Grøn skattereform
Læsetid: 6 min.

Hvis den nye CO2-afgift er den grønne omstillings motor, er den ikke toptunet

Den nye grønne skattereform, som blev præsenteret af et bredt flertal fredag, hyldes af politikerne for at være en historisk grøn aftale. Økonomer er mere skeptiske. CO2-afgiften er et godt skridt, siger de, men særrabat til storudledere og tiltro til fremtidens teknologier gør klimaindsatsen dyrere og mere usikker
Hovednummeret i den nye aftale er en CO2-afgift, som indfases fra 2025 til 2030. Men for nogle af de mest forurenende virksomheder – såsom landets største udleder, cementproducenten Aalborg Portland – er der et nedslag i prisen.

Hovednummeret i den nye aftale er en CO2-afgift, som indfases fra 2025 til 2030. Men for nogle af de mest forurenende virksomheder – såsom landets største udleder, cementproducenten Aalborg Portland – er der et nedslag i prisen.

Thomas Borberg

Indland
25. juni 2022

Fredagshumøret var højt, da både blå og røde politikere hele to gange samme formiddag stimlede sammen foran Finansministeriets berømte glasdøre.

»Det er en rigtig stor dag,« sagde De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, inden klimaminister Dan Jørgensen (S) tog den skridtet videre: »I dag kan vi virkelig sige, at det her er historisk.«

SF-formand Pia Olsen Dyhr kunne nu »gå hjem og kigge studenterne i øjnene«, finansminister Nicolai Wammen (S) så det som »det danske folkestyre, når det er bedst«, og Jeppe Bruus (S) erklærede sig »som skatteminister pavestolt« og tilføjede:

»Det er en gigantisk aftale.«

Glæden udsprang af to forskellige klimaaftaler. Først fremlagde en bred kreds af partier fra Enhedslisten til De Konservative en aftale om en ny klimafond, altså en slags bankkonto med penge, som kun må bruges på grøn omstilling. Samlet set afsættes 3,25 milliarder kroner årligt fra 2024 til 2040 – 53 milliarder kroner i alt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Bentsen

Sådan grundlæggende set så er de vel bare blevet enige om at øge skattetrykket?
Jeg ved godt de også reducerer afgiften på el med 4øre/kwh, men hvis man så lægger en CO2 afgift oveni elprisen, så kan vi vel forvente at elprisen samlet set stiger?
Jeg havde faktisk forventet at en CO2 afgift ville erstatte tidligere energi afgifter.

Henning Kjær

Anders Bentsen. Har du troet du skulle kompenseres for CO2 afgifter, så er du lidt naiv. Forbruget skal ned, det hele han ikke klares med omstilling betalt af staten.

Anders Bentsen

Jeg havde da forestillet mig at CO2 afgiften blev indført for at beskatte fossilt brændsel så man IKKE beskatter clean energi. Den samlede beskatning i kroner og øre havde jeg forventet var uændret.
Nu kan jeg faktisk godt se at Socialdemokratiet IGEN har indført lovgivning der øger afstanden mellem rig og fattig. Samboende lønmodtagere får 4000kr. men samboende pensionister får intet ligesom bistandsklienter og førtidspensionister. Og så siger staten at kassen er tom!! Men skattelettelser skulle der jo lige være plads til for den i forvejen privilligerede del af befolkningen. Det sjove er at MF giver lønmodtagerne disse penge som kompensation for inflation, men MF er så dårlig til økonomi at hun ikke har set at lønmodtagere typisk kompenseres for inflation via deres løncheck. Og det skal jo nok stoppe inflationen at MF giver alle lønmodtagere 2000kr. til øget forbrug!!!