videnskab
Læsetid: 6 min.

Selv med nødhjælpskost får børn i fattige lande ikke nok B12-vitamin. Det skader deres udvikling, viser ny forskning

Spædbørn i fattige lande kan få blodmangel og blive hæmmet i deres udvikling, fordi de mangler B12-vitamin. Det er et enormt, men overset problem, viser et studie udført af Københavns Universitet og Læger uden Grænser
Et underernæret barn behandles på Boulmiougou-hospitalet i Ouagadougou i Burkina Faso. Dansk forskning viser, at mange børn i fattige lande lider af mangel på B12-vitamin, og det skader deres udvikling.

Et underernæret barn behandles på Boulmiougou-hospitalet i Ouagadougou i Burkina Faso. Dansk forskning viser, at mange børn i fattige lande lider af mangel på B12-vitamin, og det skader deres udvikling.

Sophie Garcia/Ritzau Scanpix

Indland
3. maj 2022

B12-mangel kan føre til blodmangel, skader på nervesystemet og den kan påvirke hjernens udvikling. Og i verdens fattige lande er det meget svært for en stor del af befolkningen at få dækket det daglige B12-behov.

»Det er et kæmpe, globalt problem,« fortæller Henrik Friis, professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Henrik Friis er førsteforfatter til et studie, der netop er blevet bragt i det anerkendte tidsskrift PLOS Medicine.

Studiet, der er gennemført i et samarbejde mellem Københavns Universitet og organisationen Læger uden Grænser, har konstateret en udbredt B12-mangel hos små børn i det fattige, vestafrikanske land Burkina Faso.

»Vi har set på Burkina Faso, men det afspejler helt basalt de ernæringsmæssige problemer, der er i udviklingslandene. Manglen på B12 er meget udbredt. Det ser ud til, at det hæmmer dannelsen af blodlegemer og fører til en hæmmet udvikling af børn,« siger professor Henrik Friis.

Problemet er enormt, lyder det, og det kalder på nye løsninger:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inge Lehmann

Det kan ikke passe. Man får alle de næringsstoffer man har brug for som veganer, selv børn.

Det er befolkningsgrupper i verden, der af religiøs grunde eller tvunget af omstændighederne følger vegansk kost et bevis på.