Analyse
Læsetid: 3 min.

Ny kontanthjælpsaftale er et dødsstød til opgøret med fattigdomsydelserne

Med en socialdemokratisk regering og dens røde støttepartier var der momentum for at gøre op med bønefattigdom. Men den nye kontanthjælpsaftale er i høj grad en videreførelse af en logik i beskæftigelsessystemet, som handler om, at det først og fremmest skal kunne betale sig at arbejde
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) slog fast, da kontanthjælpsaftalen blev indgået, at »der skal være en økonomisk gevinst for forældrene ved at komme i arbejde, og vi sikrer, at endnu flere kommer i beskæftigelse«.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) slog fast, da kontanthjælpsaftalen blev indgået, at »der skal være en økonomisk gevinst for forældrene ved at komme i arbejde, og vi sikrer, at endnu flere kommer i beskæftigelse«.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
20. juni 2022

I denne regeringsperiode skulle det være. En ny regering skulle tage et endeligt opgør med den politisk vedtagne børnefattigdom, nærmere bestemt de lave ydelser i kontanthjælpssystemet, som har betydet, at flere tusinde borgere i Danmark er krøbet under den såkaldte fattigdomsgrænse og har fået uligheden i landet til at stige.

Det er en udvikling, som i høj grad kommer af en logik i beskæftigelsessystemet om at hæve arbejdsudbuddet ved at forringe sikkerhedsnettet under borgerne og dermed øge incitamentet til at tage et arbejde. Den såkaldte konkurrencestatslogik, som professor emeritus og forfatter til flere toneangivende bøger Ove Kaj Pedersen ville kalde det, handler om at gøre staten konkurrencedygtig og rigere, og den har et syn på borgerne som individer, der skal gøre sig gældende på arbejdsmarkedet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Denne aftale er dybt godnat for velfærd og afskaffelse af nedværdigende behandling af borgere i dette land, som må lide afsavn i årevis i usynlighed.

Chancen for at forbedre livssituationen for fattige børnefamilier og for folk med sygdom og handicap parkeret i Jobcenteret på ubestemt tid er aflyst.

"4 ud af 5 fattige børn forbliver fattige.
225-timers reglen videreføres.
Børne- og fritidstillæg er glasur på i forvejen alt for lave ydelser, der fortsat bygger på mistro til de arbejdsløses og syges arbejdsvilje, ikke på opfyldelse af deres behov.

Parlamentarisk er chancen forspildt – i årevis frem. Venstrefløjen, SF og Enhedslisten roser sig selv.
Diskrimination af flygtninge opretholdes, de og deres børn skal fortsat føle sig mindreværdige, og tilskyndes til hjemrejse.

Det ser ud som om, at for regeringsflertallet er politik løsrevet fra den virkelige verden – de fattiges verden. De fattige er åbenbart ikke fattige nok til, at al indkomstfattigdom bliver afskaffet."

https://solidaritet.dk/de-allerfleste-fattige-boern-fortsaetter-med-at-v...

Støttepartierne er på godt dansk blevet tørret noget så koldt og kynisk!

erik pedersen, Bjørn Pedersen, Dennis Tomsen, Ruth Sørensen, Ivan Mortensen, Marianne Jespersen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Alan Frederiksen, Rolf Andersen, Ebbe Overbye, Per Klüver, Torben Skov, Marianne Stockmarr, Hans Larsen, David Zennaro, Bente Kølle, Lise Lotte Rahbek og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Når politikkerne mener at det SKAL betale sig at arbejde - hvad så med at stille krav til arbejdsgiverne om at ansætte folk med mindre arbejdsevne og til forhold som de kan magte.

Ligeledes bør lønne og arbejdsforholdene forbedres så "alle" kan magte at tage det "lovpriste og hellige" arbejde.

Spørgsmålet kan stilles får forældrene børn alene for at de skal opdrages til at mageret og arbejde. Er der ikke andre værdier i livet og er det virkeligt det politikerne anser for et godt liv??????

erik pedersen, Dan Mouritzsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Carsten Munk, Torben Skov, Per Klüver, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hellere fattigdom i Danmark,
blandt nogle personer politikerne alligevel ikke kender eller omgås,
end risikere at der kommer flere flygtninge, hvis Danmark skulle blive kendt som landet, som har afskaffet fattigdom.
Det går ikke - hvis man er politiker og ellers ikke selv mangler smør på brødet.
Istedet lander man private hjælpeorganisationer som dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og andre NGO'er tage sig af at sørge for, at menneskene ikke sulter på gaden. Det ser så grimt ud, når der kommer turister.

erik pedersen, Bjørn Pedersen, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Hans Larsen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er der også lavet love om.

'Utryghedsskabende lejre' (når folk sover ved siden af hinanden på gaden for tryghedens skyld) og tiggeri er blevet forbudt.

De hjemløse kan stadig sælge "Hus Forbi", men et egentligt hus behøver de ikke for ej at skæmme turisternes glansbilleder.

erik pedersen, Inger Pedersen, Dennis Tomsen, Marianne Jespersen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Alan Frederiksen, Rolf Andersen, Per Klüver, Torben Skov, Marianne Stockmarr, David Zennaro og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er så absurd,
at magten har mulighed for at afskaffe fattigdom i landet, men vælger ikke at gøre det.

