Selskabsformer
Læsetid: 7 min.

Danmark har glemt sin tradition for demokratiske virksomheder. Nu skal udviklingen vendes

Demokratiske virksomheder som Coop, Nykredit og Arla fylder meget i dansk økonomi. Men nystartede virksomheder gør stort set aldrig brug af demokratiske selskabsformer, der derfor er i fare for at uddø. Tirsdag kom et ekspertudvalg med en række anbefalinger
Demokratiske virksomheder formidler blandt andet store andele af de danske boliglån.

Demokratiske virksomheder formidler blandt andet store andele af de danske boliglån.

Peter Hove Olesen

Indland
22. juni 2022

Danmark har en lang tradition for demokratiske virksomheder. Mere end hver tyvende erhvervsaktive dansker arbejder i dag i en demokratisk virksomhed, og knap ti procent af de danske virksomheders omsætning stammer fra en demokratisk virksomhed.

Inden for pension og forsikring står de demokratiske virksomheder for over halvdelen af markedet, mens demokratiske virksomheder også formidler store andele af de danske boliglån.

Men udfordringen er, at det er gået fuldstændig i stå.

Fra 2019 til sommeren 2021 blev der kun etableret 114 nye demokratiske virksomheder med ansatte. De udgør dermed en meget lille andel af de cirka 10.000 virksomheder, der blev etableret i samme periode, viser en undersøgelse fra tænketanken Demokratisk Erhverv.

Traditionen for at oprette demokratiske virksomheder er altså stolt i Danmark, men langsomt ved at uddø.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Optur, Andelsdrevne virksomheder, boligforeninger og ikke at forglemme kooperativerne indenfor fx håndværksfagene fejrer deres 100 år i år - lad os få flere af den slags. Frit valg - det kan samle fra højre til venstrefløj.

Steffen Gliese

Desværre er det jo sådan med de forbrugerejede virksomheder, at de reelle strukturer forhindrer Ejerne i at indkassere den væsentligste fordel, nemlig billigere priser qua non-profit-perspektivet.
Det er mærkeligt, at COOP er i toppen med priserne, når man reelt ikke behøver at præstere et udbytte til en ejerkreds, og hvad boligforeningerne angår, så er den statslige indblanding så massiv, at deres selvejerskab og selvbestemmelse simpelthen i praksis er afskaffet.

Nikolaj Lykke Nielsen

COOP er ejet af bl.a. undertegnede - men Fakta-butikkerne er absurd nok undtaget den demokratiske kontrol, samtidig med at de er storforbrugere af gratis eller billig arbejdskraft fra jobcentrene ('praktik', arbejdsprøvning m.v.). Den folkeejede supermarkedskæde er altså storudnytter af nogle af samfundets svageste. Så bliver man igen lidt træt.

En eller anden dag tager jeg altså til generalforsamling og siger noget, gør jeg altså.