Interview
Læsetid: 7 min.

Kontanthjælpsaftale er ikke helt den løsning, Patricia havde håbet på

For Patricia Sotelo, der har været på kontanthjælp siden 2009, vil ny aftale om ydelser ikke betyde, at hun får den luft i økonomien, hun havde, før kontanthjælpsloftet blev indført af den borgerlige regering i 2016. Til gengæld glæder hun sig over, at aftalen rummer et tiltag, som skal forhindre, at borgere sidder fast i systemet i lige så lang tid, som hun selv har gjort
40-årige Patricia Sotelo føler ikke, at hun på kontanthjælp har råd til lade sine børn Celine og Sean gå til fritidsaktviteter.

40-årige Patricia Sotelo føler ikke, at hun på kontanthjælp har råd til lade sine børn Celine og Sean gå til fritidsaktviteter.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
16. juni 2022

Hun havde håbet på mere, men det er et skridt på vejen. Sådan betragter 40-årige Patricia Sotelo fra Vojens, Sønderjylland, regeringen og støttepartiernes nye aftale om kontanthjælp, hvis hovedformål at bekæmpe børnefattigdom i Danmark.

Patricia Sotelo har været på kontanthjælp siden 2009 og har tre hjemmeboende børn på henholdsvis fire, fem og 17 år. Da kontanthjælpsloftet blev indført i 2016, mistede hun lige knap 4.000 kr. om måneden og blev en af de tusindvis af familier i landet, som lever under fattigdomsgrænsen. 

Hun havde regnet med, at politikerne bag aftalen ville tilbagerulle kontanthjælpsloftet helt, fortæller hun. 

»I stedet har de erstattet det med noget nyt, hvor de stadig vil have et fast greb om mig. Så jeg ser det lidt som en lappeløsning,« siger hun.

Skrottet loft i ny aftale

Det er familier som Patricia Sotelos, som regeringen og dens støttepartier efter folketingsvalget i 2019 forpligtede sig på at løfte ud af fattigdom. Ikke mindst SF, som gjorde det til et ufravigeligt krav til en ny regering, at kontanthjælpsloftet skulle fjernes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Da regeringen ser, at den stigende inflation truer med at drukne dem med de laveste ydelser fuldstændig, kaster man et lille korkbælte i vandet.

Men man vil ikke udsætte sig for mere kritiske udgydelser end højst nødvendigt fra højrefløjen, der stadig er fast besluttet på at splitte befolkningen i os og dem.

Derfor er der ingen, der hiver de druknende op i samme båd som resten af befolkningen.

De druknende skal til stadighed minde alle lønmodtagere om, at det er bedre at blive spist af med skodarbejde og lave lønninger, end at ryge ud over systemkanten og ende i vand til halsen eller over hovedet i en kontinuerlig kamp for overlevelse.

Poul Søren Kjærsgaard, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Dennis Tomsen, Fie Ankjer Nielsen, Arne Albatros Olsen, Herdis Weins, Helle Bovenius, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Egon Stich, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Thomas Tanghus, Kenn Hommelgaard, Lillian Larsen, Alan Frederiksen, Marianne Jespersen, erik pedersen, Kim Houmøller og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Munksgaard

Hvorfor har Patricia været så mange år på kontahjælp, når der er mangel på arbejdskraft?

Eva Schwanenflügel

@ Jørgen Munksgaard

Hvorfor læser du ikke interviewet?

Susanne Kaspersen, Helle Bovenius, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Thomas Tanghus, erik pedersen, Kim Houmøller og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Jeg kan ikke læse hele artiklen pga. betalingsmuren. Men jeg kan se, at Patricia Sotelo har været på kontanthjælp i mindst 12 år! Kontanthjælp er en midlertidig arbejdsmarkedsydelse, og hvis hun er kronisk og uhelbredeligt syg, skal hun selvfølgelig have en førtidspension!

Poul Søren Kjærsgaard, Susanne Kaspersen, David Zennaro, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Claus Nielsen, Alan Frederiksen, Frederik Schwane, Christel Gruner-Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Else Marie Arevad

Det er også den "undskyldning", diverse politikere bruger, når de konfronteres med realiteterne for mennesker på langvarig kontanthjælp:
"Jamen de syge og... og... og... skal jo slet ikke være i dette system. men hører hjemme et helt andet sted".