Jeg kender godt årsagerne til undladelsen,
det gør vi alle,
men.. Det er ubegribeligt, at politikere hellere vil være kendte for at stå bag en lov, en motorvej eller en bro, ja selv klimaforandringerne vil de godt lægge lidt tid i,
men de vil catme ikke have et mindesmærke som dem, der var med til at afskaffe fattigdom.
Ubegribeligt.

erik pedersen, Lene Basballe, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Rolf Andersen, Ebbe Overbye, Per Klüver, Carsten Munk, Torben Skov, Marianne Stockmarr og David Zennaro anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det er på tide at finde de gule veste frem.

Alan Frederiksen, Inge Lehmann, Steen K Petersen og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar

Ja. Regeringen har gjort sit. Reservesocialdemokraterne i Enhedslisten og SF har gjort deres. Så nu er den sag også tabt...

"mange tes riches - crève tes fasciste"

Mht. hjemløse var det Lars Løkke, der var vred over, at udenlandske hjemløse kommer til København, og "generer vore egne hjemløse". Det beskriver glimrende den afgrundsdybe virkelighedsfornægtelse, der hersker.

Og så vil jeg gerne sige, at det citerede slagord i mit forrige indlæg er vældig præcist og skærer lige til benet. (tes i stedet for les)

Arne Albatros Olsen

Selvfølgelig kan det betale sig at arbejde.

Det er jo en helt indlysende banal sandhed, som ikke behøver at gentages til hudløshed.

Hvis der er noget som ikke kan betale sig, er det at være på kontanthjælp og tilknyttet jobcenteret.

Her skal du overleve på en minimumsydelse og din livskvalitets bliver generelt
temmelig meget værre end , hvad den sikkert hidtil har været.

Men det som allermest kan betale sig , er at skabe et helt fleksibelt og rummeligt arbejdsmarked , hvor alle kan være, hvis de altså ellers er raske nok.

Hvor svært kan det være ?

Torben Skov, erik pedersen, Alan Frederiksen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mogens Sommer Madsen

Fin analyse Laura - men det er misvisende når sloganet : det skal kunne betale sig at arbejde - highlightes. En selvindlysende arrogance gøres come il faut. Det burde hedde: at have arbejde giver håneret over dem, der intet arbejde er til.

Torben Skov, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

oveni al det der er sagt allerede kan tilføjes - det financieres ved at tage boligsikringen fra fattige unge studerende og lærlinge som bor i forældrekøbte lejligheder fordi alternativet var ingen bolig.
Ingen får boligsikring med mindre man har en lav indtægt og en markedsbestemt husleje.

Hvordan har man dog kunnet ladet sig forføre til den financiering !! Igen Igen skal de unge financiere hver lille forbedring for andre grupper. Bortset fra at regeringen helt åbenlyst pisser på ungdommen. fx.Lavere dimittendsats, dårligere studievilkår, nedlæggelse af studiepladser, ingen støtte eller kompensation for coronatiden. gentagne trusler mod SU osv. osv.
Eneste håb er at de unge mobiliserer sig og straffer politikerne, men hvor skal de gå hen når de røde partier gentagne gange accepterer den financierings model.

I øvrigt hjælper det jo ikkelængere at demonstrere, man bliver kun omtalt i TV og andre medier hvis det fx. passer den højredrejede politiske mening .

Torben Skov, erik pedersen, Bjørn Pedersen, Lene Basballe, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Juhuuu jeg ender på bistand den 10. juli 2022 efter 15 mdr. på sygedagpenge.
Hele vejen har jobcenteret totalt ignoreret alle de journaler fra neuropsykolog til de 20 sider som forskellige læger skrev. Jeg elsker det system som skider og pisser på mig mens de selv henter deres blodige løn. Jeg nægter at blive kriminel overfor disse svage mennesker, det er nærmest umuligt for jeg glemmer det meste.

På mit ressourceforløb i et køkken har jeg en polsk dame som kollega. Hun frygter mig fordi jeg så direkte igennem hende den første dag. Hun foragter danskere, hun foragter syge danskere. Hun tager 4 måneder på Ærø og lever som en djævelsk dronning hjemme i Polen i 8. Hun er grundlæggende sur. Der bliver jeg ikke for 17 år som lærer har bremset hadet. Som også giver fremdrift.

Gårdagens Ærø artikel i Amts avisen. Skrev en af vores lokale præster om Skt. Hans. Alt mørke fordrives med et enkelt lys. Og sådan håber jeg også at det går for mig og alle de andre i grænselandet mellem menneske og dyr.

erik pedersen, Bjørn Pedersen, Alan Frederiksen, Steffen Gliese, Dennis Tomsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jeg har skrevet det før, og gentager gerne:

Jeg ved godt, at en serie om Krag og Virkner ikke kan bruges som dokumentation - men stemningen fra dengang svarer helt til det, jeg oplevede som barn og ung.

J. O. Krag på et møde med fagforeningernes top under strejken (frit efter hukommelsen):
"Jeg ved godt, at det her ikke kommer jer til gavn.
Men det vil komme jeres børn og børnebørn til gavn!"

Og man accepterede.

I dag ville devisen i stedet være:
"Jeg ved godt, at det her ikke vil komme hverken jeres børn eller børnebørn til gavn - og sandsynligvis til skade.
Men det vil komme jer til gavn!"

Og man accepterer...

Hvad ER vi dog for nogen mennesker - og et samfund - der accepterer dette???

Torben Skov, Marianne Jespersen, erik pedersen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar