Folkemødet
Læsetid: 10 min.

Nyt vidne modsiger Sikandar Siddique: Det var ikke ham, politiet gik efter

Frie Grønnes partileder har anklaget politiet for raceprofilering, efter han ifølge sin forklaring blev afkrævet navn og ID til Folkemødet på Bornholm. Han har fået opbakning fra et vidne – men nu modsiger et nyt vidne ham. Samtidig kommer Bornholms Politi med nye oplysninger i sagen
Sikandar Siddique, politisk leder af det nystiftede parti, Frie Grønne.

Sikandar Siddique, politisk leder af det nystiftede parti, Frie Grønne.

Mads Nissen

Indland
29. juni 2022

Et nyt vidne bakker nu op om politiets forklaring i den heftigt omdiskuterede sag mellem partileder fra Frie Grønne Sikandar Siddique og Bornholms Politi fra Folkemødet.

Information har undersøgt episoden og blandt andet fundet frem til Bernt Jensen, der var frivillig samarit på Folkemødet og gruppeleder for Bornholms Frivillige Samaritter. Han overværede optrinnet fra et nærliggende samarittelt og erklærer sig »fuldkommen uenig« i Sikandar Siddiques udlægning af forløbet, da Information kontakter ham.

Partilederen fra Frie Grønne har anklaget politiet for etnisk profilering, efter han i kølvandet på en partilederdebat sendt på DR under Folkemødet med egne ord blev antastet af tre betjente og uden begrundelse bedt om at oplyse navn og ID. Kort efter offentliggjorde Frie Grønne, at Siddique havde tænkt sig officielt at indgive en klage over »ulovlig forskelsbehandling og etnisk profilering på baggrund af hudfarve og etnicitet«.

»Jeg har længe talt om, at raceprofilering finder sted, og det her er et klart bevis. Min opfordring til statsministeren og støttepartierne er: Gør nu noget ved det her. Hvis jeg som politisk leder og folketingsmedlem skal opleve det her på Folkemødet, så prøv at tænke på, hvad minoriteter oplever hver dag rundt i landet,« sagde Sikandar Siddique til Information dagen efter episoden.

Optrinnet blev filmet af Siddiques kammerat. Videoen blev efterfølgende lagt på sociale medier og bragt i B.T. og har ført til en ophidset diskussion om politiets metoder. To dage senere stod et vidne frem i B.T. og bakkede op om Siddiques beskrivelse af forløbet.

Men sådan opfattede Bernt Jensen, den frivillige samarit, ikke episoden. Han ses i baggrunden af videoen stående i et nærliggende samarittelt, og han overværede hele forløbet, siger han, da Information ringer til ham for at høre, om han var vidne til hændelsen. Han mener, at sagen er blevet udlagt forkert af partilederen for Frie Grønne.

»Politiet henvender sig til de to, der går sammen med Sikandar Siddique. Og så efter at de har henvendt sig til de to, begynder Sikandar at blande sig,« siger Bernt Jensen.

– Kunne du høre, hvad der blev sagt?

»De spørger, om de to vil legitimere sig, og så er det, Sikandar Siddique går ind og blander sig og spørger, hvorfor de skal det. Og en af de to, der er med, det første han gør, er at hive sin telefon op af lommen og optage det.«

Ifølge Sikandar Siddique og Frie Grønne er politiets henvendelse i første omgang rettet mod ham. De siger, at det først er, da Sikandar Siddique beder om, at der bliver filmet, at politiets opmærksomhed retter sig mod de to andre. Men det er du uenig i?

»Det er jeg fuldkommen uenig i. De kommer og spørger de to andre, om de kan legitimere sig, og om de må se noget ID.«

Politiet: Tip baseret på overhørt samtale

Bernt Jensens opfattelse af episoden lægger sig tæt op ad politiets udlægning.

Henvendelsen var ifølge Bornholms Politi baseret på et tip fra en borger, der »gav udtryk for en bekymring, som var relateret til to personer, der blev udpeget af borgeren«, lød forklaringen i en pressemeddelelse dagen efter episoden. Politibetjentene henvendte sig altså ifølge politiet slet ikke til Sikandar Siddique, men til de to personer, han var i selskab med. Den forklaring kaldte partilederen for Frie Grønne efterfølgende for »løgn« i et tweet.

I et skriftligt svar til Information har Bornholms Politi nu mere detaljeret redegjort for omstændighederne omkring tippet fra borgeren, der førte til henvendelsen. Her forklarer de, at politiet reagerer »på henvendelser fra borgere, hvis henvendelserne opfattes som troværdige og relevante«, som en del af deres opgave med at skabe tryghed og sikkerhed på Folkemødet:

»I den omtalte situation henvendte en borger sig umiddelbart efter hændelsen, hvor klimaaktivister havde været oppe på scenen under en tv-liveudsendelse, til politiet. Borgeren kontaktede politiet på baggrund af en samtale mellem to personer, borgeren havde overhørt, som gjorde borgeren bekymret for, at de pågældende ville lave uorden på Folkemødet. Politiet kontaktede herefter de to personer,« skriver Bornholms Politi i en mail til Information.

Henvendelsen var altså ifølge politiet ikke rettet mod Sikandar Siddique, men mod de to personer, han fulgtes med, der i videoen bliver afkrævet navn og ID.

Forløb opfattet forskelligt

Skruer man tiden tilbage, begynder historien torsdag aften på Folkemødet. DR2 Debatten havde samlet en række politikere til en livetransmitteret partilederdebat på tv-stationens scene på havnen i Allinge. Men da de var nået frem til at diskutere spørgsmålet: Går den grønne omstilling hurtigt nok?, blev debatten afbrudt af klimaaktivister, der indtog scenen.

Sikandar Siddique stod selv på scenen blandt de andre partiledere, da aktivisterne afbrød udsendelsen. Han forklarer, at han kort efter afbrydelsen forlod scenen og gik væk for at mødes med sin bror og ven ved et nærliggende telt. Derfra forlod de tre området.

Kun få hundrede meter derfra blev gruppen stoppet på gaden af politiet, og det er herfra, at der er forskellige versioner af forløbet. Hvor Sikandar Siddique og Frie Grønne på den ene side mener, at henvendelsen var rettet specifikt mod Sikandar Siddique, siger politiet og Bernt Jensen, at det var de to andre i selskabet, politiet henvendte sig til og afkrævede identifikation.

Spørgsmålet om, hvem der har ret, er afgørende. Hvis Sikandar Siddiques forklaring er sandfærdig, har politiet uden nogen konkret anledning stoppet ham og kan på den baggrund mistænkes for etnisk profilering og anklages for efterfølgende at tale usandt om hændelsen.

Men hvis politiets version af forløbet er korrekt, har Sikandar Siddique hængt politiet ud på et forkert grundlag og lanceret en anklage om etnisk profilering, som synes at savne holdepunkter i virkeligheden – eftersom betjentene blot på baggrund af et konkret tip har henvendt sig til to personer, hvoraf den ene er hvid.

Siddique: »De henvender sig kun til mig«

Det bekræftes ifølge Siddique og vennen af videoen, der efterfølgende blev lagt ud på sociale medier. Videoen begynder dog først efter den første henvendelse – da politiet allerede har stoppet gruppen.

Sikandar Siddique mener, at der er flere indicier i videoen, der bakker op om, at henvendelsen var rettet mod ham. Blandt andet, at den ene af de tre betjente, der optræder i videoen, har front mod ham og telefon i hånden ved videoens begyndelse.

Derudover lægger Siddique vægt på, at politibetjenten siger til ham, at »det skal ikke være en scene, at politiet retter henvendelse«. Det er for ham en indikator på, at henvendelsen var rettet mod ham i første omgang.

– Men »at politiet retter henvendelse«, kan politiet vel også sige, drejer sig om jer som gruppe, kan de ikke?

»Det kan de. Men der er en masse indicier,« siger Sikandar Siddique.

Et yderligere indicium er ifølge Siddique en replik fra politibetjenten, der står ved ham, som falder i begyndelsen af videoen. Her beder politibetjenten først partilederen fra Frie Grønne om ikke at »lave en scene ud af det her«, hvortil Siddique svarer, at det har han tænkt sig. Til det svarer betjenten, at »det gælder så også jer to« i retning af de to andre personer. Det er ifølge Siddique et tegn på, at de to personer ikke var involveret i episoden i første omgang.

Samme konklusion drager partilederen også, da samme politibetjent henvendt til vennen, der filmer, senere siger: »Og vi kan starte med dig, hvis du gerne vil filme, når det sker.« Samtidig peger betjenten mod Sikandar Siddique.

»Altså, hvis du vil filme det her, så starter vi hos dig (med at afkræve ID, red.). Men når vi er færdige med dig, så tager vi Sikandar. Det er så tydeligt for enhver,« siger Sikandar Siddique. Han fortsætter:

​​»Hvis der var et konkret mistankegrundlag, hvorfor siger han så ikke, hvad det drejer sig om? Hvorfor svarer betjenten ikke en eneste gang, når vi spørger helt stille og roligt, hvorfor de tjekker os? I pressemeddelelsen er de helt klare i mælet. Hvorfor oplyser de os ikke om det? De stiller os heller ikke ét eneste spørgsmål,« siger han.

»Det er et tegn på, at de ser to brune mænd og tænker: ’Hvad laver de her?’ Så kommer de over uden noget særligt mistankegrundlag og laver det, der er raceprofilering. Så går det op for dem, at det, jeg siger, er sandt, og at jeg ikke er kriminel. Derfor får de travlt, og det ender med, at de ikke tager mit cpr-nummer.«

Fokus skifter

Sikandar Siddiques udlægning af sagen bakkes op af Laust Gregersen, sekretariatschef fra Frie Grønne. Han stod i nærheden af situationen og så politiet henvende sig til gruppen, men hørte ikke hvad der præcist blev sagt, siger han. Men han er ikke i tvivl om, at henvendelsen var rettet mod Sikandar Siddique i første omgang, og at politiets fokus skiftede til de to personer, partilederen fulgtes med, da den ene begyndte at filme.

En lignende version af sagen har Rasmus Hamer, der gik lige bag gruppen fra Frie Grønne. Han har skrevet et opslag på sociale medier og er senere blevet interviewet som øjenvidne i B.T., hvor han støtter Siddiques forklaring.

Til Information fortæller han, at han kom gående med sin kæreste forbi Siddique og de to personer og hørte politiet råbe gruppen an. Men han fortæller også, at han ikke så politiet stoppe gruppen i første omgang og heller ikke hørte præcist, hvad politiet sagde.

»Der bliver stillet et spørgsmål, som jeg ikke hører, men Sikandar Siddique svarer ved at fortælle, hvem han er – at han er medlem af Folketinget og leder for Frie Grønne,« siger Rasmus Hamer.

»Så vender jeg mig rundt, og så står politiet ved Sikandar Siddique, og hans ene ven starter med at filme. Og så vender al opmærksomheden sig mod denne her ven i stedet for.«

Rasmus Hamer så altså ikke direkte politiet henvende sig til Sikandar Siddique, idet han stod med ryggen til. Men da partilederen fra Frie Grønne svarede politiet ved at introducere sig selv, var det Rasmus Hamers klare indtryk, at politiet henvendte sig til partilederen. Han oplevede i hvert fald ikke, at henvendelsen var rettet mod de to andre, som politiet oplyser.

»Det var den jo ikke, for da jeg vender mig rundt, så står de ved Sikandar Siddique. Men herfra bliver det spekulation fra min side.«

Partileder fastholder forklaring

Information har forelagt politiets nye oplysninger om tippet for vennen, der filmede optrinnet, som ifølge politiet er den ene af de to, tippet drejer sig om.

Han afviser, at han har haft en samtale med Sikandar Siddiques bror, der kunne give anledning til at mistænke dem for at ville »lave uorden« på Folkemødet.

»Jeg kan ikke huske præcist, hvad vi har talt om, men vi har med hundrede procents sikkerhed ikke talt om at lave uorden på Folkemødet. Det er helt skudt ved siden af. Vi har stået og hyggesnakket helt normalt, som venner nu engang gør,« siger han. Han fortæller også, at han i øvrigt kun opholdt sig med Siddiques bror kortvarigt, før partilederen fra Frie Grønne mødte dem.

Information har også forelagt vidneudsagnet fra samaritten Bernt Jensen og politiets uddybende oplysninger om tippet fra borgeren for Sikandar Siddique.

Han fastholder sin forklaring. Partilederen har også stadig tænkt sig at klage over etnisk profilering fra politiets side og er ved at færdiggøre klagen, fortæller han.

»Jeg må bare fastholde, at alle andre, der var til stede, inklusive Rasmus Hamer, har den oplevelse, jeg har givet udtryk for. Politiet henvendte sig til mig – det kan man tydeligt se i videoen. De andre står væk fra situationen,« siger Sikandar Siddique.

– Kan det være sket, at du har misforstået situationen? At politiet har stoppet gruppen for at henvende sig til de to andre, men at du har opfattet det som rettet mod dig?

»Nej. Politiet kom kun over til mig og bad mig om at identificere mig – de sagde intet til de to andre. Da jeg så siger til min ven, at han skal filme, så siger betjenten til mig i videoen, at jeg ikke skal lave en scene, og så kigger han mod min ven og siger, at hvis han vil filme, ’så starter vi hos dig’. Det kan ikke blive mere tydeligt.«

Mistænkeliggørelse

Sikandar Siddique mener derudover, at samaritteltet, det nye vidne stod ved, er for langt væk til, at han kunne høre politiet henvende sig. Teltet er ifølge Informations estimat mellem fem og ti meter fra stedet, hvor videoen udspiller sig.

»Jeg kan bare konstatere, at det ikke passer. Ingen henvendte sig til kameramanden. Den, der stod tættest på mig, var min bror, så hvis de endelig henvendte sig til to, så var det mig og min bror,« siger Sikandar Siddique.

Et par timer efter interviewet med Information vender han tilbage med flere skriftlige kommentarer:

»Det er vildt med den mistænkeliggørelse, man møder. Mistænkeliggørelsen er også et problem i sig selv. Et er, at man møder mistænkeliggørelse som folkevalgt. Men prøv at tænk på alle de unge mænd, der også bliver etnisk profileret, men som få tror på. Fordi folk har fået fyldt ørene med, at vi er farlige og kriminelle, i 20 år,« skriver Sikandar Siddique i en sms.

»David Trads og andre indrømmer jo selv den bias. Vil hellere stole på politiet. Måske fordi man aldrig selv er blevet stoppet af politiet. Men når man som jeg – uden grund – både har fået tæsk af politiet og er blevet stoppet uretmæssigt utallige gange, så er det lettere ikke at tro på det bedste i vores politi,« skriver han – med reference til et tweet af journalist David Trads om, at han »instinktivt tvivlede« på Siddiques udlægning af politiets opførsel.

