Reportage
Læsetid: 10 min.

Georgierne er gæstfrie, men når russerne begynder at flytte grænsen, kniber det

Mange i Georgien er bekymrede for, hvad fremtiden vil bringe med stadig flere russeres ankomst efter Ruslands invasion af Ukraine og to udbryderrepublikker, der med russisk hjælp, flytter grænsepælene længere ind i Georgien
27-årige Mari Otinashvili (th.) lever konstant med frygten for at blive bortført af russiske grænsevagter. Hun bor sammen med sin mor (tv.) i Khurvaleti-bosættelsen tæt ved grænsen, efter hun som 13-årig måtte flygte fra Sydossetien under krigen mellem Rusland og Georgien i 2008.

27-årige Mari Otinashvili (th.) lever konstant med frygten for at blive bortført af russiske grænsevagter. Hun bor sammen med sin mor (tv.) i Khurvaleti-bosættelsen tæt ved grænsen, efter hun som 13-årig måtte flygte fra Sydossetien under krigen mellem Rusland og Georgien i 2008.

Daro Sulakaur

Indland
24. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Georgierne er gæstfrie folk. Selv om en femtedel af landet officielt er besat af Rusland, har georgierne budt over 20.000 russere velkommen som en konsekvens af krigen i Ukraine. Nogle er flygtet fra Putin, mens andre er flyttet til landet for at beskytte deres penge og forretning på grund af sanktionerne mod Rusland. Der er også ankommet mange ukrainere, og man kan ikke undgå at bemærke, at restauranterne i hovedstaden Tbilisi er fyldt med russisk- og ukrainsktalende familier.

Når man ser, hvordan folk lever sammen på bedste vis i Tbilisi, kan det virke næsten surrealistisk, hvad der foregår kun 45 kilometer derfra. Her ligger grænsen til Sydossetien. En udbryderrepublik, bakket op af russisk militær. Sydossetien udgør sammen med den anden udbryderrepublik Abkhasien den femtedel af landet, som er besat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

ejvind ravn

----som dansker nu på 32.år boende i estland, som jo ligger uhyggeligt nær rusland,kan jeg da givet føle mig nogenlunde tryg ved visheden om at estland er medlem af nato .
ejvind ravn

Dennis Laursen

Russerne (og kineserne) gør jo brug af samme Manifest Destiny-agtige mentalitet som de hvide bosættere (besættere) i Amerika. Den indfødte befolkning drives længere og længere ind i landet, af den hvide mand, med halt hans megalomaniske, "gudsgivne" ret til at tage andre folks land. Til sidst er de indfødte en minoritet i eget land. Det så vi med Amerika, det så vi med Krim, det så vi med Lhasa, og det ser vi også med Georgien og "udbryderrepublikkerne" i Ukraine. Befolkningsudskiftning er fascisternes mest effektive våben; langt mere effektivt end både politistat, krig og propaganda. Få den indfødte befolkning til at flygte, som Mao; eller deportér dem, ligesom Stalin; eller gør dem til slaver, som Washington; og giv landet til de loyale borgere. Sørg for at give vesten lukrative udbytningsaftaler (som Mao gjorte med Nixon, og åbnede op for vestens udbytning af Kinas proletariat: eller som Putin har gjort med gassen), og så har du vitterlig skabt et tusindårsrige. Det hjælper også på det, at arbejderklassen, ikke mindst i vesten, har mistet enhver sammenholdsfølelse, og næppe vil organisere sig i solidaritet med verdens undertrykte folk.