Giften i Grindsted
Læsetid: 5 min.

Stephanie Lose om nye undersøgelser af Grindsted-forurening: Vi har forsøgt at lytte til kritikken

Efter kritik fra forskere og flere fund af ALS har politikerne i Region Syddanmark nu vedtaget tre nye undersøgelser af Grindsted-forureningen, som blandt andet skal se nærmere på de lokales sygdomme
Seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet Hans Sanderson regner ikke med, at sagen om Grindsted-forureningen bliver afsluttet med de tre nye undersøgelser: »Jeg er ikke sikker på, at det sidste punktum er sat i den her sag.«

Seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet Hans Sanderson regner ikke med, at sagen om Grindsted-forureningen bliver afsluttet med de tre nye undersøgelser: »Jeg er ikke sikker på, at det sidste punktum er sat i den her sag.«

Magnus Hove Johansson

Indland
22. juni 2022

Det er både kritikken af forløbet omkring den såkaldte Grindsted-rapport og flere fund af den dødelige nervesygdom ALS i den sydvestjyske by Grindsted, der nu har fået regionsrådet i Region Syddanmark til at vedtage, at der skal foretages yderligere undersøgelser af Grindsted-forureningen. 

Det fortæller Stephanie Lose, som er regionsrådsformand i Region Syddanmark.

»Vi valgte at genindkalde en forskergruppe i sagen på baggrund af nye oplysninger og den kritik af Grindsted-undersøgelsen, der har været rejst. Det har ledt til en ny anbefaling fra forskergruppen, som vi så har valgt at følge fra regionsrådets side,« siger hun.

Der er i alt tale om tre nye undersøgelser. De indebærer en opdatering af Grindsted-rapporten fra Syddansk Universitet (SDU) samt mere tilbundsgående undersøgelser af eksponeringen fra forureningen, og hvilken sundhedsmæssig risiko de forskellige stoffer i den udgør.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Forsøgt at lytte til kritikken"... Altså, det er jo ikke "kritik", at knalde nogen i en stor sort løgn, der effektivt beviser, at der ikke var noget "samarbejde".

Det svarer jo til, at en voldtægtsmand gerne vil lytte til kritikken, men iøvrigt har tænkt sig at fortsætte sit forehavende.

Det er ikke altså ikke "kritik", når du er blevet fanget, og det er ikke relevant at tale om et "fortsat samarbejde", når der ikke var noget tidligere samarbejde.

Katrine Damm, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ruth Sørensen, Sinne Lundgaard Rasmussen, Holger Nielsen, Lucas Haahr, Alan Frederiksen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Ha Uffe Hellum men hun viser da, at hun mestrer faget politikker ud i fingerspidserne, og hvorfor selv en brugtvognsforhandler får mere tillid fra befolkningen end politikere nu til dags.

Nu kan jeg desværre ikke læse artiklen, men kommer journalisten ind på, at det opfylder kriterierne for en lodret løgn?

Katrine Damm, uffe hellum, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Inge Lehman

Ikke helt så mundret som 'lodret løgn'.

Dog:

"rapporten udkom i 2020, udtalte regionsrådsformand Stephanie Lose, at det var »en lettelse, at vi nu kan dokumentere, at det generelt er sikkert at bo og færdes i Grindsted«.

Den konklusion havde dog intet hold i virkeligheden, har flere eksperter kritiseret i Information. Ifølge dem havde rapporten store begrænsninger, men viste også bekymrende fund af alvorlige sygdomme som prostatakræft og ALS, der kan skyldes forurening. Region Syddanmark har også i Information fået kritik for formidlingen af rapporten og for at handle egenrådigt i Grindsted-sagen."

Katrine Damm, uffe hellum, Inge Lehmann og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak til Information for at ha- boret i sagen - så selv Stephanie Lose venstres nye næstformand og Region Syddanmarks formand og dengang også formand for de 5 regioner nu vil ha' andre undersøgelser i gang.
Håber at denne ulykkelige sag kan få politikerne til at blive bedre til at passe på miljøet og folks sundhed i fremtiden.

Henning Kjær

Store forventninger men ingen løfterfraHans Anderson: "Nu skal vi have svar på, hvilke stoffer der er i forureningen, hvilke sygdomme de kan føre til, hvilke aldersgrupper som er ramt, eksponeringsveje og så videre."

Jeg vil æde min gamle hat, hvis forskee virkelig kan skaffe svar på alle de spørgsmål, når Hans Sanderson fra Aarhus Universitet regner ikke med, at sagen om Grindsted-forureningens sundhedsmæssige konsekvenser bliver afsluttet med de nye undersøgelser.
Det er en never ending storyder der næppe kan svares tilfredsstillende på, men det giver da gundlag for flere bevillinger til nysgerrige forskere.