Information har også forelagt Bornholms Politi de punkter i den publicerede video, Sikandar Siddique mener taler for hans udlægning i sagen, samt kameramanden på videoen og Rasmus Hamers udlægning af episoden.

Det har politiet ikke ønsket at svare på. I stedet henviser de til deres pressemeddelelse fra fredag den 18. juni samt de nye udtalelser vedrørende omstændighederne omkring borgerhenvendelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Jeg er nok en af de få der troede på Sikandar Siddique og hans følelse af afmagt foran det der oplevedes som et uretfærdig overgreb fra politiet s siden. Folkemødet med 99,9% etniske dansker til sted, de få brune får en borger til at synes at disse er mærkeligt.
Det er netop det, der viser racisme, en umiddelbar mistanke og angst når man ser 3 brune mennesker opføre sig fri blandet alle disse hvide borger.
Politi betjente gjort måske deres arbejde p.g.a anvendelsen men så burde de borger der anvendt sig til politiet være flov over deres racistisk mistænkeliggørelse, forhåbentlig , og at Information giver også udtryk for det samme er lidt skuffende!

Jane Nielsen, Steen K Petersen, Carsten Wienholtz, Lene Basballe, Anne-Marie Esmann, Dorte Sørensen, Alan Frederiksen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I den omtalte situation henvendte en borger sig umiddelbart efter hændelsen, hvor klimaaktivister havde været oppe på scenen under en tv-liveudsendelse, til politiet.

Borgeren kontaktede politiet på baggrund af en samtale mellem to personer, borgeren havde overhørt, som gjorde borgeren bekymret for, at de pågældende ville lave uorden på Folkemødet. Politiet kontaktede herefter de to personer,« skriver Bornholms Politi i en mail til Information."

Nu mangler Information så blot at finde frem til "den bekymrede borger" for at få en troværdig forklaring på, hvad det mon egentlig var, Sikandar Siddiques bror og dennes ven talte om, der virkede så foruroligende i forlængelse af de unge aktivisters aktion på scenen for Debatten.

For hvad kunne der være af forbindelse imellem tre midaldrende mænd og en flok unge aktivister, der var så interessant for politiet at undersøge?

Og hvad var det helt præcist, denne borger hørte, der fik vedkommende til at henvende sig til politiet med en alvorlig mistanke om, at noget potentielt kriminelt var under opsejling?

Hele situationen forekommer barok.

Frederik Schwane, Steen Obel, Birthe Madsen, Malcolm McGugan, Steen K Petersen, erik pedersen, Ete Forchhammer , Anne-Marie Esmann, Freddie Vindberg, Dorte Sørensen, Inger Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Jeg tror ikke Sikandar lyver, men han har blot opfattet situationen anderledes, virker som en stor misforståelse.

Flere misforståelser:

"Det er netop det, der viser racisme, en umiddelbar mistanke og angst når man ser 3 brune mennesker opføre sig fri blandet alle disse hvide borger."

Det hjælper på forståelsen, hvis man læser artiklen.

"har Sikandar Siddique hængt politiet ud på et forkert grundlag og lanceret en anklage om etnisk profilering, som synes at savne holdepunkter i virkeligheden – eftersom betjentene blot på baggrund af et konkret tip har henvendt sig til to personer, hvoraf den ene er hvid."

Altså to brune og en hvid :-)

René Arestrup

Der er lavet kontrollerede forsøg med grupper af mennesker, som overværer ét og det samme og efterfølgende er de blevet interviewet om det, de har overværet. Ikke blot er deres erindringer ofte indbyrdes forskellige, i nogle tilfælde er de direkte modstridende.

Konklusion: Et givent hændelsesforløb afhænger i høj grad af øjnene, der ser og ørerne, der hører.

Frederik Schwane, Jane Nielsen, Henrik Madsen, Kristian Bernhardt Jensen, Else Mortensen, Viggo Okholm, erik pedersen, Inger Pedersen, Ete Forchhammer , jens christian jacobsen, Anne-Marie Esmann, Ruth Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Af de 179 MF'ere der er ville næsten alle kunne gå forbi mig på gaden uden jeg havde en chance for at genkende dem. Langt største delen af dem, ville kunne sidde overfor mig til et bryllup uden at jeg ville vide hvem de var. Sikander er sådan en MF'er, han villle bogstavligt skulle sidde ved siden af mig så jeg kunne læse hans navneskilt og så ville jeg spørge ham om han var den Siddique og ville høre hvilket parti han kom fra. Selvfølgelig ved SS godt hvem han selv er, men kan han virkelig forlange af den gængse betjent automatisk genkender ham?

Flemming Olsen, Inge Nielsen, Peter Hansen og Povl Clasen anbefalede denne kommentar
Søren Henrik Jepsen

Jeg citerer Sikandar Siddiques (SS) udtalelse, som gengivet i artiklen: “Jeg har længe talt om, at raceprofilering finder sted, og det her er et klart bevis.” Der tager SS fejl. Raceprofilering kan ikke bevises eller modbevises igennem en enkeltstående hændelse. Der skal mere til, fx noget statistik.

Frederik Schwane, Inge Nielsen, Økonomisk Institut Københavns Universitet og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Jakob Sanvig

Det er evident, at der er etnisk profilering hos dansk politi.
Men Sikander tager i øvrigt fejl, når han diagnosticerer racisme i Danmark.
Man er ikke racist, hvis man støtter den nuværende migrant-diskurs.

Peter Jensen

Sikandar Siddiques manglende troværdighed har stået klart fra begyndelsen. Han påstod, at videoen beviste at han som den første var blevet antastet af politiet. Det gjorde den så ikke, da den først starter inde i forløbet. Dette misforhold er noget vi alle direkte kan se, hvis vi vil.
Så omarbejder han påstanden således, at videoen klart skulle indikere, at den oprindelige konfrontation gjaldt ham. Det holder heller ikke. At betjenten er vendt mod ham, og beder ham om ikke at lave en scene, er en naturlig reaktion på at han råber op. Det indikerer intet som helst om hvad der gik forud.
Nu er der så et uafhængigt vidne, der bekræfter politiets version. Hvis man stadig tror på Siddique kan det kun skyldes at man er forudindtaget, og så hjælper hverken vidner eller beviser.

Peter Hansen, Rune Stilling, Jacob Nielsen, Inge Nielsen, Henrik Madsen, Ole Olesen, Bent Nørgaard og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Etniske minoriteter bliver oftere end etniske danskere sigtet i sager der ender med påtaleopgivelse eller frifindelse.

Det viser en ny rapport fra Institut for menneskerettigheder.

https://menneskeret.dk/nyheder/politiet-sigter-oftere-etniske-minoritete...

Sara Sindberg Bentsen, Hans Larsen, Jane Nielsen, Else Mortensen, Viggo Okholm, Steen K Petersen, erik pedersen, Inger Pedersen, Ete Forchhammer , David Breuer, Anne-Marie Esmann, Dorte Sørensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

@Jakob Sanvig: lol jo

uffe hellum, Hans Larsen, Steen K Petersen, erik pedersen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Borgeren kontaktede politiet på baggrund af en samtale mellem to personer, borgeren havde overhørt, som gjorde borgeren bekymret for, at de pågældende ville lave uorden på Folkemødet. Politiet kontaktede herefter de to personer,« skriver Bornholms Politi i en mail til Information."

Nu ved jeg ikke, hvor bekendt Bornholms Politi er, med andre danske politikere, men det viser sig, at den meget bekymrede borger var Pia Kjærsgaard!

Bornholms Politi burde nok lige have taget oplysningerne fra Pia, med et gran salt.

Frederik Schwane, uffe hellum, Hans Larsen, erik pedersen, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Carsten Wienholtz, Anne-Marie Esmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvis/når "man" som ikke hvid person oftere bliver kontaktet af politiet - bliver "man" så ikke følsom og utryg - det ville jeg da blive.

Freddie Vindberg er det sandt, at det var PK eller forhåbentlig bare en morsomhed?

Anders Olesen, Hans Larsen, Jane Nielsen, erik pedersen, Inger Pedersen, Ete Forchhammer , Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror, Freddie mener Inger Støjberg.

Ihvertfald mener Danmarksdemokraterne, at Sikander Siddique er farlig for demokratiet:

https://danmarksfremtid.dk/debat/sikandar-siddique-farlig-for-demokratiet/

Frederik Schwane, erik pedersen, Carsten Wienholtz, Dorte Sørensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Alle der kender en, er kærester eller er gift med en fra Afrika, mellemøsten m.fl. ved at der findes racisme/raceprofilering hos Politiet. Man bliver stoppet, mistænkt osv. Det sker - men vi danskere kan ikke forstå det. For vi bliver jo ikke udsat for det. Mine bekendte og venner siger også ofte, men det er da vist ikke så slemt mere. Jo det er det. I øvrigt er jeg træt af at høre om racisme kortet. Det findes, det er derude og det er iblandt os. Forleden sagde min gode veninde, at hun en gang havde sagt til datter, der havde mødt en mand med polske rødder - bare han ikke er muslim. Hun har aldrig kendt en muslim. I øvrigt er der mange selvoplevede begivenheder og talrige undersøgelser, der beviser det. Men nej. Her i andedammen forstår vi ikke andre mennesker. Og det er så sørgeligt. Gense Aftenshowet fra i går aftes. Her sad gode folk og undrede sig over hvordan vi her i landet fordømmer mennesker med andre kulturer. Som Eske Willerslev sagde, så havde han det sådan, at når han mødte en fra Egypten (mit eks.) så betragtede han vedkommende som en fætter. Eske Willerslev er verdens førende DNA forsker. Prøv selv at tænke sådan og du får et bedre liv og større horisont på livet. Hav en dejlig dag.

