Grøn skattereform
Læsetid: 6 min.

Hvis den nye CO2-afgift er den grønne omstillings motor, er den ikke toptunet

Den nye grønne skattereform, som blev præsenteret af et bredt flertal fredag, hyldes af politikerne for at være en historisk grøn aftale. Økonomer er mere skeptiske. CO2-afgiften er et godt skridt, siger de, men særrabat til storudledere og tiltro til fremtidens teknologier gør klimaindsatsen dyrere og mere usikker
Hovednummeret i den nye aftale er en CO2-afgift, som indfases fra 2025 til 2030. Men for nogle af de mest forurenende virksomheder – såsom landets største udleder, cementproducenten Aalborg Portland – er der et nedslag i prisen.

Hovednummeret i den nye aftale er en CO2-afgift, som indfases fra 2025 til 2030. Men for nogle af de mest forurenende virksomheder – såsom landets største udleder, cementproducenten Aalborg Portland – er der et nedslag i prisen.

Thomas Borberg

Indland
25. juni 2022

Fredagshumøret var højt, da både blå og røde politikere hele to gange samme formiddag stimlede sammen foran Finansministeriets berømte glasdøre.

»Det er en rigtig stor dag,« sagde De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, inden klimaminister Dan Jørgensen (S) tog den skridtet videre: »I dag kan vi virkelig sige, at det her er historisk.«

SF-formand Pia Olsen Dyhr kunne nu »gå hjem og kigge studenterne i øjnene«, finansminister Nicolai Wammen (S) så det som »det danske folkestyre, når det er bedst«, og Jeppe Bruus (S) erklærede sig »som skatteminister pavestolt« og tilføjede:

»Det er en gigantisk aftale.«

Glæden udsprang af to forskellige klimaaftaler. Først fremlagde en bred kreds af partier fra Enhedslisten til De Konservative en aftale om en ny klimafond, altså en slags bankkonto med penge, som kun må bruges på grøn omstilling. Samlet set afsættes 3,25 milliarder kroner årligt fra 2024 til 2040 – 53 milliarder kroner i alt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Anders Bentsen. Har du troet du skulle kompenseres for CO2 afgifter, så er du lidt naiv. Forbruget skal ned, det hele han ikke klares med omstilling betalt af staten.