boligmarkedet
Læsetid: 7 min.

Imens multinationale firmaer opkøber ejendomme, stiger huslejerne i Europas store byer

Stadig flere lejemål bliver opkøbt af store investeringsfirmaer i København og andre, store europæiske byer, og markedet bliver stadig mere uigennemskueligt. Det viser en kortlægning af lejemarkedet i Europa, som Information har deltaget i
København er en af de store europæiske byer, hvor den største andel af opkøbet af ejendomme lander på udenlandske hænder.

København er en af de store europæiske byer, hvor den største andel af opkøbet af ejendomme lander på udenlandske hænder.

Astrid Maria Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
21. maj 2022

Betaler du husleje i København, kan pengene via Oslo blive brugt til at investere i ejendomme i Berlin.

Det europæiske marked for udlejningsejendomme bliver i stigende grad flettet sammen og store, ofte multinationale firmaer investerer i det lukrative udlejningsmarked på kryds og tværs i de europæiske storbyer.

En af de helt store spillere på det danske udlejningsmarked er det norskejede Heimstaden, der har næsten 16.000 danske lejeboliger i sin portefølje.

I september 2021 købte Heimstaden boliger for cirka 68 milliarder kroner i Tyskland, Sverige og Danmark af det svenske ejendomsfirma Akelius, der ellers fremstod som global storspiller med mere end 50.000 lejligheder i alt, spredt ud over Europa, USA og Canada. Handlen var en af de største samlede handler med boliger nogensinde i Skandinavien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Jacobsen

Storspekulanterne er sluppet fri i hele verden, til stor skade for alle os andre, derfor stiger uligheden internt i samtlige lande kloden over. De 40 procent, middelklassen får mere, mens de tres procent rammes af de såkaldte reformer, som er sociale nedskæringer.

Hvis politikerne fortsætter med at give frihed til storspekulanterne, hvilket presser lavindkomstgrupperne ud af de store og rigeste byer, er politikerne nødt til at skabe et nyt system, der kompenserer dem som ellers havner ude i de fattigste kommuner, ellers fortsætter den boligapartheid, som eksperterne først nu har fået øje på. Selv i Tyskland taler man åbent om boligproblemerne, som er skabt af spekulanterne. Millioner af borgere er ude af stand til at få en bolig i storbyerne.

Dvs. at et nyt almennyttigt boligbyggeri skal startes op, med boliger som de fattigste kan betale. Det eneste som mangler for at dette kan ske, er viljen på Christiansborg, hvor man lige har givet nitten milliarder kroner om året mere til våbenproducenterne i EU. Med andre ord er der rigeligt med penge, det har politikerne bevist de sidste tre år. Vi kan fjerne fattigdommen i Danmark, det eneste som står i vejen er 179 mennesker i Folketinget, samt de 400 i magteliten.

Naturligvis kan man løse problemet på en anden måde end at regulere markedet, men af en eller anden grund har de rige et fast greb om enhver politikers hals, og de strammer til, hvis ikke de får deres vilje, deres blodpenge, mere rigdom.

Hvis der er nogen som er interesseret i at vide noget om, hvordan de rige gennemtvinger deres vilje, og får politikerne til at give efter, er der et blændende eksempel på en artikel, der klart viser hvordan de gør. Link: "Militariseringen af EU kører på højtryk", fra Solidaritet punktum dk.

"Det er nu blevet almindeligt at høre EU-kommissærer tale om nødvendigheden af en stor, stærk og ikke mindst konkurrencedygtig våbenindustri. I hele verden stiger militærbudgetterne, der i 2021 nåede nye højder. Her oversteg verdens militærbudgetter for første gang eller 15.000 mia. kr. Alle kommissærer er blevet bedt om at finde måder, hvorpå de kan støtte det militær-industrielle kompleks, på deres egne områder."

"Men det bliver større endnu. Der er nu oprettet et særligt Generaldirektorat under EU-kommissionen. Det er et embedsværk, hvis formål det er at tage vare på rumprogrammer og forsvar. Det vil givetvis styrke våbenindustriens placering i EU, og ser ud til allerede på den korte bane at styrke tendensen til militarisering på en meget håndfast måde."