Ruth Sørensen, Anders Olesen, Frederik Schwane, Hans Larsen, Jane Nielsen, Freddie Vindberg, Mogens Solgaard, Viggo Okholm, Steen K Petersen, erik pedersen, Bent Larsen, Ete Forchhammer , Henning Kjær, Lene Basballe og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Havde det været en podcast eller en TV-serie havde vi kaldt det True Crime. Og i næste afsnit vil Sikandar Siddique næste kunne bevise at det var politiet, der plantede samarit på Folkemødet og gruppeleder for Bornholms Frivillige Samaritter Bernt Jensen 10 meter fra åstedet i minuterne op til politiet og Sikandar Siddique møder hinanden.

Martin Sommer, Inge Nielsen og Henrik Madsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'[D]er er generelt en større andel mænd med oprindelse i et ikke-vestligt land end af mænd med oprindelse i et vestligt land eller med dansk oprindelse, der er dømt for kriminalitet. Fx er 5,7 pct. af de 20-24-årige mandlige efterkommere fra ikke-vestlige lande blevet fundet skyldige i en eller flere overtrædelser af straffeloven i 2016. For efterkommere fra vestlige lande er den tilsvarende andel på 2,0 pct. og for mænd med dansk oprindelse på 1,5 pct.
[D]er er generelt en større andel af efterkommerne af indvandrerne, der er blevet fundet skyldig i kriminalitet, uanset arten af kriminaliteten.'
https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/bagtal/2019/2019-0...
Raceprofilering hos domstolene?

Jens Ole Mortensen, Jacob Nielsen, Inge Nielsen, Henrik Madsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

Raceprofilering. Det er et ladet ord. Måske hellere som andre har gjort kigge lidt statistik for derudfra at få en forklaring på hvorfor politiet oftere stopper dem med brun hud. Det er bare et faktum, at der er større hit-rate her mht. at finde nogen der rent faktisk gør noget ulovligt.

Sikandar og hans bror/kammerat opfører sig i den her situation fuldstændig som etniske danske tåber, der kommer på kant med politiet og straks begynder at optage og forsøge at skabe en situation ud af ingenting. Havde de nu identificeret sig stille og roligt og forhørt sig hvad problemet var i stedet for at spille forurettede så havde alt ordnet sig i god ro og orden.

Jacob Nielsen, Inge Nielsen, Peter Hansen, Henrik Madsen, Jan Kauffmann og Povl Clasen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Nogle muligvis påfaldende afstande:
i tid, hvorfor går der så lang tid før vidnet, der modsiger det første vidne, som vel at mærke meldte sig med der samme, kommer ud af busken?
I meter, prøv fx mens du står og venter på en perron at opfatte ord for ord hvad den der gruppe mennesker 5-10 meter væk siger til hinanden?
I seriøsitet, hvorfor har Information ikke boret i hvilken borger der henvendte sig til politiet, og især om hvad denne borgers bekymring drejede sig om?
I valg af henvendelser fra politiets side, uanset om det i dettte tilfælde var til to eller tre personer. Bornholms politi må kunne dokumentere hvor mange og hvem man har “henvendt sig til” i løbet af Folkemødet.
En mulig afstand i de nu to vidners tilknytning til Bornholm resten af året?

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Christian Mondrup, jens christian jacobsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Mogens Solgaard

Tænker efter et stykke inde i læsningen, at det er underligt at bygge så lang en breaking forsideartikel, på et enkelt vidne der ikke er tæt på optrinnet. Og hvorfor forsideartikel? Der går Ekstrabladet i den.

Frederik Schwane, Eva Schwanenflügel, Jane Nielsen, Inger Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Ps: hvordan har nogen der har overværet en partilederdebat kunnet vide noget om hvad der foregik et andet sted, samt nå at tale om det der foregik det andet sted, sådan at en tredie/fjerde person kan overhøre denne fiktive samtale og skynde sig at pudse politiet på de vist nok samtalende?
Fjeren skulle vel ikke være en ønsketænkning hos den anonyme! borger og de fem høns det samme hos nogle betjente? - og ligesom HCAndersen kunne fortælle historien, kan medierne i dag genbruge den …

Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Viggo Okholm og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Lige et lille pip :)
Det meste er skrevet fra flere sider. Grundlægende har Sikander nok rimelig ret, men i mit menneskesyn bruger han så denne "ret" forkert i sin agenda omkring racismen.
Han burde nok lige vende sin harme og mistænksomhed som nærmer sig en mild form for paranoidt udtryk.
Han er for "meget" og lidt ydmyghed eller tænksomhed omkring ret tale og ret handling ville bestemt ikke skade ham, sle tikke hvis han vil forblive i folketinget!

Peter Hansen

Manden følger et narrativ der er ikke eksisterende og han gør alt for at retfærdiggøre dette med hans polemik og nu også handling som offer for et overgreb.

Det er er både utroværdigt og dårligt teater, men mon ikke karrieren i folketinget bliver kort og rampelyset dermed falmer det tænker jeg. Det er fint nok med "provokunst" i ny og næ, men i folketinget bør der sidde troværdige og seriøse mennesker som ikke fremelsker agendaer der ikke er der, det er ressourcerne og tiden simpelthen for kostbare til.

Freddie Vindberg

Peter Hansen, jeg vil påstå, at Sikandar er en af de mest troværdige politikere, der sidder i Folketinget.

Ruth Sørensen, Jens Ole Mortensen, Anne-Marie Esmann og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Inge Nielsen

Jeg har altid undret mig over hvordan/ hvorfor det altid lykkes at sætte fokus på vrede / skyld og krav adresseret til DK og dansker, i stedet for at rette vreden/skylden og kravene direkte til dem, der ødelægger med kriminalitet og vold.
Vi får tit af vide, at det er de få .....men problemet er, at det er de mange, der accepterer det! ......man går ikke imod trosfæller eller landsmænd !
At en landspolitiker så er anfører for dette paradoks, er skræmmende - for hvorfra får han sine stemmer?

Jørgen Larsen

Nu er det altså ikke sådan, at den meget omtalte rapport 'Etnisk profilering' fra Institut for Menneskerettigheder konkluderer, at politiet anvender etnisk profilering eller der er stærke indikationer på, at man gør det.

Hvad rapporten derimod siger er, at det KAN være tilfældet. Der kan nemlig findes en række andre faktorer, som kan forklare forskellene. Det er jo interessant, at der også er en markant forskel mellem indvandrere og efterkommere - selv om disse formodentlig ligner hinanden.

Overstående være sagt af manden bag rapporten - Rasmus Brygger. Det forhindre selvfølgelig ikke, at nogle fremhæver deres egne fordomme som kendsgerninger, nemlig at politiet FAKTISK anvender etnisk profilering. Det er MULIGVIS tilfældet, men vi VED det altså ikke.

Jørgen Larsen

Og hvis nogle ellers skulle være i tvivl. Nej, etnisk profilering er ikke OK og det er selvfølgelig en problemstilling vi skal tage seriøs.

Jørgen Larsen

@Anne-Marie Esmann - Selvfølgelig findes der racisme og vil formodentlig altid gøre det. Hvis du ser ordentlig efter ville Du måske også finde racisme og fordomme hos mennesker, der selv bliver udsat for det samme.

Eller som du selv skriver:

"Her i andedammen forstår vi ikke andre mennesker........"

Hvilket selvfølgelig hverken er en generaliserende eller fordomsfyldt kommentar ;-).

Anne-Marie Esmann

Ja der findes omvendt racisme. Men nu er det sådan, at vi her i Danmark er så gode og korrekte og at det er de andre, som er mere kriminelle end os ikke sandt. Læs bogen integration her går det godt. Den nuancerer statistikerne. Og den er god viden at have med sig. Jeg kan godt høre ironien, men der er mange der ikke bryder sig om muslimer. Gad vide om de selv ved hvorfor. De er lige så forskellige som os. Og forhåbentlig er vi mange der ikke har fordomme m.m. Jeg undskylder hvis jeg har stødt nogen på manchetten.

Ruth Sørensen, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

"Jeg kan godt høre ironien, men der er mange der ikke bryder sig om muslimer. Gad vide om de selv ved hvorfor."

Ja, vi ved hvorfor. Vi har ikke noget mod dem som personer, men de laver lande som er forfærdelige at bo i.

Peter Hansen

@Freddie Vindberg

Så er vi bare helt uenige, jeg ser ham som en der bare ønsker at lave ballade, han er en skrigeskinke som kalder alle racister ved enhver given kejlighed, det er meget utroværdigt og useriøst.

Eva Schwanenflügel

@ Mads Jakobsen :
"Ja, vi ved hvorfor. Vi har ikke noget mod dem som personer, men de laver lande som er forfærdelige at bo i."

Det er desværre de fleste lande, der er forfærdelige at bo i, uanset om de er muslimske eller ej.

Kun 8,4 % af verdens befolkning lever i fuldt demokrati.

https://globalnyt.dk/tilbagegang-demokratiet-i-hele-verden/

Mads Jakobsen

"Det er desværre de fleste lande, der er forfærdelige at bo i, uanset om de er muslimske eller ej."

Men muslimer har altså en særlig høj fejlrate. Og så kan du sige nok så meget "what-about" latinamerikanerne, men nu er det altså mellemøstens helt utroligt lavfunktionelle samfundsmodel VI står over for.

Eva Schwanenflügel

Jeg har ikke specifikt nævnt Latinamerika, Mads Jakobsen.
Eksemplerne er legio.

Hvad mener du for eksempel om Rusland og Belarus ? Begge er kristne lande.
(Det er de også i Latinamerika.)

I Kina og Nordkorea er man slet ikke officielt religiøse.
Og i Myanmar er størstedelen af befolkningen buddhistiske.

I mange af de afrikanske lande, hvor man har problemer med menneskerettighederne, er man også kristne.

Sagen er jo, at i et diktatur er der ikke frie valg, uanset om det er religiøst betinget eller ej.

Og med overvågning og sofistikerede våbentyper, der stadig sælges fra vesten til diktaturstater, også de forhærdede salafister som Saudi-Arabien, er det blevet stadigt mere besværligt, for ikke at sige dødsensfarligt, at gøre oprør.

Hvorfor mon folk flygter mere end nogensinde før?

Rajesh Holmen

Hændelsen på Folkemødet viser med al tydelighed, at politiet har et problem med etnisk profilering, når de ikke kan komme med en ordentlig forklaring på, hvorfor de vælger at stoppe netop Sikandar, og når de beder om hans CPR-nr. men vælger at gå derfra uden, for herefter at lave en pressemeddelelse, hvor politiet frikender sig selv og benægter at have henvendt sig til Sikandar i uoverensstemmelse med videoen.

Det skriger til himlen, at politiet ikke vil anerkende og i stedet benægter at have et problem med etnisk profilering, selv om en omfattende undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder dokumenterer, at der er 45 procent større risiko for at blive sigtet og efterfølgende frifundet, hvis man er efterkommer, end hvis man er etnisk dansk.

Men langt værre er det, at folkevalgte politikere på Christiansborg bliver en del af problemet og ikke løsningen, når de går ud og forsvarer politiet og offentligt angriber en folketingskollega på sin troværdighed og integritet.

Det viser desværre, at racismen lever i bedste velgående og at der er lang vej til at bekæmpe den, når både politiet og politikere benægter, at politiet har et problem med etnisk profilering.

I Danmark er det ulovligt at diskriminere på baggrund af etnicitet. Af samme grund anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at der indføres et specifikt forbud mod diskrimination, herunder etnisk profilering, i politiloven.

Det er politiets opgave at skabe tryghed, også for brune mørkhårede danskere. Politiet skal modvirke og ikke medvirke til fordomme og diskrimination.

Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen og Anders Olesen anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

@Rajesh Holmen - Vi kan vel også være enige om, at politiet skal reagerer på et tip fra en 'bekymret' borger? Eller er reglen, at det bør politiet IKKE medmindre de er etniske danske ??? Vi skal simpelthen have borgere i dette land som man ikke kan afkræve identifikation pga. deres etniske oprindelige.

Sagen er, at hverken Du eller Jeg ved hvad der rent faktisk skete. Du kan ikke lave en kobling mellem denne episode og rapporten fra Institut for Menneskerettigheder blot fordi det passer til dine egne fordomme om angivelig brug af etniske profilering . Der kan jo rent faktisk være tale om en helt almindelig politisag.

Du kan jo med fordel forholde dig til udtalelserne fra manden bag nævnte rapport. Jeg gentager: Rapporten hævder IKKE, at politiet bruger etnisk profilering, men at forskellen KAN være udtryk for etnisk profilering.

Mads Jakobsen

"Hvad mener du for eksempel om Rusland og Belarus ? Begge er kristne lande."

De to lande er er ganske rigtig nogle huller, men kristne lande har IKKE en fejlrate på 100%, ergo er de ikke huller fordi de er kristne.

"I Kina og Nordkorea er man slet ikke officielt religiøse."

Men Taiwan henholdsvis Sydkorea er fine, højfunktionelle I-lande, ergo er der ikke noget i sig selv galt med kinesere og koreaneres tilgang til moderniteten. De kan tydeligvis lære af, og implementere, erfaringer fra andre højfunktionelle lande.

"Sagen er jo, at i et diktatur er der ikke frie valg, uanset om det er religiøst betinget eller ej."

Alle "frie valg" er tilkæmpet. Hårdt, som i Frankrig eller Sydkorea, eller blødt som den danske forfatnings kamp. Men der var altid en kamp.

Sammenlign det med slaget om Kabul. 75.000 taliban krigere i pick-up trucks mod 300.000 moderate muslimer med nato træning og udstyr.

De moderate muslimer mødte ikke engang op.

Men nok what-aboutary.

I den muslimske verden viser muslimer hvad de kan og vil. Og hvis de ikke er ansvarlige for hvad der forgår i deres egne lande, hvordan i alverden kan "danskerne", som sådan, være ansvalig for at nogle politibetjente eventuelt henvender sig lidt mere til indvandrere end andre?

Medmindre altså man mener at hvide har et SÆRLIGT ansvar, en særlig byrde, som andre ikke har...

Jørgen Larsen

Og så er det i øvrigt påfaldende, at en del debattør anvender PRÆCIS de samme fordomme og stereotype forestillinger, som de hævder de er modstander af. Når det altså drejer sig om etniske minoriteter.

Politiet anvender etnisk profilering og derfor er ALLE politifolks handlinger udtryk for denne etniske profilering. Der kan naturligvis ikke være tale om en helt almindelig politimæssig sag uden skellen til etnisk baggrund. BEVISET: Der er en med anden etnisk baggrund end dansk involveret.