Corona
Læsetid: 5 min.

Selv om coronasmitten stiger, er det ikke nødvendigt at aflyse sommerferien

Smittetallene stiger med BA.5-varianten, der snart vil dominere i Danmark. Vi kan forvente en lille bølge de kommende uger, men forventningen er, at varianten er lige så mild som vinterens bølge af omikron, siger ekspert
Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at der formentlig skal vaccineres mod coronavirus igen til efteråret.

Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at der formentlig skal vaccineres mod coronavirus igen til efteråret.

Simon Trøjgaard Jepsen

Indland
15. juni 2022

Så skal vi til det igen. Smittetallene er stigende med omikronvarianten BA.5, der ser ud til at blive dominerende i Danmark i løbet af få uger.

»Det ser ud, som om BA.5 er på vej hos os nu. Vi kan forvente, at der kommer nogen COVID-aktivitet hen over de næste uger. Jeg vil tro, at vi får en lille bølge,« siger Marie Helleberg, der er overlæge på Rigshospitalets infektionsmedicinske afdeling.

Men forventningen er, at varianten giver et mildt sygdomsforløb, og at der heller ikke denne gang vil blive stormløb mod landets hospitaler.

»Vi vil se en opblussen i antallet af tilfælde, men forventningen er, at BA.5-varianten er lige så mild som den foregående, så det er få, der bliver alvorligt syge af den,« siger Marie Helleberg.

I den seneste tid har der været bølger med BA.5-varianten i Sydafrika og Portugal. Hvis man sammenligner med de to lande, er der grund til håb i forhold til, hvordan BA.5 vil udvikle sig i Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

SSI mente til at begynde med heller ikke, at BA.5 overhovedet ville blive dominerende i Danmark.

Men ny forskning viser, at denne variant måske slet ikke er så 'tilforladelig' som man troede:

"I virkeligheden adskiller Omikron-varianterne BA.4 og BA.5 sig så meget fra BA.1 og BA.2, at de burde have deres eget bogstav i det græske alfabet, sådan som det var tilfældet med Alfa, Delta og Gamma, mener både Astrid Iversen og Eric Topol.

De tre nye Omikron-varianter er først lige nu ved at brede sig. Og det er ifølge Astrid Iversen årsagen til, at der endnu ikke er data nok til at vurdere, om de tre nye varianter er mere sygdomsfremkaldende eller dødelige, end de Omikron-varianter vi allerede kender.

Hvordan en ny variant udvikler sig i mennesker, viser sig nemlig først flere uger efter smitte. Hospitalsindlæggelser viser sig typisk to til tre uger efter smitte og dødsfald tre til fem uger efter.

Derfor har man ikke et klart billede endnu. Det kan man ikke have, fordi BA.5 endnu ikke er dominerende i de fleste lande. Og derfor er der en usikkerhed, siger Astrid Iversen.

Men det betyder også, at det er for tidligt at udtale sig om, at de tre nye ikke ser ud til at være mere alvorlige end BA.1 og BA.2."

I forsøgene går den nye variant mere i lungerne end de ældre varianter.

Læs mere her:

"Tre tegn er bekymrende ved ny Omikron variant, der snart dominerer i Danmark"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-06-14-tre-tegn-er-bekymrende-ved-ny-...

Lillian Larsen, Alan Frederiksen, Thomas Tanghus, Hannibal Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Dalgaard og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Rie Krogsbøll

I går udtalte Jens Lundgren i Politiken:

"»Vi tester ikke længere særligt mange, så vi kan ikke følge epidemiens udvikling så nøje, som vi kunne før, men skidt pyt. Hele pandemien har handlet om, at hospitalerne kunne følge med, og i øjeblikket er covid intet problem«, siger Jens Lundgren."

...
"»Vi valgte jo at opgive vores restriktioner i januar, længe før omikron var på sit peak, fordi vi netop havde vurderet, at den enorme smitteforekomst ikke ville lægge vores hospitaler ned – det, som vi hele tiden har navigeret efter. Derfor skal vi lige nu tage den med ro. Og vi skal ikke til at gøre en masse ekstra lige nu«. "

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8825325/%C2%BBVi-er...

Man kan jo undre sig over, at succeskriteriet kun er, at hospitalerne skal kunne følge med. Anses det slet ikke for et problem, at knap 4000 døde i vinterens bølge, herunder de fleste af /med omikron? I følge pensioneret dr. med Henrik Egeblad forleden i Information er faktisk 2300 døde AF covid under seneste "milde" bølge. Men de fleste døde udenfor hospitalerne, på plejehjem og i hjemmet.

Når Lundgren nu argumenterer med, at der ikke er noget problem nu, for hospitalerne vil ikke blive overbelastede, hvad så med de gamle og sårbare, hvis vacciner nu nok er stort set uvirksomme? Er det stadig ikke noget problem, hvis de dør, hvis bare det sker udenfor hospitalerne?

Det forekommer mig helt uforståeligt, at man åbenbart ikke mener, at det er så stort et problem, at man vil give 4. stik til dem. Hvad er argumentet for ikke at gøre det? ER der skadevirkninger, som vi ikke hører noget om?