"PESCO er et mellemstatsligt initiativ, hvor alle EU-lande – bortset fra Irland og Danmark – deltager. Formålet er at finde veje til at øge den militære kapacitet, og der er derfor en klar forbindelse mellem investeringerne i udvikling af våbenteknologi, og dette samarbejde. Blandt kendetegnene ved PESCO fremhæves, at det udvikler sig helt uden parlamentarisk kontrol, det være sig på nationalt plan eller gennem Europa-parlamentet."

"EU er i færd med at gennemføre dét, de kalder militariseringen af de ydre grænser. Det sker først og fremmest ved at opgradere grænsetjenesten Frontex markant – fra at tælle nogle få hundrede ansatte til et korps på 10.000 medarbejdere. EU er ved at udvikle et militært apparat, som kan bruges til at tage hånd om EU’s økonomiske interesser med militære midler.

"I den sammenhæng rager Frankrig op. For Frankrig er Afrika afgørende for landets status af global stormagt, og også derfor ser vi især Frankrig presse på inden for EU for at øge engagementet sydpå, ligesom det alle dage har været Frankrig, som har ønsket en stærk militær dimension i EU i det hele taget. Det ligner f.eks. en tanke, at Mozambique får militær bistand til at bekæmpe terrorgrupper i Mozambique, i et område hvor franske olie- og gasselskaber har interesser. Konflikten må ses i lyset af gasprojekterne, som lokalbefolkningen ikke har nytte af."

"Det handler om jagten på gas i havet ud for Mozambique, det handler om Tanzania, og det handler om Yemen, der gennemlever en blodig krig. Det handler om Madagascar, som er ved at blive destabiliseret, og det handler om Ny Kaledonien, som har en stærk uafhængighedsbevægelse."

Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Skov, Lene Basballe og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

Politisk stop for spekulation i jord og fast ejendom er vel den eneste effektive løsning på problemet.

Susanne Kaspersen, William Kern, Rasmus Kristiansen, Jacob Johansen, Steffen Gliese, Inge Nielsen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Politisk stop og andre hjælpe foranstaltninger??
Meget mere effektivt kur er: Lad være med at leje sig ind.
Tomme bygninger er den mest effektive kur imod høje huslejer.
Det tager lige lidt tid, men efter et par år.

Dorte Sørensen

Tak for den gennemgang.

Når Folketinget taler så meget om parallelsamfund - så se dog at få lovgivningen giret til anlæg af billige boliger i alle kommuner og boligområde.

Rasmus Kristiansen, John Andersen, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Når en 2V på Nørrebro på 35 KWM koster 8000 kr om måneden er vanviddet indtruffet. Forvent boligprisfald på op til 35 % når efteråret indtræffer.
God dag derude med et folketing der er helt fraværende!

Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen, Jacob Johansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Per Christiansen

Hvis en mere effektivt kur er: Lad være med at leje sig ind. Hvor skal alle de mennesker, som ikke har mulighed for at købe sig en passende bolig, så bo?

Der er ikke en plet jord eller en bygning i Danmark, som ikke er ejet af nogen/nogle. Og vi har en skarp lovgivning om hvor folk må overnatte, tilberede måltider, opholde sig, foretage toiletbesøg og meget mere, samt en hårdnakket lovbeskyttelse af den private ejendomsret. I Danmark er man enten boligejer, boliglejer eller en form for lovløs, der har myndighederne på nakken i tide og utide. Dette er så udtalt at selv forsorgshjem og herberger for hjemløse opkræver husleje.

Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Morten Højbjerg Sørensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Skov og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

@ Martin Jacobsen - 21. maj, 2022 - 09:55
ø
Hvad har dit meget lange indlæg om militær oprustning at gøre med boligpriserne i stor byerne at gøre ?

Den eneste fællesnævner jeg kan finde, er at begge dele handler om økonomi på den ene aller anden måde.

Steffen Gliese

Indtil 1992 havde vi en velfungerende boligsektor, men så blev den liberaliseret.

Susanne Kaspersen, William Kern, Rasmus Kristiansen, Dennis Tomsen, Jacob Johansen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Martin Jacobsen

Banker, fonde og udenlandske storspekulanter har sat sig på boligmarkedet, og de sidder tungt. De fattige presses ud af storbyerne, og ned i fattigdom. De riges investeringer koncentreres i storbyerne, hvor overklassen selv bor, og kommunepolitikerne fjerner de fattige ved sociale nedskæringer, det kaldes boligapartheid. Igennem lyssky kanaler får de rige bygget boliger med en leje på mellem 14 og 24.000 kr. pr. måned. De misbruger oven i købet det almennyttige boligsystem til dette.

Hvordan påvirker storspekulanterne lejepriserne i storbyerne, således at de fattige bliver presset ud i fattigere kommuner i yderområder? Hvordan påvirker det over halvdelen af befolkningen herhjemme, at investeringerne i samfundet, over flere generationer, går til de 40 %, som i forvejen har formuer? Hvilket stærkere samfund ville vi få hvis alle investeringer i stedet for gik til de 60 %, altså arbejderklassen og underklassen?

Ifølge eksperter hænger tidlige indlæggelser både sammen med fugtige boliger. Der er et uheldigt samspil mellem lave indtægter og dårlige boliger med skimmelsvamp. Dårlige boliger er fortsat en dansk kendsgerning. Der er ingen tvivl om, at en del af boligmassen ikke er god for mennesker at bo i. I dag kan man ved fødslen nærmest forudsige fra oplysninger om forældrene, hvordan barnets liv bliver i forhold til sygdom og levealder og uddannelsesniveau. Hvis man vil give alle børn mere lige muligheder for et godt liv, så skal man gøre op med uligheden i sundhed helt fra barnsben. Uligheden i sundhed starter hos babyen.

Erhvervslivets magt herhjemme er så omfattende, at næsten hele folketinget ligger på knæ for dem. Uligheden, som politikerne har skabt efter påbud fra overklassen, breder sig på alle samfundsforhold og lige fra det øjeblik livet starter. Allerede før barnet giver sit første skrig, er en stor del af dets sundhed, sygdom og fremtidige muligheder lagt på skinner. Det viser tal, som Danske Regioner har trukket fra Danmarks Statistik. De helt små børn fra et til fire år bliver typisk indlagt med feber og luftvejssygdomme.

De riges ophobning af formuer, der har ondt ved at blive omsat i produktive investeringer i virksomheder, bliver anvendt til boligspekulation. Ikke mindst i takt med den stigende ulighed i indkomster og formue, er der vækst hos befolkningsgrupper, hvis forbrug er i top i forhold til, hvad de føler, er deres behov. Man investerer i aktier m.m., man køber nye boliger, herunder sommerhuse, landsteder og by-lejligheder. Det gælder såvel herhjemme som ude i verden. Penge har de nok af.

Politikerne køber nye boliger, investerer i aktier, sommerhuse, landsteder og by-lejligheder såvel herhjemme som ude i verden. Selvfølgeligt vil politikerne hellere være solidariske med Blackrock, Goldman Sachs, Danske Bank og overklassen. Solidariteten er med erhvervslivet, for senere at få lukrative jobs der. De fleste medlemmer af Folketinget deltager frivilligt i socialdestruktionen som en samlet blokke imod flertallet af borgerne, for at flytte pengene op til toppen og til sig selv. Privilegier opnås gennem korruption. Råddenskaben sidder dybt i magtsystemet, i den bærende konstruktion. Den breder sig, medmindre man fundamentalt tager hånd om problemet.

Fællesnævneren er at det er de største firmaer som smadrer verden. Der er nu over et hundrede millioner flygtninge i verden, pga. de krige de dyrker op. I stedet for at fjerne fattigdommen, rager de mere og mere til sig, og resultatet er at millioner mennesker sulter ihjel. Verdens rigeste firma i øjeblikket er et Saudi Arabisk oliefirma. Krigen i Ukraine har pumpet oliepriserne op til det groteske. Oliefamilien Bush startede krigen i det olierige land Irak, og USA pumpede tusinde milliarder kroner ud til private "sikkerhedsfirmaer", som oftest slugte de fleste penge til dem selv.

Storsvindlerne befinder sig i toppen af fødekæden. Der kommer flere og flere "regeringer", oven over de demokratisk valgte. Gigantiske firmaer og skyggebanker bestemmer hvilken retning verden skal gå i, hvilke regler og love som vi skal underlægges, hvilke boligforhold vi må acceptere. Magten flyttes væk fra de folkevalgte, ja erhvervslivets folk sidder sågar i råd og udvalg i ministerierne i DK, og skriver de love som skal gælde for dem selv.

De tyske milliardærer bestemte efter finanskrisen at hele EU skulle underlægges austerity, dvs. der skulle skabes større ulighed, ved at fjerne pengene fra bunden af samfundene, og give dem til de rigeste. Tyskland har nu det største antal milliardærer i unionen. De fik politikerne til at hævde at der ikke var nogle penge til velfærd og at alle sociale institutioner måtte skære ned.

Følg pengesporet, hvem er det som har gavn af det som foregår. Økonomerne virker til at skifte mellem forskellige ideologier eller snarere fortællinger der passer bedst til formålet; at pumpe så mange penge ud til erhvervslivet som muligt, og efterfølgende at fjerne de samme beløb fra over halvdelen af borgerne i bunden af samfundet. Alle kriser overvindes ved at der pumpes penge ud til de rige, erhvervslivet, bankerne og økonomerne, og derefter kommer der sociale nedskæringer. Resultatet er flere rige og flere fattige.

Socialdestruktivismen er nu indbygget i landet, som den er i neoliberalismen. Halvdelen af kommunerne svindler de socialt udsatte og de handikappede. Handicappolitikken ødelægger livet. Styringen af kommunerne er stadigvæk topstyret fra Folketinget ved Budgetloven, neoliberal. Bunden af samfundet må ikke få en eneste øre mere.

Kommunerne er fanget i sparepolitik overfor de fattige, mens kommunalpolitikkerne omvendt kan forny det materielle billede i bybilledet med dyre arkitektbygninger, for at tiltrække de ressourcestærke familier - de gennemfører samtidigt en socialpolitik der smider de fattige ud af kommunerne. Naturligvis understøttes erhvervslivet med milliarder også her, dyre erhvervsfremmende tiltag, på landsplan 42 mia. kr. om året. Privatiseringer skaber flere virksomheder og nedskæringerne derfor færre offentlige medarbejdere, de tilbageværende må så til gengæld løbe hurtigere.

William Kern

Sådan er kapitalismen.

William Kern

Steffen Gliese har ret i, at vi indtil 1993 havde en velfungerende boligsektor.Men så blev den liberaliseret, som Gliese skriver. Martin Christensen efterlyser politisk stop for spekulation i jord og fast ejendom, og det må blive en del af løsningen.

Men selv om der blev gjort indgreb mod spekulation (hvilket politikerne ikke synes ar være interesseret i) vil en genopretning af et sundt boligsekter ikke indtræffe foreløbig-

Der skal mere hurtigtvirkende indgreb til, som kan modvirke nogle af de mest åbenlyse udfordringer. Politikerne må erkende, at der i dag hersker en reel mangel på boliger, der er til at betale. Nybyggeri af almene boliger lyder smukt, men der er hverken plads eller økonomi til det, jf. Ritt Bjerregaards storstilede, men kuldsejlede plan om i sin overborgmestertid at opføre 5.000 nye billige lejeboliger i København.

Her er et par af de tiltag, der kan hjælpe:

1. Huslejestop, dvs, forbud mod forhøjelse af huslejerne.

2. Restriktiv håndhævelse af reglen om, at lejen ikke må overstige det lejedes værdi. Det kræver, at der - som tidligere - er et effektivt huslejenævn i hver kommune.

3. Forbud mod - eller beskatning, der modvirker - at privatpersoner opkøber ejerboliger til udlejning. (Mange "forældrekøb" står i dag som B&B, der kun udlejes til turister).

4. Forbud mod udenlandske investeringer i lejeboliger, eller - hvis det forhindres af EU-regler - da adgang for lejere til at overtage udlejningsejendomme til en vurderingspris, der fastsættes af en uvildig instans.

Det er skuffende, hvis regeringen og det nuværende flertal ikke vil reparere på skaderne. Hvis der ikke sker indgreb, vil uligheden i samfundet øges betydeligt.