SU-lån
Læsetid: 5 min.

Ny analyse om SU-lån: Unge fra lavindkomstfamilier ender ud med højere gæld

En ny opgørelse over brugen af SU-lån i Danmark viser, at unge i gennemsnit tager SU-lån for 25.000 kroner i løbet af deres studietid, og at unge fra lavindkomstgrupper stifter mest gæld. Tidligere overvismand er overrasket over, at unge alt i alt ikke stifter mere gæld
Eksamensperioden for gymnasieelever er gået i gang. Her er det et arkivfoto af en terminsprøve i matematik for 2.g på Borupgaard Gymnasium i 2018.

Eksamensperioden for gymnasieelever er gået i gang. Her er det et arkivfoto af en terminsprøve i matematik for 2.g på Borupgaard Gymnasium i 2018.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Indland
20. maj 2022

Unge mennesker med forældre, der har de laveste indkomster, optager mere studiegæld end deres jævnaldrende, som har forældre med højere indkomster. Og de sociale forskelle opstår relativt tidligt i de unges uddannelsesforløb. 

Det viser en ny analyse fra den uddannelsespolitiske tænketank DEA.

Studiegælden topper i gennemsnit, når de studerende er 27 år, hvor en person i gennemsnit skylder 25.000 kroner. Når de unge er 27 år og i snit har optaget mest gæld, er der en forskel på 4.000 kroner fra lavindkomstgruppen til højindkomstgruppen. 

Analysen tager ikke højde for, at unge i lavindkomstgruppen gennemsnitligt uddanner sig kortere end jævnaldrende i højindkomstgruppen. Men allerede som 21-årige har unge fra lavindkomstgruppen en SU-gæld på cirka 9.000 kroner i snit, mens unge fra topindkomstgruppen i snit kun skylder omkring 2.000 kroner, viser opgørelsen. Det vil altså sige, at særligt de unge fra lavindkomstfamilier har etableret studiegæld, formentlig allerede når de går på en ungdomsuddannelse.

Det overrasker cheføkonom og underdirektør i DEA, Kristian Thor Jakobsen, som står bag analysen.

»Det er nyt for mig, at en stor del af forskellen mellem unges gæld fra lavindkomstfamilier og højindkomstfamilier skyldes, at lavindkomstgruppen har etableret deres gæld relativt tidligt,« siger Kristian Thor Jakobsen.

Danmark har et af de dyreste SU-systemer i verden, og derfor kommer SU’en også jævnligt til debat i medierne og blandt politikere. Senest i foråret, da Reformkommissionens fremlagde et forslag om at omlægge SU’en til lån på kandidatgraden.

På trods af det omdiskuterede bevillingssystem ved vi ikke ret meget om de studerendes brug af SU-lån. Tidligere overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer fremhæver, at det netop er den type opgørelser, der har manglet.

Den største umiddelbare udfordring ved at kortlægge unges brug af SU-lån er ifølge DEA, at den tilgængelige information kun går tilbage til 2014. Tænketanken har derfor ikke kunnet følge en ungdomsårgang gennem alle år, fra de er 18, til de fylder 30. I stedet har den set på tværs af årgangene, og det giver »et væsentligt indblik i brugen af SU-lån over en hel ungdom«.

Det mest overraskende ved opgørelserne er ifølge Michael Svarer ikke forskellene på størrelsen af SU-gæld, når man ser på indkomstgrupper. Det er, at de unge alt i alt ikke optager mere SU-gæld.

»Når den ikke er større, vidner det om, at der er relativt gode muligheder for at finansiere sine studier både på SU og erhvervsarbejde. Og så er der en forskel på tværs af indkomstgrupper, som går den vej, man havde forventet,« siger han.

Flytter tidligt hjemmefra

Analysen siger ikke noget om, hvorfor de sociale forskelle i låneoptag opstår i de første år, hvor de unge er berettiget til studielån. Når Kristian Thor Jakobsen umiddelbart undrer sig over mønsteret, skyldes det, at størstedelen af elever på ungdomsuddannelserne bor hjemme hos deres forældre.

»Når man flytter hjemmefra, vil flere have brug for en fast indkomst. Derfor troede jeg, at den primære forskel ville vise sig på de videregående uddannelser og blive bygget op senere,« siger Kristian Thor Jakobsen.

Når det alligevel forholder sig anderledes, skyldes det blandt andet, at flere unge fra lavindkomsthjem flytter hjemmefra i en tidlig alder, påpeger han.

Det er Michael Svarer enig i.

»Det er rigtigt, at der kommer en forskel fra ungdomsuddannelserne, som er interessant. Den viser formentlig, at der er nogle grupper, som har større behov for at låne tidligt,« siger han.

