Det sidste hjem
Læsetid: 15 min.

Anni og Paul var sammen hele livet. Nu er han død, og hun er flyttet på plejehjem

Det var først, da Annis mand døde, at hendes børn indså, hvor fremskreden en demenssygdom deres mor var ramt af. Nu bor hun på plejecenter Solgården. Her har Information i tre måneder fulgt den sidste del af livets gang. Det her er den første artikel
»Du’ så pæn« sådan siger Anni (t.v.) ofte til Elin (t.h.), når hun passerer hende i opholdsstuen. Anni og Elin bor begge på plejecenter Solgården i Virum. Information har igennem tre måneder fulgt deres liv på plejecenteret.

»Du’ så pæn« sådan siger Anni (t.v.) ofte til Elin (t.h.), når hun passerer hende i opholdsstuen. Anni og Elin bor begge på plejecenter Solgården i Virum. Information har igennem tre måneder fulgt deres liv på plejecenteret.

Sigrid Nygaard

Indland
29. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

81-årige Anni har fået nok.

»Jeg gider altså ikke mere,« gentager hun igen og igen, mens hun går frem og tilbage om sig selv, let foroverbøjet og med hænderne i lommen. Hun lægger tryk på vokalerne, »giider« og »eekke«, siger hun.

En medarbejder lægger armen om hende.

»Kom, vil du ikke male lidt?«

Anni smiler, så hullet, hvor hendes ene fortand mangler, kommer til syne.

»Jo, det er da en god idé. Du er så sød. Og ved du hvad? Du er også pæn,« komplimenterer hun.

Hendes dårlige humør er forsvundet, lige så hurtigt som det opstod. Kort efter er hun helt koncentreret om at farvelægge mønstre i en malebog. Anni har det med at glemme, at hun tidligere har været i gang med tuscherne. Så bliver hun irriteret over, hvem der dog har malet i hendes bog uden at få lov.

Sådan er det med alle beboere på B2-afsnittet på plejecenter Solgården. De har demens, men i varierende grad og med vidt forskellige symptomer. Solgården er bygget i 70’erne og ligger i et villakvarter med udsigt over marker i den lille by Virum nord for København.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

God, følsomt fortalt artikel.

Holger Nielsen, Kurt Nielsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

God, følsomt fortalt artikel. (Tak Lise Lotte Rahbek)
Ja Information bliv ved med mere af det. Det er glimrende journalistik.

Ete Forchhammer

Interessant... jeg synes netop at artiklen er velgørende nøgtern - på en god måde! - og fri for "følsomhed"... sådan læser vi teksterne så forskelligt; men vore baggrunde er vel også forskellige....
En ting glædede mig i hvert fald: at Lyngby-Tårbæk Kommune åbenbart har oppet sig siden jeg var i kontakt med dens et par af dens plejehjem, samt med kommunens ry på det område for snart 30 år siden... der var også plads til forbedringer!

Lise Lotte Rahbek

Kommer nok an på ens personlige opfattelse af 'følsom'.
Jeg følte mig dejligt fri for følelsesporno under læsningen, hvilket jeg godt kan lide.