Det risikerer i nogle tilfælde at være i strid med menneskerettighederne, når myndighederne fratager syriske flygtninge fra Damaskus-området deres opholdstilladelser. Det vurderer Institut for Menneskerettigheder (IMR).
Helt konkret kritiserer instituttet i en ny rapport om retssikkerheden i hjemsendelsessagerne Udlændingestyrelsen for ikke at tage tilstrækkeligt hensyn til retten til familie- og privatliv, når de skal vurdere en udsendelse, hvor en familie bliver skilt ad, og nogle familiemedlemmer får lov at blive i Danmark, mens andre ikke gør.
Familierne kan for eksempel blive adskilt, hvis forældre og søskende i en familie får inddraget deres opholdstilladelse, fordi forholdene i Damaskus og omegn ifølge danske myndigheder er forbedrede, hvorimod sønner i den værnepligtige alder kan beholde deres opholdstilladelse, så de ikke skal blive soldater for det syriske regime.
Nikolas Feith Tan, der er seniorforsker hos IMR, forklarer, at rapporten peger på en række områder, hvor der efter instituttets vurdering er behov for at styrke retssikkerheden.
Menneskerettighederne i Danmark er efterhånden blevet en by i Rusland !
Hvad skete der egentlig med den syriske familie i Sønderjylland, som der var meget snak om i medierne, inden Rusland invaderede Ukraine?
De var alle syriske flygtninge og et mønster eksempel på vellykket integration. Faderen arbejdede på Danfoss (eller Grundfos?). Virksomheden var glade for ham og ønskede at beholde ham. Familien havde købt hus i Sønderjylland, hvor faderen og moderen boede med deres 3 børn - 2 døtre og en søn. Der alle 3 var ved at uddanne sig.
Det var så hul i hovedet, at de skulle sendes tilbage til Syrien. Familien risikerede at blive splittet, så døtrene skulle tvinges ud af landet, mens sønnen kunne blive, for at undgå militær tjeneste. Faderen og moderen kunne også blive i landet, så længe faderen var i job. Faderen havde engageret sig i lokalpolitik, og meldt sig ind i social demokratiet. Faderen kunne jo ikke forsvare at sende sine to døtre alene tilbage til Assads morderiske regime. Familien var dybt fortvivlet. De havde gjort alt det rigtige, men blev utroligt dårligt behandlet.
Er der nogen, der ved, hvad der er sket med familien?
Det var en sag, som i den grad udstiller en diskriminerende udlændinge politik, der er umenneskelig og usmagelig. Den var også pinlig for regeringen, indtil Ukraine-krigen stjal al fokus.
Den megen medie omtale så dengang ud til at kunne hjælpe familien.
Håber at Information og andre medier vil genoptage fokus på familien. Ellers risikerer familien at blive udsat for grimme ting som sker i al ubemærkethed. Medieomtale på familiens situation kan forhåbentlig hjælpe dem.