Analyse
Læsetid: 6 min.

Topembedsmænd slipper billigt fra ulovlig sagsbehandling og vildledning af Folketinget i Støjberg-sagen

Mens Statsløsesagen førte til degraderinger, nøjes Justitsministeriet med at tildele advarsler til to topembedsfolk i Støjberg-sagen. De to kan glæde sig over, at Inger Støjberg ikke blev tiltalt for vildledning ved Rigsretten
Tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum ankommer til afhøring i Instrukskommissionen i Retten på Frederiksberg den 20. august 2020.

Tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum ankommer til afhøring i Instrukskommissionen i Retten på Frederiksberg den 20. august 2020.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
21. juni 2022

De sagde ikke tydeligt nok fra, da en klart ulovlig sagsbehandling blev sat i gang. Og efterfølgende medvirkede de til at afgive vildledende svar til Folketinget og Folketingets Ombudsmand.

Men nu kan politidirektør hos Rigspolitiet Lykke Sørensen og HR-chef samme sted Lene Vejrum ånde lettet op og konstatere, at de er sluppet fra Støjberg-sagen med den mildest mulige sanktion.

Som Altinget kunne fortælle mandag, har Justitsministeriet således besluttet at tildele de to topembedsmænd en advarsel for deres roller i sagen om Inger Støjbergs ulovlige adskillelse af unge asylpar, som fandt sted i foråret 2016 – og som i december 2021 førte til, at den forhenværende minister blev idømt tre måneders ubetinget fængsel for brud på ministeransvarlighedsloven.

Tilbage i foråret 2016 var Lykke Sørensen juridisk afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, mens Lene Vejrum var fungerende vicedirektør i Udlændingestyrelsen. Begge var centrale figurer i den ulovlige adskillelse af de unge asylpar, og begge fik hårde hug, da Instrukskommissionen i april 2021 bedømte de ledende embedsfolk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Når Folketinget ikke ville stille Inger Støjberg til ansvar for vildledning af Folketinget- så kan "man" spørger hvorfor embedsmændene skulle stilles til ansvar. Hvis de blev tiltalt for vildledning så virker det som det var embedsmændenes ide at adskille ulovligt og vildlede Folketinget.

uffe hellum, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Hvordan kan politikere med den mindste form for retfærdighedssans i fremtiden stille ministre og embedsmænd til ansvar for vildledning af Folketinget, når Inger Støjberg ikke blev stillet til ansvar for gentagen veldokumenteret vildledning.
Der er for meget politik og nepotisme i folketingets behandling af vildledninger.

Peter Gløde, Arne Albatros Olsen, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Schmidt-Nielsen, John Damm Sørensen, Dorte Sørensen, Inger Pedersen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Som embedsmand må det altid være en lettelse at være sluppet lettere end Claes Nilas.
Iøvrigt er det imponerende, hvordan det juridiske sprog kan undgå at sige, at nogen har løjet. For det er vel sagens kerne: man har løjet for Folketinget ved utallige lejligheder - og ingen er egentlig blevet draget til ansvar. Toppen blev altså tre måneders fodlænke til en minister, der dagen idag har fået godkendt et nyt parti - gudhjælpeos med sit eget navn i dets navn! Som var det et hæderstegn...

uffe hellum, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Carsten Sperling og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Kenneth Jacobsen

Det er konsekvensen af det, vi her definerer som folkestyre:

"Systemet" hverken kan eller må lukke ned for én, der har vilje (og ressourcer) til at vælges - og som måtte blive valgt af "folket".

Inger Pedersen

I øvrigt i forholdet mellem straf ifh minister contra embedsmænd:'
Som Herre så hans Svende.

Når man som Støjberg i DEN grad har ført sig frem som Herre - vil det være besynderligt at straffe Svendene hårdere eller på linje med Herren.

Hun ville bestemme.
Det fik hun lov til.
Så må hun også stå til ansvar som den Fremmeste.

Peter Gløde, uffe hellum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

@Inger P - jeg er med på, at hun kan genoptage sin politiske karriere efter udstået straf. Jeg mener blot, at straffen er nærmest komisk. Ligesom embedsmændenes - som selvfølgelig ikke skal være værre, men jo også er endt med advarsler, når nu ministeren slap med fodlænke. Jeg er overbevist om, at hverken hun eller de anser deres straffe for mere end ærgerlig, ja for Støjbergs vedkommende har hun jo demonstreret, at hun slet ikke har ænset, for hvad eller at hun er blevet dømt. Hun har næppe lært en dyt. Hun anser utvivlsomt sagen som bevis på, at hun har ret. Det bliver en del af hendes nye partis profil.

Det er beskæmmende, når ofrene administrativt blev udsat for mere indgribende frihedsberøvelse end den dømte - uden nogensinde at være anklaget for at gøre noget forkert.

De fleste af os kvalmes, når vi ser amerikanske betjente afsløre deres magtliderlighed og deres villighed til at indskrænke borgeres frihed og personlige integritet, bare fordi de kan slippe afsted med det. Det kan vi så også se i Danmark, når det "kun" er udenlandske unge, det går ud fra, ikke rigtige borgere.