miljøbevægelse
Læsetid: 8 min.

Fra sojakager, klor og kviksølv til grøn plet med havnebad – en af miljøbevægelsens sejre

På 50 år har havnefronten på Islands Brygge udviklet sig fra tungt, forurenet industriområde til grønne arealer, cafeer og badende børn og voksne i Havnebadet. Modstanden mod Dansk Sojakagefabrik står i dag som en af sejrene under 50 års miljøkamp, hvor protester har presset virksomheder til at omstille produktionen eller lukke
Skaderne efter eksplosionen på Dansk Sojakagefabrik den 15. juli 1980 bliver inspiceret. Den betegnes som en af Københavns største ulykker, der sårede 23 mennesker og medførte skader for 180 millioner kroner.

Skaderne efter eksplosionen på Dansk Sojakagefabrik den 15. juli 1980 bliver inspiceret. Den betegnes som en af Københavns største ulykker, der sårede 23 mennesker og medførte skader for 180 millioner kroner.

Erik Petersen

Indland
1. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Karsten Poulsen var netop faldet i søvn i sin lejlighed på Islands Brygge, da han natten til den 15. juli 1980 pludselig blev væltet ud af sin seng med et enormt tryk. 

Da han lå på gulvet og kiggede op mod loftet, lyste lejlighedens hvide vægge op i et orange skær. Der måtte være ild i bygningen, tænkte han. Men fra sit vindue kunne han lidt efter se store flammer rejse sig op fra Dansk Sojakagefabrik omkring 500 meter fra ham. 

Den nat var der ved et uheld lukket for meget gas ind i fabrikkens ekstraktionsanlæg, og det førte til så stor en eksplosion, at den betegnes som en af Københavns største ulykker: Den sprængte ruder på Vesterbro, sårede 23 mennesker og medførte skader for 180 millioner kroner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Udmærket artikel, men hvorfor står den under Udland?