, som betegner Grindsted-sagen: SKANDALE !!

Inger Pedersen, John Andersen, søren ploug, Peter Wulff, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Troelsgaard

Inge Lemann skriver
"Så hvor meget betaler ejerne af Grindstedværket egentlig for oprydningen og skadeserstatning?"

Sådan skudt fra hoften: ingenting. Fordi sådanne omkostninger er lovgivningsbestemte med love der ikke eksisterede på tidspunktet for forureningernes etablering.

Inge Lehmann

Carsten Troelsgaard det var også et retorisk spørgsmål.

På en eller anden måde sørger politikerne altid for, at forureningen trods advarsler bliver ofrenes og skatteydernes ansvar og penge.

Og har vores politikere ikke også vedvarende klaget over, at skattebyrden for erhvervslivet er for hårdt og går ud over deres konkurrenceevne. De selvsamme penge, der egentlig burde betale for skadevirkningerne.

Vi har også et landbrug, der vil betales for, at de ikke forgifter vores alles drikkevand.

Så udtrykket er en lodret løgn, når det kommer til erhvervslivet svineri. Der er det ved lov bestemt, at man aldrig løber tør for andre folks penge og helbred for at betale for forurenerens lovliggjorte ødelæggelser.