Analyse
Læsetid: 2 min.

Pressens minister får verbale prygl fra Ombudsmanden

Statsministeriet er for lang tid om at svare på aktindsigter, skriver ombudsmand Niels Fenger, der kalder ministeriets langsommelighed »meget beklagelig«
Antallet af aktindsigtsanmodninger til Statsministeret er steget voldsomt: I 2019 modtog ministeriet 177 anmodninger, året efter 268, og i 2021 kom der i alt 502 anmodninger.

Antallet af aktindsigtsanmodninger til Statsministeret er steget voldsomt: I 2019 modtog ministeriet 177 anmodninger, året efter 268, og i 2021 kom der i alt 502 anmodninger.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
24. maj 2022

Mette Frederiksen (S) er – ud over blandt andet at være podcaster – også pressens minister, og derfor er det ekstra tankevækkende, at hendes ministerium endnu en gang får verbale prygl fra Ombudsmanden for at være alt for langsom med at svare på aktindsigter.

Senest var i foråret 2021, hvor Ombudsmanden fandt langsommeligheden »bekymrende«, men da svartiderne stadig er for lange – ja, de er tilmed blevet endnu længere – så har Niels Fenger skiftet toneleje. Nu finder han det »meget beklageligt«, at aktindsigterne ligger for længe på reolerne i Prins Jørgens Gård nummer 11.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Har aktindsigten givet os en doven presse? Ja, det tror jeg nok, man må konstatere. Hvor man tidligere måtte opsøge rigtige kilder og udspørge dem, deducere sig til begyndelsen og enden på mærkelige sager for at få hul på dem, kan man i dag med lidt Jørgen Clevin-færdigheder klippeklistre sig til den ene 'nyhed' efter den anden, som et andet industriprodukt.
De kommer også efter hinanden som pølser fra en pølsemaskine, døgnet rundt, uden gamle dages deadline. Den kan man godt savne.

John Kierans

@Gliese

Så ministeriets alt for langsomme svar er et udtryk for journalisternes dovenskab?

NATURLIGVIS - ligesom det helt klart er et udtryk for journaliststandens umådelige træskhed, at ministerierne i stigende og stigende grad kaster fuldstændigt mørke over deres handlinger og gerninger. (Sarkasme kan forekomme)

Lise Lotte Rahbek

Jeg kan forstå der er forskellige mulige forklaringer på den voldsomme stigning af begæringer om akt-indsigt.
Men .. der må da være andre årsager end dovenskab?

Dovenskabs-påstanden kan vi ikke rigtig bruge til noget.
Ingen ved om dovenskab er helbredeligt, medfødt eller et resultat af udefrakommende forhindringer. Eller om det overhovedet findes.