Lundgren fortsætter:

"»De første virustilpassede udgaver er lige på trapperne. Vi havde alle håbet, at de skulle bruges til efteråret, så smitten ville blive holdt effektivt nede. Men så kom BA.5. Den er en yderligere flugtvariant, viser det sig, så vi er usikre på, om de nye, tilpassede vacciner beskytter mod smitte fra BA.5. Og derfor skal vi nu virkelig overveje, hvad pokker vi gør til vinter, hvis det er tilfældet«.
Hvorfor?
»Håbet var jo, at vi skulle bruge de virustilpassede kommende nye vacciner til enten alle, så smitten blev banket i bund, eller i hvert fald til personalet på hospitaler og i ældreplejen foruden alle de ældre og sårbare. På den måde kunne vi beskytte personalet selv og reducere risikoen for, at personalet smitter de ældre og sårbare patienter. Det må vi nu måske opgive, hvis vi bliver bekræftet i, at de nye vacciner ikke virker mod BA.5"
"»Virus er nu meget ustabil i spike, altså de pigge, virus hæfter sig fast med til kroppens celler og skaber infektion. (... )Nu har vi så fået BA.5, og det ser ud til, at den bruger den anden indgang ind i cellerne end den første variant, vi har mødt. Så tilsyneladende inficerer BA.5 cellerne anderledes. Og det er forklaringen på, at vi er usikre på effekten af de kommende virusopdaterede vacciner«.
Hvad vil konsekvensen være?
»Så har vi balladen, for så får vi ikke vacciner, der kan bringe os over på den anden side, så vi undgår infektion og tøjler epidemien og stopper smittespredning til vinter. Og måske kommer vi aldrig over på den anden side. Vi er 2,5 år inde i pandemien, og virus er helt ekstremt genetisk ustabil i øjeblikket. Vi ved ikke, om virus går til højre eller venstre. Vi skal glemme alt om historiske influenzapandemier, de sammenligninger giver ingen mening, når vi skal forstå biologien i den her virus. ", udtaler Lundgren til Politiken.

Lyder det ikke ret foruroligende? Og temmelig meget i modstrid med de argumenter, man brugte for at genåbne fuldstændigt fra februar?

I mine øjne har de ansvarshavende myndigheder fejlvurderet, både mht. dødstallet for genåbningen, og mht. udsigterne for fremtiden. Jeg frygter, at de nu igen fejlvurderere mht. behovet for et hurtigt 4. stik til de sårbare.

Måske skulle man helt revidere strategien, og begynde at tænke i, hvordan vi igen kan få inddæmmet smitten? For en fremtid med nye varianter af skiftende farlighed og smitsomhed 3-4 gange om året, sådan som nogle eksperter forudser, er jo ikke til at holde ud at tænke på, og vil blive langt sværere og dyrere at håndtere, end hvis vi i fællesskab verden over fra starten havde fået smitten slået ned - og holdt den nede.

Inger Pedersen

Rie Krogsbøll
15. juni, 2022 - 13:30

"Når Lundgren nu argumenterer med, at der ikke er noget problem nu, for hospitalerne vil ikke blive overbelastede, hvad så med de gamle og sårbare, hvis vacciner nu nok er stort set uvirksomme? Er det stadig ikke noget problem, hvis de dør, hvis bare det sker udenfor hospitalerne?"

Nej, det er ikke noget problem for Bestemmerne og Regnearksbestyrerne.
For det betyder jo reelt set bare yderligere besparelser på pension, den betrængte hjemmepleje, medicin, etc., ren win-win-situation!
De er jo alligevel ikke rigtigt rentable, vel...?

Undskyld mit franske...

Morten Balling, Rie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Inger Pedersen

Da jeg var ung tænkte jeg, at man behandlede de gamle elendigt. Det kan jeg også huske jeg tænkte ikke ville ske med min generation. Vi ville, når vi blev gamle, være langt mere rebelske, og vi ville ikke finde os i noget.

Peter Mikkelsen

Vi skal alle dø. Inden Omikron var gennemsnitsalderen for dem, der døde af/med covid, på 82 år - nøjagtigt den samme som hos dem, der døde af alt muligt andet. Er gennemsnitsalderen faldet siden? Og hvem har sagt, at hospitalerne ikke modtager og forsøger at behandle ældre, som bliver ramt af de nye varianter, når deres kapacitet ikke længere er overbelastet? Lad nu være med at piske en frygtstemning op igen, please.

Rie Krogsbøll

"Og hvem har sagt, at hospitalerne ikke modtager og forsøger at behandle ældre, som bliver ramt af de nye varianter, når deres kapacitet ikke længere er overbelastet?"

Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår dig her, Peter Mikkelsen. Mener du, at de gamle er blevet nedprioriterede mht. indlæggelser, når de har været ramt af covid - af hensyn til sygehusene?

I øvrigt viser SSI's overvågning af dødelighed, at der i perioder har været meget høj overdødelighed af covid:
https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsovervaagning/d...

Hvad ville der være galt med at give gamle og udsatte 4. stik nu, når nu mange eksperter frygter, at vi får en sommerbølge? Det burde da ikke kunne genere nogen, og kan sandsynligvis redde mange liv - HVIS bølgen kommer.

Der bør nok på et tidspunkt komme restriktioner om mundbind på plejehjem og sårbare på et tidspunkt selv tage mundbind på, når de færdes bestemte steder.
Hele samfundet og ungdommens liv skal ikke nedlukkes igen.
Og så forventer jeg , at ministeriet har planlagt billigere og smartere løsninger på tests og vaccinationer.