Men de syge og... og... og... ER altså i møllen med kontanthjælp og jobcenter!
Åbenbart i noget, der tenderer en livslang karriere - for de dør jo åbenbart også markant før tid, desværre.

Jeg kan ikke gennemskue, hvorfor:
Om de falder ned mellem to stole i et uigennemtænkt system - om der er refusionsregler, der parkerer dem der, fordi pisk og gulerod over for kommunerne i realiteten tilsiger det, selv om de officielle skønmalerier ser anderledes ud - eller om der er en kultur sådan lidt a la Støjbergs flygtningecirkus, der gør det både ønskeligt og tilsyneladende legalt at bruge dem, der i forvejen ligger ned som trædesten for selv at se højere ud - eller andet...?
Aner det ikke.

Men det er sgu simpelthen ikke i orden!
Herudover er det også både for dyrt og for dumt.

Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Fie Ankjer Nielsen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, David Zennaro, Holger Nielsen, Inge Lehmann, Thomas Tanghus og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

I følge artiklen er hun utilfreds med lidt, men hun ved ikke, at os der er på pension ikke får en at krone, på trods af at priserne stiger, og hun får gratis medicin, vi andre får et tilskud, som jeg er glad for. Sidst pensionen steg var det med 29 kr. pr. mdr. - før skat, det er til grin, men mindre er bedre end ingenting. Hun er ked af, at de 250 kr. hun får, så børnene kan kommme til idræt, ikke kan bruges på mad, men hvis de kunne det, så kommer børnene jo alligevel ikke til idræt. Tænker hun på, hvor pengene kommer fra, og regeringen siger, at det var hvad der var pengen til. Men sådan er mennesker, de kan aldrig få nok.

Inge Lehmann

Aftalerne mellem regeringerne og KL har afsat en bestemt mængde penge til fleksjob, revalidering og førtidspension.

Den sum der er afsat, foreslår som en skrædder i helvede og ændres ikke hver gang politikerne lover bedring.

Ergo må kommunerne lave mentale og fysiske krumspring for at få dem til at slå til.

Dvs det er ikke folks behov, der styrer indsatsen men økonomien. Det fører til de tilstande der giver mennesker i systemets klør PTSD. Jeg mener det var Trine Bryld?, der i nullerne havde en kronik i Politiken, der beskrev hvordan folk allerede dengang endte med PTSD på vej til tilkending af førtidspension.

Det er også disse aftaler, der fører til, at danske kommuner har sendt folk med Alzheimers i arbejdsprøvning.
Selv om loven siger, at ved åbenlyse forhold behøver man ikke prøve på at udvikle arbejdsevnen.

Når der er et eklatant misforhold mellem, det der bliver sagt og gjort, samtidig med folk er syge og skal bruge mange kræfter på at få fattigdomsydelserne til at hænge sammen i hverdagen, bliver de selvfølgelig mere syge. Det er de samme mekanismer, der er i spil, som man ser psykopater anvende i forhold.
Derfor ser man også de samme skader.

Siden systemet ikke er bemandet med psykopater, tager de ansatte også skade.

Al fokus er på at kontrollere og forhindre tab af penge i en bestemt kasse. Dvs systemet er ikke mere i stand til at give eller se den hjælp, der passer til den enkelte, og det det giver resten af samfundet.
Eneste hjælp, der ydes for at få folk i arbejde er frygt.

Dette system koster ikke kun milliarder af skattekroner, men også tab af menneskeliv, empati, flexicuritymodellen og den mulige arbejdskraft, mange af ofrene kunne have tilbudt.

Vi er på vej til et arbejdsmarked, hvor kun flexibilliteten er tilbage for erhvervslivet uden nævneværdig security til arbejdstagere.

Den konkurrencefordel securitydelen gav det danske arbejdsmarked er ved at være tabt.

Det at erhvervslivet kunne hyre og fyre efter behov, hvor arbejdstagerne både selv var risikovillige, sund, rask, ikke slidt og veluddannet, så de med det samme kan springe til når konjunkturerne vendte, det er tabt.

Danmark er blevet undergravet af accepten af den amerikanske økonomiopfattelse og amerkanske hyldest af den stærkes ret til at trampe på svagere.

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Arne Albatros Olsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar