Forsvarsforbeholdet
Læsetid: 7 min.

Ritt Bjerregaard er »pacifistisk indstillet«, men vil af med forbeholdet

Afstemningen om forsvarsforbeholdet handler ikke om, hvorvidt man er for eller imod militær optrapning, en EU-hær eller specifikke missioner i Afrika. Det er et spørgsmål om at have strukturer at handle i, når ulykkerne sker, mener Ritt Bjerregaard, som her fortæller om at gå fra EU-modstander til tilhænger

»Det er ikke, fordi venstrefløjens japartier er blevet militaristiske, men vi prøver at tilpasse os verden, som den ser ud nu,« siger Ritt Bjerregaard i interviewet med Informartion.

Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Indland
1. juni 2022

Da Ritt Bjerregaard var ung socialdemokrat i 1970’erne, dannede hun sammen med en gruppe partikammerater Socialdemokrater mod EF. Modstanden mod den europæiske union skyldtes blandt andet, at de ikke ønskede, at EU ville udvikle sig til en stormagt med egen hær og militærpolitik.

»Dengang var vi mest optaget af amerikanernes handlinger i Vietnam. Vi gik til demonstrationerne mod krigen og var fyldt op af overgrebene på befolkningen, og hvordan USA havde handlet,« fortæller Ritt Bjerregaard. »Vi var bange for, at EU havde det samme sigte. Det var vi slet ikke interesseret i.«

Det er 50 år siden i dag, konstaterer den erfarne socialdemokrat over en telefon fra sit sommerhus i Kerteminde. Information har ringet til hende for at høre, hvordan hun på et halvt århundrede har bevæget sig fra EU-modstander til en slags socialdemokratisk supereuropæer, som ikke er i tvivl om, at der skal sættes kryds ud for jaet ved onsdagens afstemning om forsvarsforbeholdet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lasse Glavind

Jeg er pacifistisk indstillet, men ... ligesom med min ungdoms EU-kritik og min venstreorienterethed, så er det noget jeg som socialdemokrat for længst har lagt bag mig, fordi det pt ikke er i landets/partiets (de to ting er det samme for socialdemokrater) interesse.
Ritt er god til at give den i rollen som kvindelig politisk nestor - hun kan næsten få det til at lyde som neutrale betragtninger. Men når hun prøver at fremstille socialdemokratiet som et venstreorienterede (antimillitaristisk) japarti, så er hun altså faret vil i kampagneskoven.

Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Jean Thierry anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@Lasse Glavind
Ja, Ritt Bjerregaard er en riktig god politisk nestor, da hun taler ud fra en lang tids erfaring og desuden med tiden har forandret sin holdning, ligesom mange andre gør, når det blikkes tilbage på erfaringer og udefra det kan tage ny stilling til nutidens politiske forandringer.

Jean Thierry

Eller måske bliver man bare en del af det system, man egentlig kom for at bekæmpe, og som dybest set ikke har forandret sig...

Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Hanne Kock anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

"Dengang kunne vi ikke have forestillet os det russiske angreb på Ukraine. "

Det er da godt nok mærkeligt når man har overværet den sovjetiske indmarch i Ungarn og Tchekoslovakiet.
At man så ikke kan forestille sig at det sker i endnu et land lyder helt forkert.

Marianne Jespersen

Igen et tilsyneladende neutralt objektiivt redaktionelt valg !
Vi kender Ritt Bjerregårds karriere og diverse holdninger. Mest bemærkelsesværdig er dog hendes udtalelse " Og det er ikke fordi venstrefløjens ja-partier er blevet mere militaristiske, men vi prøver at tilpasse os verden som den ser ud nu".
Hvis man konkret foretager militaristiske valg og bruger militaristisk retorik, går ind for at løse konflikter med militære midler etc. Så vælger man jo ikke blot at tilpasse sig, men bidrager aktivt til den del af verden der i sidste ende mener, at verden skal styres af rå magt, frygt og krig.
Hvis man som såkaldt venstrefløjsparti yderligere vil gå ind og understøtte EU i de konflikter, som EUs kapitalistiske tilgang til bl.a. udnyttelse af Afrika er en ikke uvæsentlig årsag til så tilpasser man sig ikke verdenen, man går aktivt ind og skubber den helt forkerte vej. Det er hverken venstrefløjspolitisk eller pacifistisk. Man har som parti naturligvis ret til at skifte mening, men drop i det mindste uærlighed om det.

Morten Kjeldgaard

Krigen i Ukraine har vist hvor ufattelig vigtig den civile infrastruktur er under en krig i det 21. århundrede. Naturligvis de basale fornødenheder som nødhjælp, rent vand, fødevarer, men ligeledes transport, jernbaner, hospitaler, sygetransport, økonomi, internet, radio/tv, flygtningestrømme over grænserne osv. osv. Fokus på forsvarssamarbejdet i #dkpol og EU er p.t. udelukkende fokuseret på rent militære opgaver, men fokus bør i højere grad vendes mod de rent civile opgaver under en kommende krigssituation -- som kan blive nuklear -- og her er EU unikt kvalificeret da der i forvejen findes udviklede samarbejder på disse områder. Vi bør lære af de erfaringer der nu kommer fra Ukraine til at udvikle og forberede en humanistisk sikkerhedspolitik.