Det er kun en måned siden, at jeg mødte Arash Rasuli og hans familie i den lille vestsjællandske by Vig. Dengang inviterede de mig ind i deres toværelses lejlighed, som de havde fået tildelt af myndighederne og boet i siden april.
Arash Rasuli og hans kone, Fatema, fortalte om deres kaotiske flugt fra Afghanistan i august sidste år, da Taleban overtog magten. Om alt det, de savnede, om sorgen over Talebans regime og om det foreløbige liv i Danmark.
Planen var, at jeg skulle følge deres tilværelse i Vig, men nu er de taget afsted til USA.
De har – ligesom en række andre afghanere – takket ja til et tilbud fra den amerikanske regering om at få ophold der. En delegation har været i København for at screene afghanere, der på den ene eller anden måde har arbejdet for de amerikanske myndigheder i løbet af den 20 år lange tilstedeværelse i Afghanistan. Som Politiken kunne fortælle tirsdag, er 180 afghanere rejst afsted.
Så rigt et samfund og dog så fattigt .
Det er til at tude over at DK ikke er i stand til at yde disse mennesker sikkerhed og give dem mulighed for at give det danske samfund hvad de kan og vil præstere. Intet fornuftsvæsen kan
forstå at alle afghanere ikke får permanent opholdstilladelse når taleban huserer i Afghanistan.
Nu kan vi såkaldte danskere ønske os selv til lykke.
Vi har igen smidt guld på gaden, en efterhånden veludvikle spidspompetance.
Mennesker, der både kan og vil arbejde og deltage i det danske samfund, får ikke chancen i det vanvittige bureuakrati.
Uanset jeg ikke bryder mig om USA, så ser de dog et potentiale i mennesker, der har tjent og hjulpet dem i deres tid i Afghanistan. Vi hylder princippet brug og smid væk. Nu har vi nemlig ikke brug for jeres hjælp mere.
Dem med de fleste ressourcer stemmer med fødderne og tager videre, så snart de kan. Myndighederne har nok slet ikke fattet tabet her.
For så langt rækker deres selvforståelse slet ikke.
Lille dumme og indskrænkede land.
Jeg føler mig så grim indvendig. Vi danskere bor i et af verdens bedste lande. Men jeg føler mig ikke lykkelig. Hvordan hulen kan vi behandle mennesker sådan.
Og så skriver Kåre Dybvad, at han jo ikke kan tvinge mennesker til at tage imod vores "hjælp". Jeg savner ord!!!!!!
Det er de forbandede år under Poul Nyrup og Anders Fogh, hvor der nærmest var fri indvandring til Danmark, der har betydet at Folketinget de senere år har måtte indført lovgivning som betyder at dem vi gerne vil have til at blive, rejser.
Med andre ord så rammer lovgivningen, dybt beklageligt Arash Rasuli og mange andre med nogle utilsigtede konsekvenser.
Nøjagtig ligesom lovgivningen der vedrører fordeling af gymnasieelever efter husindkomst. Også kaldet “lyden af 10.000 fortrydelsespiller”.
Hvad foreslår kommentatorerne herinde så? En særlov for Aresh og hans familie? For alle afghanere, der har samarbejdet med den vestlige koalition i deres angrebskrig og tyve årig besættelse af en suveræn nation i Mellemøsten?
"Vi har igen smidt guld på gaden, en efterhånden veludvikle spidspompetance.
Mennesker, der både kan og vil arbejde og deltage i det danske samfund, får ikke chancen i det vanvittige bureuakrati".
Guld på gaden? Af dem, der har fået chancen for en tilværelse i DK, er kun en tredjedel af kvinderne rent faktisk i arbejde og bidrager til samfundet. For mændene ser det lidt bedre ud efter en trepartsaftale om integration i 2016. Her er to tredjedele trods alt kommet i arbejde.
"Nettoudgiften til ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er på 31 milliarder kroner i 2018. Året før var det to milliarder kroner højere, mens tallet i 2015 var på 42 milliarder kroner".
Jeg siger ikke at dem, der har hjulpet os og derfor er i fare, ikke skal have den hjælp de fortjener. Men at tale om at smide guld på gaden, er nok en overdrivelse.
Det bør vel ikke være snævre økonomiske kalkulationer, der er er afgørende for om mennesker, der flygter fra krig og undertrykkelse er velkomne. Vi bor desuden i et land med tradition for bureaukrati og den bureaukratiske mølle flygtninge og indvandrere bliver mødt af er sandsynligvis helt ekstrem.
Historisk set har USA (og Canada) en tradition for åbnehed overfor folk der flygter fra krig og undertrykkelse, samt indvandrere i det hele taget. De lande har heller ikke en tradition for bureaukrati. At bo i en gennem bureaukratiseret velfærdsstat som den danske har sine omkostninger mht. overvågning og personlig frihed.
Inden 2. verdenskrigs udbrud blev jøder, der forsøgte at flygte til Danmark fra nazismen afvist ved grænsen eller sendt retur til Tyskland. De var uønskede. Det samme gjaldt i de øvrige lande, der grænsede op til Tyskland. Men hvis de på en eller anden måde kunne flygte til USA var de i sikkerhed.
Åhh Jeppe Lyngsø Bundgaard. Jeg er folkepensionist og koster en bondegård hvert år. Jeg må hellere søge asyl. Jeg og mine koster simpelthen for meget.
Statistik kan læses som fanden læser biblen. Vi kan simpelthen ikke blive ved med kun at vurdere mennesker på deres markedsværdi. Mange er efterhånden kommet i arbejde og de unge uddanner sig som aldrig før. Du har din holdning, men fakta viser, at integrationen faktisk går godt.
Kære Anne-Marie Esmann. Naturligvis skal du ikke det. Folkepensionen er skattefinansieret, så den har vi alle været med til at betale for. Den er en vigtig søjle i vores velfærdssamfund.
Det er ikke et spørgsmål om at markedsvurdere flygtninge, men vi kommer ikke udenom, at det koster mange penge og nogen skal betale regningen.
Vi har ikke styr på eget hus, og det sejler mange steder.
Kontanthjælpsmodtagere får en sulteydelse. De jagtes og sygeligøres. Du kan ikke få en førtidspension med mindre du ikke kan slæbe dig afsted, og psykiatrien ligger underdrejet.
Vi mangler tusindvis af sygeplejersker, fængselsbetjente, SOSU assistenter og hjælpere, men skal til at betale for en militær oprustning uden sidestykke i nyerer tid.
Integrationen har været utrolig dårlig, men bliver langsomt bedre, heldigvis, fordi vi begynder at tage os af dem vi har inviteret ind. Hvis vi åbner dørene, vil den indsats skulle spredes over mange mange flere, og derfor udhules.
Selvom du ikke vil være ved det, så betyder økonomi altså noget, og det er ikke for at ødelægge den gavmilde stemning, men hvem skal holde for for at få råd?
Lone Hansen
Du er i fuld gang med at vurdere folk på deres markedsværdi/arbejdspotentiale.
Flygtninge bliver i Danmark vurderet på deres beskyttelsesbehov ikke deres markedsværdi.
Ja USA ser et arbejdskraftpotentiale i nogle flygtninge, er der ikke et arbejdskraft- potentiale kommer de ikke ind (fra Mexiko).
Tro nu ikke at USA ikke har bureakrati vedr. indvandring/flygtninge.
Henning Kjær
"Flygtninge bliver i Danmark vurderet på deres beskyttelsesbehov ikke deres markedsværdi."
Hvad bygger du den antagelse på?
Jf forskellen på modtagelsen af de afghanere, vi i sin tid havde brug for - og så ukrainere...
Henning Kjær
16. juni, 2022 - 19:33
"Ja USA ser et arbejdskraftpotentiale i nogle flygtninge, er der ikke et arbejdskraft- potentiale kommer de ikke ind (fra Mexiko)"
Jeg synes ikke dit udsagn stemmer helt overens med nedenstående taget fra DR-nyheder:
"Men den hårde kurs mod immigranterne fra regeringen i Washington har en pris. Efter razziaen mangler produktionsvirksomheden nu akut smede og andre medarbejdere.
Og den situation er et godt billede på, hvor afgørende den illegale arbejdskraft er for hele USA's økonomi, mener Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.
- En større andel af de illegale indvandrere end amerikanere er i arbejde. Man kan ikke bare fjerne dem, uden det får store konsekvenser, siger professoren.
Et overslag viser, at antallet af illegale immigranter i USA ligger over 11 millioner. Tallet har været stabilt i flere år. Og langt hovedparten af dem er i arbejde."
https://www.dr.dk/nyheder/udland/midtvejsvalg/trump-jagter-illegale-indv...
Inger Pedersen.
Både afghanerne og Ukrainerner har begge kun fået tidsbegrænset beskyttelse, deres sager er ikke endeligt afgjort.
Henning Kjær Danmark var krigsførende i Afghanistan . Og vi benyttede os i den periode af lokal arbejdskraft der nu har brug for beskyttelse på det grundlag