Interview
Læsetid: 8 min.

Forsker vil med ny bog ruste forældre til at sige fra over for opdragelseseksperter og skolens krav

Forældre bliver bombarderet med gode råd fra eksperter og tilbud fra private virksomheder. Ligesom der er skruet op for forældrenes ansvar i skole og dagtilbud. Det intensiverer presset på forældrene, mener ph.d. i familiesociologi Maria Ørskov Akselvoll, der har skrevet en bog om, hvorfor forældreskabet er blevet grænseløst

Ph.d. i familiesociologi Maria Ørskov Akselvoll har skrevet bogen ’Det grænseløse forældreskab’ om forældrerollen. »Forældre bliver i dag bombarderet med gode råd fra eksperter om den rigtige måde at være forældre på, og det er svært at lukke øjnene for, når staten også i tiltagende grad vil ind i familierne og påvirke dem til at være forældre på den rigtige måde,« siger hun.

Magnus Hove Johansson

Indland
16. maj 2022

Forældre fylder ikke bare med deres barnevogne og småbørn på gader og i cafeer. Økologiske babyudstyrsbutikker, private jordemoderklinikker, ammecoaches og mor-mentorer vokser frem. Bøger om opdragelse og børn fylder godt op hos boghandleren, mens mødre skriver kronikker og bøger om det hårde arbejde med spædbørn.

For forældrerollen er i fokus som aldrig før. Også blandt politikerne, der ser forældrene som en vej til at gøre danske børn og unge dygtigere i skolen, ligesom markedet for produkter og ydelser til forældre boomer. Sådan lyder analysen fra familiesociolog og ph.d. Maria Ørskov Aksellvoll i hendes nye bog: Det grænseløse forældreskab. For bagsiden af det intensiverede fokus på forældrene er, at forældrearbejdet bliver så stort, at det slider folk op. 

Ideen til bogen er vokset ud af hendes ph.d.-afhandling, som handlede om skole hjem-samarbejdet i skolen, og hvordan det er vokset i omfang og intensitet de seneste 20 år. Men også hendes egne erfaringer som mor til to nu voksne børn har været inspiration til bogen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Kan ikkee være mere enig.

Har tre sæt børnebørn med tilhørende forældre, der - dog i varierende grad - er fanget af ind af at skulle være "ekstra-personale" i diverse vuggestuers, børnehavers, skolers og SFO'ers OG idesuden i fodboldklubbers, idrætsforeningers SAMT af de af skolen organiserede "trivselsgruppers" "samværs- og støttetiltag"..., kagebagning, trøjevask (NB med ikke-allergifremkaldende vaskepulver!!!) og kørsel plus overnatning i gymnastiksale i den anden ende af landet - og jeg VED ikke hvad...

KORS I HYTTEN!

Yngelen MÅBER, når jeg beretter om betingelserne i deres egen barndom:
Et forældremøde om året, overværelse af en do. gymnastikopvisning eller fodboldafslutning.
Og det var så det.

Skole og børnehave gik ud fra, at forældrene tog sig af deres opgave - og kontaktede, hvis påklrævet.
Do. omvendt.

I fritidssektoren var det endnu mere loose: Man mødte op og betalte kontingent, hvis muligt - og hvis ikke: var det så det.

Hverken daginstitutions-, skole- eller fritidssektoren var pålagt krav om hverken social eller etnisk integration - man gjorde sådan set bare sit bedste på alle fronter.
Fordi man kunne se, det ville være til alles bedste.

Jeg må blankt erkende:
Vi gamle havde godt nok en markant mindre opslidende forældrerolle!

Chalotte Knudsen, Inge Lehmann, Jane Jensen, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Peter Lund, Inge Nielsen, Alvin Jensen, Klaus Ipsen, Steen K Petersen, søren ploug, Anders Reinholdt, Alan Frederiksen, Peter Wulff og Eric Mård anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Pas på med at tage mod gode råd fra en der selv faldt om på gulvet med hjerteflimmer, som var hendes første vink om, at hun var fanget ind i det i ’det gode’ forældreskabs hamsterhjul: med krav fra skolen, daginstitution, børnene og én selv – ved siden af karrieren. Pas på med at stole på alle påstandene om hvordan andres verden fungerer, og flere råd for og imod hansterhjulene.

Det er som når eks narkomaner vil styre nye narkomaners afvending.
Det er ikke altid at tidligere misbrugere er de bedste vejledere.

Malene Avlund Hansen, Inge Nielsen, Jette Kjældgaard og Dan Jensen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Min ene svigerdatter var ved at opleve seriøs familiekrise, da ældstebarnet startede i 0. klasse:

Forældre-trivselsgruppen sendte et program ud for resten af skoleåret med diverse arrangementer med forældremedvirken i weekender MINDST en gang om måneden - nogle af dem som rene forældrearrangementer UDEN børn, sådan bare for sammenholdets skyld...
Svigerdatteren havde jo sådan set en opfattelse af, at de der weekender for hende var tænkt sammen med familien...
Hun var dybt frustreret.

Børnenes far - og jeg - var nu mere kolde: Bed dem rende og hoppe - og deltag i det, du gerne vil!, og ikke mere.

Men "når de nu har haft arbejdet med at arrangere det, er vi da næsten nødt til at deltage, ikke...?"

NEJ!

Inge Lehmann, irandi.p@citypressekontor.dk Pedersen, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Inge Nielsen, Alvin Jensen, uffe hellum, Steen K Petersen, søren ploug, Lise Lotte Rahbek og Eric Mård anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Rent praktisk:

Med fire børn stod jeg selv et år (og med udsigt til do. fremtidige) med 4 x juleafslutninger i klassen (med tilhørende æbleskivebagning), spejderpatruljen, gymnastik og håndbold (de sidste tre med tilhørende slik og/eller pebernødder).

DET rakte hverken min tid eller energi til.

Løsning: Mit kære barn: Vælg ét arrangement med tilbehør. Der skal jeg nok komme og være nærværende.
De andre skal jeg nok tage ansvaret og melde fra til.
OG begrunde, om nødvendigt...

Da yngelen var over den alder, hvor forældremedvirken var påkrævet, meldte jeg klart fra over for diverse egne julefrokoster på arbejde eller andet:
Ja tak i november eller januar!
December er helliget min famile!!!
Det var der nu ingen julefrokoster, der blev flyttet af - men jeg øjnede en vis respekt :-)

Konklusion:
BESTEM DIG!

Nova Lone Jespersen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Inge Nielsen, Alvin Jensen og Eric Mård anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Inger Pedersen.
Som du skriver kunne du/kan mange styre deres liv uden at læse en bog, for hvem har tid til det med flere børn.

Forfatteren kunne ikke styre sit eget liv og gik ned med stress, og nu vil hun med en ph.d. til at styre/vejlede andres. Hun er bare endnu en ekspert.

Jeg spekulerer over, hvad grunden mon kan være til at placere den ’stakkels’ familiesociolog i et træ for at lave en illustration til artiklen. Kan nogen hjælpe mig med en refleksion?

Malene Avlund Hansen, Inge Nielsen og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Michael Schneider

Ja Steen, jeg tænkte det samme og også hvor meget tid der mon er gået med at finde de helt rigtige skindbukser og de matchende sko. Måske den tid kunne være brugt på børnene. Bare en tanke.

Hans Houmøller

Jeg kun e godt tænke mig, at avisen oplyste nærmere om det, der i artiklen kaldes “PISA-chokket”, der i 2001 ifølge artiklen skulle være årsagen til det, der senere skete med Folkeskolen og dermed gjorde det ved forældrene, som vi kan læse om.

PISA var ikke sammenlignelig, men blev brugt i Danmark for at gøde grunden for at ændre Folkeskolen i den retning, der endegyldigt ødelagde den med den såkaldte reform, der blev rullet ud i august 2014.

Det er dermed en falsk præmis.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Peter Wulff, søren ploug og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

"PISA var ikke sammenlignelig, men blev brugt i Danmark for at gøde grunden for at ændre Folkeskolen i den retning, der endegyldigt ødelagde den med den såkaldte reform, der blev rullet ud i august 2014.

