Ansvarlig pension
Læsetid: 8 min.

Pensionsselskaber har milliarder investeret i atomvåben. Men kritiske medlemmer tvinger frasalg igennem

Danske pensionsselskaber har over to milliarder kroner investeret i virksomheder, der bidrager til fremstilling af atomvåben. Men færre og færre pensionsselskaber vil være med. Senest har kritiske medlemmer i Lægernes Pension fået flertal for et frasalg
Honeywell International er en af de centrale leverandører af komponenter til amerikanske atomvåben. Virksomheden producerer også blandt andet flysystemer. Her testes en flymotor på Honeywell Aerospace i Phoenix i USA.

Honeywell International er en af de centrale leverandører af komponenter til amerikanske atomvåben. Virksomheden producerer også blandt andet flysystemer. Her testes en flymotor på Honeywell Aerospace i Phoenix i USA.

Reuters Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Indland
11. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

På årets generalforsamling i Lægernes Pension mødte en række medlemmer op med en mission. De ville have deres pensionsselskab ud af investeringer i virksomheder, der bidrager til produktionen af atomvåben.

Lægernes Pension er med 300 millioner kroner sammen med PensionDanmark, Industriens Pension og P+ blandt de pensionsselskaber, der har klart flest penge i atomvåben.

I alt står de fire pensionsselskaber for 2 milliarder kroner ud af de i alt 2,2 milliarder, som danske pensionsselskaber har placeret i aktier i virksomheder, der bidrager med materiel til fremstillingen af atomvåben, og som flere andre danske pensionsselskaber på den baggrund har ekskluderet.

Det viser en ny kortlægning, som Information og Danwatch har foretaget af de 17 største danske pensionsselskabers investeringer.

Da Information foretog en lignende opgørelse i 2019, var Lægernes Pension også blandt de pensionsselskaber, der investerede flest penge i atomvåben. Og den opgørelse satte blandt andre lægen Klaus Arnung i gang med at mobilisere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Det militær-industrielle kompleks igen. I det moderne samfund er det svært ikke at være med til at ødelægge verden.
Så er der hemmeligholdelsen og det, der ikke er pligt til at oplyse om. Stemmer man på et parti, der går ind for NATO, må man jo også tillade, at bomberne bliver bygget. Befolkningen er ikke bevidst om, hvad den er med til, og det er desuden svært at trænge igennem slørerne.
NATO er og bliver et spørgsmål om atomvåben.

Erik Nielsen, Carsten Munk, John Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar