Skatteret
Læsetid: 2 min.

Gigantiske statslige pengetanke har aldrig betalt udbytteskat i Danmark. Nu vil regeringen ændre reglerne

I årtier er statslige milliardfonde fra udlandet sluppet for at betale skat i Danmark. Skatteministeriet vurderede, at Danmark ikke kunne beskatte fondene, men har efter en række folketingsspørgsmål korrigeret sig selv. Regeringen vil nu ændre reglerne
Skatteministeriet har igangsat et arbejde, hvor ministeriets eksperter ser på, hvordan de statslige fonde kan beskattes på bedst mulig vis. Det er den rigtige vej at gå, mener skatteminister Jeppe Bruus (S).

Skatteministeriet har igangsat et arbejde, hvor ministeriets eksperter ser på, hvordan de statslige fonde kan beskattes på bedst mulig vis. Det er den rigtige vej at gå, mener skatteminister Jeppe Bruus (S).

Jonathan Damslund

Indland
8. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I al ubemærkethed har Skatteministeriet i et folketingssvar fra marts i år erkendt en alvorlig fejl: Det er forkert, når ministeriet tidligere har vurderet, at det ikke kunne lade sig gøre at opkræve udbytteskat fra statslige udenlandske fonde.

De såkaldte Sovereign Wealth Funds er aldrig blevet opkrævet udbytteskat, men efter at Skatteministeriet er blevet opmærksom på den fejlagtige vurdering, åbner regeringen nu for at ændre reglerne.

Tidligere har vurderingen fra Skatteministeriet været, at det ville være i strid med både principperne i dobbeltbeskatningsaftaler og EU-retten at beskatte fondene. Det fremgår blandt andet af et folketingssvar fra ministeriet fra november sidste år var. Men efter en byge af yderligere spørgsmål fra Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, har Skatteministeriet måttet anlægge en ny fortolkning.

Ifølge ministeriet er det nemlig alligevel ikke i strid med internationale regler at beskatte statslige fonde i for eksempel Qatar, Saudi-Arabien eller Norge.

Den norske oliefond er verdens største statslige kapitalforvalter og ejer aktiver for over 11.700 milliarder norske kroner investeret over hele kloden, hvoraf 104,8 milliarder norske kroner er placeret i aktier i danske selskaber.

»Alle skal bidrage på fair vis til vores fælles velfærdssamfund. Det gælder også de såkaldte Sovereign Wealth Funds, der aldrig før er blevet beskattet i Danmark,« udtaler skatteminister Jeppe Bruus i et skriftligt svar.

»På den baggrund har vi i Skatteministeriet igangsat et arbejde, hvor vores eksperter ser på, hvordan de statslige fonde kan beskattes på bedst mulig vis. Det er ikke uden udfordringer, men jeg forventer at vi kan få det med i arbejdet med en ny udbyttemodel.«

Den nye fortolkning bakkes op af Anders Nørgaard Laursen, juraprofessor på Aarhus Universitet med speciale i international skatteret.

»Jeg vil godt støtte Skatteministeriets fortolkning. Jeg tror ikke, der er noget, der forhindrer, at man gør det i intern dansk ret. Og hvis man kan gøre det der, så tror jeg heller ikke, der er noget i vores dobbeltbeskatningsoverenskomster, der forhindrer det,« siger han.

Skatteministeriets kovending glæder Enhedslistens Rune Lund. Det var blandt andet ved at henvise til svenske regler på området, at han fik Skatteministeriet til at ændre fortolkning.

»Når vi skal finansiere den grønne omstilling og velfærdssamfundet, så skal regningen sendes til dem, der har mest. Og er der nogen, der har meget, er det de her internationale fonde. Det er fuldstændigt vanvittigt, at de ikke betaler skat, mens almindelige mennesker betaler til fællesskabet,« siger han.

Hvor mange penge der nu kan beskattes, er ifølge Skatteministeriet ikke muligt at opgøre. Den norske oliefond vil ikke oplyse, hvor mange penge den har fået i udbytte fra danske selskaber de seneste år.

Men ifølge Rune Lund kan der være tale om et milliardbeløb, man indtil nu ikke har fået i statskassen.

»Vi er uden tvivl gået glip af milliarder af kroner gennem årene, fordi man i Skatteministeriet har haft en forkert fortolkning af reglerne. Det understreger virkelig, at det er på tide, at vi får lavet reglerne om.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Beskatning med tilbagevirkende kraft, ikke? Ligesom alle andre almindelige mennesker.

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Steen Obel, Marianne Jespersen, Freddie Vindberg, Helle Bovenius, erik pedersen, jens christian jacobsen, Ulrik Bjørn Jeppesen, David Zennaro, Brian Lybech og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar
Søren Nørgaard

Overordentligt overraskende, at det er Rune Lund fra Enhedslisten, der får sat ny retning. Fandeme godt gået!!!

Rasmus Kristiansen, Steen Obel, erik pedersen, Torben Lindegaard, Ulrik Bjørn Jeppesen, Jørgen Tryggestad, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Arne Albatros Olsen, Brian Lybech og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Hvem ved om sådanne Sovereign Wealth Funds er med over hos Sass Larsens i Danish Venture Capital and Private Equity Association eller det alligevel er for bette et foretagende.

Men for at finde på et svar og den rigtige grimasse på Rune Lunds gode folketings spørgsmål, og selvfølgelig vigtigst sikre Sass Larsens egne kapitalbørgere mod lignende ting, er der i alt fald i denne sag blevet ringet ihærdigt mellem ham og den socialdemokratiske Skatteminister....Am-i-right

jens christian jacobsen

Lad os prøve at gætte på hvor hurtigt den norske oliefond m.fl. vil fjerne sine aktioner fra det danske skattefrie husly.
Meget, meget hurtigt....

Rasmus Kristiansen, Freddie Vindberg og Helle Bovenius anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Regeringen, og resten af højrefløjen, burde rejse sig op, og klappe af Rune Lund. Nok mange, med røde kinder.

Rasmus Kristiansen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Når fondene flytter, kan de ihvertfald ikke beskattes --- same shit different day !

Ruben Christiansen

Ja, selvfølgelig flygter de nu til udlandet, og vil ikke længere investere i Danmark, da de som kapitalfonde ikke længere er interesseret i at tjene penge, da de nu kun kan tjene lidt mindre. Det er da logik for burhøns, ikke?

Niels Erlinger

Inden forargelsen får frit løb, så husk lige på, at der her er tale om statsejede fonde.

De er ikke sat i verden for at berige sådan nogen som Joakim von And, eller lignende.

De er sat i verden for at skabe et afkast, som sikrer pensionister deres pension.

Det er vel heller ikke anderledes, end at de danske statsfonde som for eksempel LD, heller ikke betaler udenlandsk udbytteskat.

Så hvis Danmark begynder at opkræve udbytteskat af danske aktier i udenlandske statsfonde, ja, så bliver der mindre til pensionisterne i udlandet.

jens christian jacobsen

@Nils Erlinger
Det er rigtigt, at den norske oljefond er en statslig pensionsfond, men det er vel ikke rimeligt at et udbytte i andre lande end Norge ikke bliver beskattet? Danske pensionister får kun gavn af fondens investeringer, hvis udbyttet beskattes i Danmark.

Niels Erlinger

Jeg tror ikke, at det her har så meget med refusion at gøre, - det har mere at gøre med, hvem der ejer aktierne.

Det har åbenbart traditionsmæssigt været sådan, at den ene stat ikke kræver udbytteskat af de aktier som befinder sig i udenlandske aktiefonde, som er ejet af en anden stat.

Det er som sagt ejerskabet som er afgørende her. Og mere præcist, om det er en privat eller en statslig ejer.

Når man har en aktie i et firma, ja, så ejer man en del af firmaet.
Og som ejer, bliver man beskattet, der, hvor man er skattepligtig.
Det betyder at aktieudbyttet bliver forskelligt beskattet, alt efter, hvor aktieejeren befinder sig.

Og om der er en dobbeltbeskatningsaftale landene imellem.

For eksempel har vi en dobbeltbeskatningsaftale med USA.

Det betyder at et aktieudbytte forlods bliver beskattet med 15% i aktiens hjemland. Og resten af udbytteskatten bliver så betalt i aktieejerens hjemland.

Men vi har ikke en dobbeltbeskatningsaftale med England. Og i England er der ikke skat på aktieudbytte. Det betyder at et dansk aktieudbytte bliver forlods beskattet med 27%, som er den laveste danske udbytte skatte sats. Men da englænderne ikke betaler udbytteskat, - ja så kan englænderne søge om refusion af betalt udbytteskat.

Derfor er det heller ikke så sikkert, at der er så mange milliarder, i skat til Danmark.

Den statslige norske pensionsfond er en af verdens største statslige fonde.

Her er der danske aktier for ca. 77 milliarder danske kroner. Og da udbyttet typisk udgør ca. 2%, så er der her et typisk udbytte på ca. 1,5 milliarder, der kan beskattes. Og hvis der er en dobbeltbeskatningsaftale, så bliver udbytteskatten i Danmark på ca. 225 millioner danske kroner.

Det er stadigvæk mange penge, men ikke noget som rykker i det store regnskab. Det er lidt under 0,1 ‰ af det danske BNP.

Men så kan det jo også være, at udlandet begynder at opkræve udenlandsk udbytteskat af udenlandske aktier i statslige danske aktiefonde, så som ATP og LD.

Og så går det næsten lige op.

Og som det har været indtil videre, så har den ene stat, ikke opkrævet skat af den anden stat.

Private aktieejere i de pågældende lande vil stadigvæk betale udbytteskat efter gældende regler, det er kun staterne imellem, som ikke betaler udbytteskat.