Menneskehandel
Læsetid: 5 min.

Mænd er i højere grad end før ofre for menneskehandel i Danmark

Næsten halvdelen af alle ofre for menneskehandel i Danmark var i 2021 mænd. Det er en ny udvikling, der ifølge ekspert primært skyldes øget fokus på tvangsarbejde i det generelle arbejdsmarked. Det kniber dog fortsat med at få bagmændene dømt
Danmarks historiens største sag om menneskehandel fik navnet Operation Hvepsebo af politiet. I dette hus ved Stenlille gemte menneskesmuglere nogle af de fattige rumænere, som de udsatte for menneskehandel.

Danmarks historiens største sag om menneskehandel fik navnet Operation Hvepsebo af politiet. I dette hus ved Stenlille gemte menneskesmuglere nogle af de fattige rumænere, som de udsatte for menneskehandel.

Niels Ahlmann Olesen

Indland
9. maj 2022

Selv om kvinder fortsat er ofre for lidt over halvdelen af tilfældene af menneskehandel, man i Danmark har fundet frem til i 2021, så udgør mænd en større del, end man før har set. Det fortæller en ny årsrapport fra Center mod Menneskehandel, der kortlægger menneskehandlen i Danmark det seneste år. 

Center mod Menneskehandel har sammen med en række ngo’er udredt tilsammen 193 potentielle ofre for menneskehandel i 2021. Her blev 80 personer i alderen 15 til 52 år vurderet til at være ofre for menneskehandel med en gennemsnitsalder på 31 år. Af dem var 42 ofre kvinder, mens 37 af tilfældene var mænd. En enkelt transperson blev også udsat for menneskehandel.

Og udviklingen, hvor mænd udgør næsten halvdelen af ofrene for menneskehandel, er ny. Faktisk har man tidligere kun set det to gange, og det var som konsekvens af større enkeltsager. Eksempelvis den såkaldte Hvepsebo-sag fra 2015, hvor 37 personer, primært rumænske mænd, blev udnyttet til økonomisk kriminalitet. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Uhyggelig udvikling.
Men der er desto større chance for at der bliver sat ind mod udnyttelsen, end hvis det 'kun' er kvinder til prostitution.

Eva Schwanenflügel, Dan Jensen, Inger Pedersen og Rikke Petersen anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Måske skulle man se på grænserne mellem "brug" og "misbrug", handel og tvangshandel, køb og tvangsalg, salg og tvangskøb. Hvis de grænser flyttes vil vi måske nå frem til at udnyttelse ikke er køns specifik; at mennesker udnytter hvad de har for hånden og nogen gange på en helt uacceptabel måde.

Måske skulle man finde ud af hvad disse bagmænd/kvinder virkelig er bange for, og så give dem dobbelt dosis af det i en 3 - 4 år
Nej jeg ved godt at det ikke er løsningen, men man kommer nemt til at synes at "så ka de lære det"

uffe hellum

Ved at forbyde rekreativ brug af nogle stoffer, har vi skabt et marked for ulovlige narkohandlere, der nogle gange opfører sig umenneskeligt uden hensyn til deres kunder og mellemhandlere.

Ved at forbyde fri migration af håndværkere og sex-arbejdere har vi naturligvis fremelsket samme mønster.

Hvis vi ønsker bedre forhold for fattige migranter, skal vi straffe købere af arbejde, som ikke ligger indenfor danske regler. Sverige har for eksempel helt forbudt køb af sex-arbejdere, og har dermed løst problemet 99%.

I stedet for grænsebomme, skal vi naturligvis straffe de købere, der glemmer at checke med kommunen, at håndværkerens licens er gyldig, og billedet matcher. Hvis både køber og chefen hæfter personligt for manglende skat eller underbetaling af arbejdere, så bliver vi allesammen meget mere omhyggelige med lige at checke papirerne, før arbejdet starter.

Jeg tror, fantasien om "farlige bagmænd" er ligesom hollywood-fantasien fra forbudstiden om "farlige narkohandlere". Når kunder går straffri, og kun arbejderne risikerer noget, er der et stort incitament for at holde systemet kørende, med nye arbejdere hvert år, som står helt uden beskyttelse og rettigheder.

@Uffe
Jeg er ikke enig med dig i de svenske betragtninger om prostitution, men du har en pointe vedr arbejdsmarkedet - også køberne skal straffes.

Frederik Schwane

Helt enig med dig, uffe hellum, at det er køberens ansvar at sikre, at de folk, der "købes" ikke er udsat for menneskehandel, og at det er dem, der skal straffes. I tilfælde med sex med en person udsat for menneskehandel, er det jo voldtægt.

uffe hellum

@Frederik - Jeg tror nu ikke "handlede" mennesker normalt er under fysisk tvang. De kan bare ikke tjene acceptabelt i hjemlandet, og i stedet for at give dem et frit liv, hvor de kan tjene gode penge på fair vilkår i Danmark, så sikrer det nuværende system, at de behandles dårligere end danske håndværkere og sexarbejdere. Og det er noget forbandet svineri.

Frederik Schwane

uffe hellum, bare et eksempel: https://www.etik.dk/prostitution/sort-magi-fastholder-kvinder-i-prostitu...

Men ethvert argument gælder selvfølgelig ift. at sikre fri adgang til seksuelle ydelser.