Ny coronabølge
Læsetid: 3 min.

Professor Jens Lundgren: Vi er ikke færdige med pandemien

Smittetallene viser, at vi er på vej ind i en ny coronabølge. Vi skal vænne os til det, men ikke lade os skræmme fra vid og sans, siger eksperter, der forventer nye bølger et godt stykke tid endnu. Onsdag var der pandemipressemøde i Statsministeriet
Der skal testes, der skal stikkes, de svage skal beskyttes, og hjulene skal holdes i gang, lød det på onsdagens pressemøde i Statsministeriet om den coronabølge, vi nu er på vej ind i. Til efteråret rulles en ny vaccinerunde ud, særligt med fokus på den ældste del af befolkningen.

Der skal testes, der skal stikkes, de svage skal beskyttes, og hjulene skal holdes i gang, lød det på onsdagens pressemøde i Statsministeriet om den coronabølge, vi nu er på vej ind i. Til efteråret rulles en ny vaccinerunde ud, særligt med fokus på den ældste del af befolkningen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
23. juni 2022

Der skal testes, der skal stikkes, de svage skal beskyttes, og hjulene skal holdes i gang. Så kort kan man opsummere onsdagens pressemøde i Statsministeriet om den coronabølge, vi nu er på vej ind i.

Ved pressemødet understregede statsminister Mette Frederiksen (S), at »vi både håber og arbejder på, at vi ikke skal igennem nedlukninger, og det gælder i alle dele af vores samfund«.

På pressemødet blev regeringens strategi for at håndtere coronavirus til efteråret og vinter fremlagt.

Selv om vi i disse dage og timer er på vej ind i en bølge med BA.5-varianten af omikron, så er der ikke planer om at indføre restriktioner i forhold til sommerens nye bølge.

»Man skal ikke holde igen med festerne. De unge er på vej ud mod den måske bedste sommer nogensinde. Og det skal de endelig bare gøre,« sagde Mette Frederiksen.

»Vi har fået vores sommerliv tilbage. Vi skal ikke holde igen med kram og kys eller feste.«

Viggo Andreasen, som er lektor og epidemiolog ved Roskilde Universitet, ser ingen grund til at indføre restriktioner på grund af den nye bølge med BA.5-varianten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hannibal Knudsen

Jeg betragter dette initiativ som næsten rettidig omhu. Men også kun næsten. Det fortælles jo at det nuværende boosterstik er ved at være meget nedslidt og ikke alle har været smittede med omikronvarianten. Der tales om boostervaccine for udvalgte grupper nu, men der er kun ca 3 måneder til efterårsboosterstikket. Dvs en månedstid for tidligt for sommervaccinerede til ny booster samtidig med at det må formodes at smitten i løbet af september-oktober vil have godt fat og sommervaccinerede vil have en lidt slidt vaccination. Rigtig rettidig omhu ville have været for en månedstid siden da BA5 begyndte st hærge. For sårbare grupper må sommeren nu blive lidt gambling. Booster nu elle håbe det bedste og vente til efteråret.
Der er stadig meget at lære om den forbandede corona

Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Karin Hansen

Ville være rart hvis den enkelte borger selv fik mulighed for at udarbejde sin "risikoprofil", en rettesnor for risiko, og derpå træffe sine forholdsregler f.eks. om re-vaccination.

I GB anbefales dette værktøj både af NHS (National Health Service) og British Heart Foundation, hvor der ud over alder også tages højde for overvægt, "underliggende sygdomme" som diabetes, astma o.m.a.

https://www.qcovid.org/Home/Licence?licencedUrl=%2FCalculation&licencedA...

Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel, erik jensen, Marianne Jespersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Det jeg også mangler svar på er hvilken vaccine, de planlægger at bruge i efteråret.

Er det de nye fra Moderna og BioNtech, der virker mod nogle af varianterne, eller er det den gamle, der kun virker mod den oprindelige?

Derudover hvem er de særligt sårbare?

Og hvordan kan de beskytte sig mod en luftbåren virus ved at bruge smitte-forebyggende tiltag mod en dråbeinfektion, som sundhedsstyrelsen anbefaler?

Tja de anbefaler også, at man isolerer sig ved positiv test, men forøvrigt behøver man ikke tested.

Arne Albatros Olsen

Et booster stik må jo her betyde, at der e tale om "genbrug".

Men Pfizer vaccinen er jo designet til at kunne beskytte mod en langt tidligere variant.

Der er noget her , jeg hvis ikke helt forstår !

Inge Lehmann, Ole Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er i tilgift til de udmærkede spørgsmål allerede stillet i ovenstående kommentarer også et kæmpe spørgsmål, hvordan den såkaldte mirakelpille Paxlovid, som Danmark nu indkøber, skal komme i de rette hænder hos dem, der bliver smittede:

"Ifølge Lone Simonsen er tabletten en rigtig effektiv behandling, hvis man får den tidligt i forløbet.

- Det er gamechanging behandling mod corona, og tabletterne kan forebygge alvorlig sygdom.

- Spørgsmålet er, hvordan man kan få disse piller ud til folk hurtigt nok. For hvis man ikke får den hurtigt nok, er den ikke noget værd, siger hun.

Det er indtil videre uklart, hvor man kan få pillen, hvem der kan få pillen, og om man kan få den allerede efter en positiv hjemmetest, påpeger Lone Simonsen. Det er ligeledes uvist, hvad prisen bliver."

https://www.tv2lorry.dk/lorryland/eksperter-ny-pille-mod-corona-er-en-ga...

Alan Frederiksen, Inge Lehmann, Ole Olesen og Rie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rie Krogsbøll

Det forlyder fra vore myndigheder og eksperter, at omikron er "mild", og at der ikke er noget, der tyder på, at BA.5 er farligere.

Er det nu sandt?

"Ifølge foreløbige data fra Kei Sato ved University of Tokyo og kolleger kan BA.4, BA.5 og BA.2.12.1 have udviklet sig til at ramme infektion i lungeceller snarere end øvre luftvejsvæv - hvilket gør dem mere lig tidligere varianter, såsom Alpha eller Delta."

""Alt i alt tyder vores undersøgelser på, at risikoen for [disse] Omicron-varianter, især BA.4 og BA.5, for den globale sundhed potentielt er større end for den oprindelige BA.2," sagde Sato. Professor Satos eksperimenter indikerer, at BA.4, BA.5 og BA.2.12.1 replikerer mere effektivt i humane lungeceller end BA.2, mens yderligere forsøg med hamstere tyder på, at BA.4 og BA.5 kan forårsage mere alvorlig sygdom. "Det ser ud til, at disse ting skifter tilbage til den farligere form for infektion, så går lavere ned i lungen," sagde Dr. Stephen Griffin, en virolog ved University of Leeds.

Fra The Independent i dag - kan ikke få lov at lægge et link.

Inge Lehmann, Ole Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rie Krogsbøll

Er krisen nu virkeligt ovre?

Ny og foruroligende forskning - endnu ikke peer-reviewd, men citeres af bl. a. af Kristian G. Andersen og Astrid Iversen:

"Vi viser, at sammenlignet med mennesker med første infektion bidrager reinfektion med yderligere risici for dødelighed af alle årsager, indlæggelse og negative sundhedsresultater i lunge- og flere ekstrapulmonale organsystemer (hjerte-kar-sygdomme, koagulation og hæmatologiske lidelser, diabetes, træthed, gastrointestinale lidelser, nyrelidelser, psykiske lidelser, muskuloskeletale lidelser og neurologiske lidelser). Risiciene var tydelige hos dem, der var uvaccinerede, havde 1 skud eller 2 eller flere skud før den anden infektion; risiciene var mest udtalte i den akutte fase, men fortsatte i den postakutte fase af reinfektionen, og de fleste var stadig tydelige 6 måneder efter reinfektion. Sammenlignet med ikke-inficerede kontroller viste vurderingen af de kumulative risici ved gentagen infektion, at risikoen og byrden steg på en gradueret måde efter antallet af infektioner. Konstellationen af fund viser, at reinfektion tilføjer ikke-trivielle risici for dødelighed af alle årsager, indlæggelse og negative sundhedsresultater i den akutte og post-akutte fase af reinfektionen. Reduktion af den samlede byrde af død og sygdom på grund af SARS-CoV-2 vil kræve strategier til forebyggelse af reinfektion"
https://www.researchsquare.com/article/rs-1749502/v1

Inge Lehmann, Ole Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rie Krogsbøll

Og mere foruroligende nyt:
""Vi er i en ganske alvorlig situation på grund af en konvergens af faktorer: et land, hvor en moderat vellykket tredje boosterkampagne nu for længst er forbi, med immunitet aftaget og successive store bølger af Omikron igennem til BA.4/5’s nye dominans," sagde Altmann. "Bundlinjen er, at vi alle bør betragte os selv som stort set ubeskyttede, undtagen måske fra indlæggelse og død på intensivafdelingen, og derefter, som før, med risikoen stigende med alderen."

"Omikroninfektion i sig selv ser dog ud til at være en dårlig booster af immunitet, hvilket betyder, at hvis du blev smittet under tidligere pandemibølger, er det usandsynligt, at dit immunrespons er blevet styrket ved at få det igen tidligere i år."
https://www.theguardian.com/world/2022/jun/22/uk-worried-rising-covid-in...

Så hvor har vore myndigheder forestillingen om, at der er styr på pandemien og god immunitet i befolkningen, fra?

Jeg håber, at de har ret, men jeg tror ikke rigtigt på det. Jeg tror i den grad ikke på, at vi er færdige med epidemien, som Rubin insisterer på i Politiken i går, men de seneste dage er Lundgren næsten den eneste herhjemme, jeg har hørt nuancere påstanden. Desværre har han jo, i følge interviews, den holdning, at succeskriteriet er, at sygehusene ikke overvældes. Jeg ville foretrække, at succeskriteriet var noget med at redde liv - også de ældres og sårbares.

Inge Lehmann, Ole Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar