Baggrund
Læsetid: 5 min.

Det trækker op til et opgør om EU og NATO på Enhedslistens årsmøde

Det er især forholdet til de store internationale alliancer, som Enhedslisten skal tage stilling til under partiets årsmøde over weekenden. Trods grundlæggende modstand mod EU og NATO er der internt uenighed om, hvordan man præcis skal stille sig. Information guider dig gennem de forskellige holdninger
Enhedslisten afholder i denne weekend årsmøde i Hafnia-hallen i Valby.

Enhedslisten afholder i denne weekend årsmøde i Hafnia-hallen i Valby.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
14. maj 2022

Hvordan skal EU-modstand udmønte sig, hvis ikke en udmeldelse af unionen er et realistisk eller frugtbart scenarie i den nære fremtid for venstrefløjen? Og hvordan skal forsvarspolitikken og forholdet til NATO udformes i kølvandet på krigen i Ukraine?

Det er to af de spørgsmål, der trænger sig på hos Enhedslisten, og som partiet skal stemme om en holdning til i løbet af årsmødet, som finder sted denne weekend.

Årsmødet afholdes i Hafnia-hallen i Valby og løber fra fredag frem til søndag. Og ud over formelle processer som indvalg af hovedbestyrelse og valg af folketingskandidater er det særligt forholdet og tilknytningen til de store internationale alliancer, EU og NATO, der tegner til at blive omdrejningspunktet for partiets interne debat.

Kapitalens projekt

Hovedforslagene, der skal drøftes til årsmødet, tager udgangspunkt i Enhedslistens fremtidige forhold og tilknytning til EU.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Det slog mig lige: Det må være lang tid siden medlemmerne af Enhedslisten har sunget "Internationale", siden flere af dem vil melde sig ud af internationale samarbejder.

De burde da i stedet arbejde aktivt i de internationale institutioner, der findes, i stedet for at drømme om en eller anden luftig internationalt fantasiorganisation, som jo i sagens natur vil have lange udsigter.

Med EU's politiske forsvarssamarbejde er der en mulighed for et samarbejde, der er mere uafhængigt af det USA, som mange enhedslistemedlemmer ikke kan lide.

Med Finlands og Sveriges optagelse i NATO er der en mulighed for at lave et stærkt nordisk forsvarssamarbejde.

De fem nordiske lande kunne lave en særdeles stærk 'Nordisk Klub' inden for NATO.

Holger Nielsen, Rasmus Knus, Frederik Schwane og trine christoffersen anbefalede denne kommentar
Martin Sommer

Nød at høre version 2.0 af "uld-i-mund".

Torben Siersbæk

Jeg har lige set en interessant plakat fra noget, der kalder sig "frihedslisten".

Teksten på plakaten lød "Stem nej til krig".

Det fremgik ikke af plakaten, hvordan listen anbefaler at man stemmer 1. juni til spørgsmålet om afskaffelse af forsvarsforbeholdet.

Keg vil selv mene, at hverken "ja" eller "nej" ved folkeafstemningen er et "ja" til krig!

Jeg mener dog også, at der - med en notorisk aggressiv stormagt som Rusland har dokumenteret at det er - er større risiko for krig ved at lade være med at vise, at "vores" del af verden er klar til at afvise overfald.

Øget militær rustning er erfaringsmæssigt noget skidt, men det er endnu værre, hvis det "kun"er en part, der opruster, mens omgivelserne nedruster.