Det er dermed en falsk præmis."

Ja.
Men det virkede.

Uden den ville der have været ALT for megen modstand mod at skrotte det Grundtvig-Koldske grundlag for den folkeskole, der var engang...

Inger Marie Just, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Hans Houmøller og søren ploug anbefalede denne kommentar
Inge Nielsen

"Hjælpe" og Omsorgs" industrien skaber flere problemer end de løser ...... selvopfyldende profetier - som de så kan tjene på at tilbyde at afhjælpe.
Pt er der ingen ende på, hvor dårligt børn og unge har det og hvor ensomme de er.......med pressens hjælp kan - (i alle tv nyheder og uendelige avisspalter) kan de se og høre hvor synd alting er - hermed selvopfyldende profetier.
Kære voksne - hvorfor er der ingen der afslører for de unge at teeage årene ER forvirrende, ER følelsesforvirrede, ER selvtillidsforvirrende, og at ensomhedsfølelse er HELT normalt (ja mange har faktisk den grundfølelse indeni, hele livet ..... at føle sig som tilskuer , selv om man kender en masse og deltager i en masse) .....det er helt normalt.....
Det der er mest stakkes for de unge er, den konstante ynkelse og de evendelige sociale medier ....i stedet for at normal-gøre dem og styrke dem i at det ER muligt at leve med livets bump og opmærksomheden VÆK fra de personligheds forstyrrende sociale medier.

Alt dette kan også siges til børneforældre - og "hjælpeindustrien" ....... og politikere det vil have deres stemmer ....... for hvaad slags forældre bliver disse over-ynkede selv?

Stil krav/forventninger/forventningsafstem -og sig fra, som Inger skriver ...... DET viser ens børn at man skal /kan stå ved sig selv - giver styrke og selvstændighed, også i forældreskabet.

Ååhh alle de "eksperter" med de selvopfyldende profetier

Malene Avlund Hansen, Kim Petersen, irandi.p@citypressekontor.dk Pedersen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Folk går jo også lidt for meget op i at bruge tid på børnene, der ofte i høj grad har behov for tid for sig selv.
Skolen i min tid var først og fremmest et anliggende mellem barnet og lærerne, kun ved halvårlige forældremøder og problemer blev den grænse, der gav barnet et med alderen voksende ansvar, overskredet.
Forældres vigtigste rolle er at kunne yde omsorg og trøste, når noget giver børn og unge udfordringer, de skal lære at overkomme. Og så selvfølgelig for alvor gå til stålet, hvis der er tale om virkeligt alvorlige forhold som dem, vi nu hører om på f.eks. visse kostskoler.

Svend Jespersen, Kim Petersen, Alan Frederiksen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Inge Nielsen

Neonskiltet over de unges hovedet : potentielle kunder og potentielle stemmer !

De unges udfordringer er på mange områder, anderledes end vi gamles.
Absurd brug af sociale medier, "reality" tv, umådeholden drukkultur (som skal foregå i byen - tænk at de har råd!), stoffer i større mængder end vi bryder os om at vide, reklamers og mediers fokus på identitet og "se MIG", osv osv........... MEN så mere vigtigt er det, at forældre og skole styrker de unge til at gennemskue, stå ved sig selv, modstå og blive ansvarlige.
Pt er forberedelse til voksenlivet vendt på hovedet. ..... og de "voksne" har åbenbart acceperet det..... de unge siger : hvis I vil os noget, så find os på facebook!! ..... i stedet for at voksne siger : I har pligt til at orientere jer i aviser og nyheder! I har pligt til at samfundsorientere jer !!! ....blive voksne gennem (selv)ansvar.
I stedet lefler samfundet for dem - for der er penge og stemmer i dem !

PS ....her er ikke indbefattet dem, som REELT har problemstillinger at slås med!

Malene Avlund Hansen, Kim Petersen, Steffen Gliese og irandi.p@citypressekontor.dk Pedersen anbefalede denne kommentar