Jens-Peter Thomsen er seniorforsker i VIVE og påpeger, at opgørelsen er lavet på alder, og at man godt kan forestille sig, at nogle af de unge som 22-årige har gået et par år på en videregående uddannelse. Derfor er det ikke sikkert, at forskellen er opstået i løbet af ungdomsuddannelserne. Han mener dog ikke, at forskellen er mærkelig og påpeger, at 4.000 kroner ikke er en særligt stor forskel.

»Det viser, at selv om vi har et generøst SU-system, så er der stadig forskel på, hvor meget lån man tager afhængigt af ens baggrund. Det er forventeligt, og det vil nok også være meget svært ikke at finde en forskel,« siger han.

Tidlige valg

Da Reformkommissionen i foråret kom med sit forslag om at omlægge stipendier til lån på universiteternes kandidatgrad, lød det hurtigt fra organisationer og politikere, at det kunne få en social slagside. For selv om SU på kandidaten kan anses som en ydelse til de rigeste, da dem, der får det, også er dem, der opnår den højeste livsindtægt, frygter nogen, at det vil afholde unge fra ressourcesvage hjem fra at tage en kandidatuddannelse. Den frygt er blandt andet baseret på, at unge fra lavindkomsthjem ifølge forskning er mindre tilbøjelige til at optage lån.

Kristian Thor Jakobsen understreger, at denne analyse ikke kan sige noget om, hvorvidt der er hold i bekymringen.

»Vi kan ikke afvise, at der er nogen, som stadig vil lade være med at indtræde på en uddannelse, fordi de så stifter gæld – og som heller ikke gør det i dag, fordi de ikke vil det,« siger han og fortsætter:

»Men vi kan se, at blandt dem, der vælger en uddannelse, er der mange, som er helt indstillede på at stifte gæld, og nogen er allerede indstillet på det i løbet af ungdomsuddannelserne.«

Overordnet mener han, at analysen bør tjene som en påmindelse til beslutningstagere om, at unges SU-gæld ikke kun er et resultat af, hvilke valg de tager i slutningen af 20’erne – herunder på kandidaten – men formentligt allerede i ungdomsuddannelserne.

»For dem, der kommer ud med relativt høj gæld fra ungdomsuddannelserne, kan det godt have en betydning for, om man er villig til at gå videre i uddannelsessystemet eller vil ud og slette gælden. Hvis det har det, er det uheldigt.«

Analysen finder også, at blandt de unge med gymnasial baggrund og mest SU-gæld som 20-årige er lidt mere end hver femte ikke begyndt på en videregående uddannelse, når de er fyldt 25 år. Til sammenligning gælder det for hver sjette, som ikke har nogen SU-gæld som 20-årig.

Jens-Peter Thomsen mener ikke, at analysen ændrer ved debatten om en eventuel social slagside ved omlægning af SU’en til lån på kandidatniveau.

»Det er svært at sige, om nogle af de unge tænker, at de allerede har fået en del gæld og derfor ikke tør at gå videre i uddannelsessystemet.«

Michael Svarer fremhæver igen, at opgørelsen illustrerer, at man har mulighed for at gennemføre en uddannelse i Danmark uden at stifte særligt meget gæld.

»Så der er ikke noget her, hvor man tænker, ’ups, lavindkomstgrupper kommer dybt forgældede ud i samfundet’. Men det er da reelt og vigtigt, at der er en forskel.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Der snakkes hele tiden om danske værdier. SU er en dansk værdi. Lige adgang til uddannelse. De eneste SU lån gavner, er dem, der skal låne pengene ud.

Frederik Schwane, Carsten Bjerre, Alvin Jensen, Ole Henriksen, Magnus Fischer, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Inge Lehmann, Kim Morten Nissen, Mogens Holme og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ender ud med.... skrives der. Jeg spørger ind til hvad det er der åbnes op for på journalistuddannelsen. Hjælp.

jens peter hansen

Har man lånt 20.000 kr. og betaler tilbage over 7 år skal man betale knap 500 kr. hver anden måned. Renter samlet under 1000 kr. Da jeg i sin tid lånte 24.000 kr i 70'erne betalte jeg lige knap 60.000 tilbage over 7 år. Over 30.000 i renter. Men vi var jo også forkælede.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

De 24.000 du lånte tilbage i 70' erne ville svare til ca. 117.000 omregnet til i dag.

Derudover kan man ikke nøjes med 20.000 i studielån på en mellemlang uddannelse i dag. SU lån i dag er nærmere godt 30.000 årligt eller knap 3000 år. måned, hvis du låner det maksimale.

Det vigtige her er, at vi har lige muligheder for uddannelse. Lige muligheder skaber et samfund, hvor alle kan bidrage.
Som samfund har vi penge nok. Spørgsmålet er, hvad vi prioriterer. Uddannelse er en rigtig god forretning for os alle. Individuelt og som samfund.

