Forsvar
Læsetid: 7 min.

Enhedslisten er klar til at deltage i de samme EU-missioner som flere af japartierne

Selv om Enhedslisten ikke ønskede forsvarsforbeholdet afskaffet, er partiet åbent for dansk deltagelse i flere af EU’s missioner – også på det afrikanske kontinent. »Det er jo ikke, fordi vi slet ikke vil røre ved det,« siger Peder Hvelplund
»Vi har ikke en principiel modstand mod alt, hvad der foregår i EU-regi. Det vil vi have en nuanceret tilgang til,« siger Enhedslistens forsvarsordfører Peder Hvelplund om militære operationer.

»Vi har ikke en principiel modstand mod alt, hvad der foregår i EU-regi. Det vil vi have en nuanceret tilgang til,« siger Enhedslistens forsvarsordfører Peder Hvelplund om militære operationer.

Marcus Emil Christensen

Indland
11. juni 2022

Hvis man fulgte det mindste med i afstemningen om forsvarsforbeholdet, vil man vide, at Enhedslisten mildest talt er kritisk over for EU’s militære missioner. Og i særdeleshed dem, der foregår i Afrika.

»Når man ser på Europas militære samarbejde, så foregår det jo ikke inden for hverken Danmarks eller Europas grænser. Det foregår faktisk primært i Afrika og omkring det afrikanske kontinent,« sagde politisk ordfører Mai Villadsen til en partilederdebat på DR: »Jeg er meget bekymret over de missioner«.

Information har siden valget forsøgt at få et interview med Mai Villadsen om partiets holdning til de konkrete EU-missioner, som Folketinget nu skal tage stilling til. Vil Enhedslisten sige ja til nogle af dem? Og hvordan kan partiet overhovedet det, når det klart har anbefalet et nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet?

Men det har ikke været muligt at få et interview med Mai Villadsen. I stedet har Information taget en snak med Enhedslistens forsvarsordfører Peder Hvelplund om, hvordan partiet forholder sig til de konkrete militære EU-missioner, der nu kan komme på tale i Folketinget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martine Amalie Krogh

Jeg plejer at hævde, at jeg er så eurofil, som de kommer; men ....

Jeg ser slet ingen grund til, at Danmark skal stille med tropper i Afrika.

Vi har sendt 800 soldater til Baltikum, og i den anledning strippet
de øvrige enheder i hæren for udstyr af enhver art, så alene derfor
kan vi ikke være med til andre indsatser.

Og vi skal da slet ikke kaste os ud i et eller andet afrikansk eventyr
udenom EU eller Nato - en mulighed, som Peder Hvelplund nævner.
Trine Bramsens halv-røvede solo-indsats med fregatten Esbern Snare,
som Danmark sente til Afrikas vestkyst, hvor skibet skulle sejle rundt
i Guineabugten og lede efter pirater, rinder i hu .... og man græmmes.

Alle EU beslutninger i EU på områderne indenfor udenrigs-
og sikkerhedspolitik træffes ved konsensus, så Danmark
kan sagtens nedlægge veto imod hvad som helst.

Det skal vi ikke gøre, bare fordi vi ikke selv vil stille med mandskab;
men vi skal da heller ikke føle os forpligtet til at deltage i noget som helst,
bare fordi vi ikke stemte imod.

Sanne Thelle

Det er et mærkeligt interview - hvad er i fokus? - det, der træder frem er at håne Enhedslisten for at anbefale et JA til at BEVARE forsvarsforbeholdet, og nu overveje at arbejde i forhold til, at det faktisk blev et ja til at afskaffe det. De er da logisk, at man må tage stilling forfra til hele spørgsmålet, efter at en beslutning er taget. Desværre forholder man sig ikke til den problematik, at vi ikke har militær kapacitet til at dække disse missioner indenfor det nuværende forsvar.

jens peter hansen

Rosa Lund sagde gang på gang at EL ikke ville støtte aktioner i Afrika og mente at det var det forbeholdet befriede os for. EU ville bare hjælpe de gamle kolonimagter og det skulle vi ikke hjælpe til med. Nu siges der noget andet..