Frederik Schwane, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jamen der står at en 27 årig i snit skylder 25.000 kr væk. Det er da ikke ret meget især når hun ikke skal betale en masse renter, mens vi andre må bløde blodige renter af en månedlig bruttoindtægt på omkring 7.500.

Inge Nielsen

Forholdsmæssigt har Jens Pete Hansen ret.
Selvfølgelig lige ret til uddannelse, men er der ikke nogen der undrer sig over, hvordan de unge har råd (prioriterer) til den vilde drukkultur, fester i byen, koncerter, cafeere osv, ?
Erhvervslivet er lykkedes med at skabe et "must have" for de unge .....og politikerne øjner stemmer.

jens christian jacobsen

Til sammenligning: I flere EU-lande skal en studerende have ophold sig i landet i fra 3 til 5 år inden vedkommende er berettiget til lån og stipendier. Og i de fleste EU-lande er langt størsteparten af studiefinansieringen baseret på studielån til markedsrenter. Stipendier er beregnet til de, der studiemæssigt kan kvalificere sig til disse.

Axel Hammerschmidt

Jeg tog studielån i banken i 1970-erne da jeg læste til ingeniør. Da jeg var færdig og havde betalt lånet tilbage til banken lavede jeg en beregning over hvad det havde kostet mig i effektiv rente.

Resultatet blev en effektiv rente på 2 1/2 pct - i min favør!

Mange tak, Anker Jørgensen.

Cheers

Axel

Henning Kjær

Det virker på mig meget ukvalificeret at opdele studerende og deres gæld efter de studerendes alder og ikke efter hvor de er i deres udannelsesforløb. Hvem er studerende som 27 årig. Hvornår bliver man betegnet som studerende. Man får indtryk af at SU-lån er unødvendige.
SU satsen er d.d. 6.400 kr/md før skat. SU lån 3.200 kr/md.

Kan store grupper af studerende kan klare sig med SU og erhvervsarbejde?

Anders Sørensen

@Jens Peter Hansen, sproget udvikler sig. Det er ret vildt, ikke? Det er helt vildt, at vi udvikler os, og at sproget gør det samme. Tjek evt. følgende, inden du kommer for godt i gang med at fremstille dig som en gammel nisse, nisse:

https://www.tjekdet.dk/faktatjek/man-kan-da-ikke-sige-aabne-op-og-lukke-...

jens peter hansen

Jeg lukker ned.

jens peter hansen

Hvad er en gammel nisse, nisse Anders Sørensen ?

Frederik Schwane

Inge Nielsen, skyder du ikke ret meget med spredehagl her? Hvem siger, at det er de samme unge, som få SU, der kaster om sig med penge til "vilde drukkultur, fester i byen, koncerter, cafeere "

Ved du overhovedet, hvad SU-satsen er for en udeboende?

Hvor meget kunne du selv fest for 6.397 kr. pr. måned før skat i 2022, når du har betalt mad, husleje og ikke mindst studiebøger?

Inge Lehmann

Jeg ville gerne have medianen og ikke gennemsnittet, at vide efter endt uddannelse.

Jeg kan godt huske, at jeg også under min studietid undrede mig over, hvordan de andre studerende havde råd og tid til fester og skiture. Men jeg var heller ikke fra et akademisk hjem og havde kun SU og studielån.

Jeg fandt også efterhånden ud af der var forskel pga økonomisk og uddanelsesmæsig familiebaggrund. Det gav disse unge en anden ro og overskud også til fest og ballade.

Men jeg ved også, at uden su og lån ville jeg ikke have fået min uddannelse. Det er ikke noget min familie ville have haft råd til.

Det er så et sats, der har efterladt mig med bundløs gæld pga svigtende helbred og den overraskende erkendelse, at hjælp til handicappede ikke er, hvad der blev lovet engang.

De unge jeg kender drikker deres øl på studiets fredags bar eller kollegiebaren. De kunne aldrig finde på at betale 50 kr for en fadbamse på et værtshus eller 40 kr for en kop kaffe på en cafe. De har heller ikke haft behov for studielån, og det gør det lidt lettere bagefter.

Carsten Bjerre

Der bliver påstået at "man ikke nøjes med 20.000 i studielån på en mellemlang uddannelse i dag". Der bliver også spurgt om "store grupper af studerende kan klare sig med SU og erhvervsarbejde?", underforstået, at det kan man selvfølgelig ikke.

Jo, det kan man da i hvert fald. Dem, jeg kender til, har enten ikke optaget lån, eller, en enkelt har gjort det i forbindelse med udveksling i et andet land på kandidatdelen, fordi vedkommende ikke kunne finde arbejde der. Det har de klaret netop ved at arbejde ved siden af. Det nævnes af nuværende studerende, at det at arbejde ved siden af, selvfølgelig til tider kan gå på bekostning af uddannelsen, men at det, hvis det er studierelevant arbejde, tjener sig ind igen med den øgede erfaring.