Det sidste hjem
Læsetid: 15 min.

Britt Hernvig blev sosu-assistent sent i livet: Det er meget meningsfyldt

Når Britt fortæller, at hun har været sygemeldt med stress fra sit sosu-job på plejehjemmet Solgården, siger mange, at det er forventeligt i hendes fag. Men hun elsker sin hverdag, der handler mere om relationer end om at tørre folk bagi. Information har fulgt Britt i tre måneder
Erik har arbejdet som advokat, stået på langrend og deltaget i mange løb. Nu vil hans krop ikke rigtig længere. Han ryger pibe flere gange om dagen og hader at gå i bad. »Fisk boller i vand,« som han siger.

Erik har arbejdet som advokat, stået på langrend og deltaget i mange løb. Nu vil hans krop ikke rigtig længere. Han ryger pibe flere gange om dagen og hader at gå i bad. »Fisk boller i vand,« som han siger.

Sigrid Nygaard

Indland
1. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Beboeren Erik kigger op fra sin seng, da sosu-assistent Britt og hendes kollega Susanne kommer ind for at hjælpe ham op. Klokken er lidt over syv om morgenen.

»Hva’, er det gamle Susanne?« udbryder han ved synet af de to.

»Ååårh, hvorfor siger du nu det igen,« smiler ’gamle Susanne’.

Der er flere Susanner på B2-afsnittet på plejehjemmet Solgården, og Erik kalder sin favorit for ’smukke Susanne’.

»Du kommer lige lidt op, Erik. Vi hiver dig op på 1-2-3, hiiiv!« siger Britt, mens hun og Susanne tager fat i hver sin ende af lagenet på Eriks seng og trækker til, så hans hoved kommer tættere på sengegærdet.

Så tager Britt hans ble af, vasker og tørrer ham. Hun småkonverserer imens og spørger om ting som: »Har du sovet godt?« og »Nå, hvad skal du have til morgenmad?«

Erik vil lige sikre sig, at det ikke er hans ugentlige badedag. Han hader at bade, »fisk boller i vand«, som han siger. Men det er heldigvis ikke i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Holger Nielsen

Dejlig artikel, hvis alle plejehjem var ligesådan, ville et liv på plejehjem være dejligt, men desværre er det ikke sandheden, det ødelagde AFR og LLR, desværre med hjælp af S. Som det er nu, vil jeg hellere dø, end komme på plejehjem.
Jeg kan desværre meddele, at hvis de forskellige regeringer (rød eller blå) ikke gør noget, så kan jeg ikke ændre min mening, det er uværdigt over for de ældre. Men tak til det personale, der gør et virkelig godt stykke arbejde. Men hvis ikke de kommenene regeringer gør noget for at ændre jeres løn og arbejdsvilkår, så forstår jeg godt, at I siger Skråt op. Og de kalder de velfærd (min bare). Vi er flest der har betalt skat hele livet, og hvad får vi til gengæld? Lort og lagkage! I gør et godt stykke arbejde. Stor tak til jer.

Jens Ole Mortensen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar

Rigtig god ide at besøge skoler, gymnasier mv. og fortælle om det gode og uundværlige arbejde I udfører.
Kan håbe, at der igen blive flere muligheder for erhvervspraktik ell. lign. så mange flere får øjnene op for at der eksisterer andet end akademiske valg. Og at vejledere - ikke mindst - også får øjnene op for disse muligheder

Den der pårørende. Kunne hun ikke lige have lagt de der kashmirtrøjer sammen, der lå så uværdigt i skabet i stedet for at ulejlige de ansatte med sådan en bagatel? Man må beundre personalets tålmodighed..

Dagmar Holdensen, Carsten Munk, Henning Kjær og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Asylansøger skal sendes til Rwanda i tropiske Afrika. Så hvad med at sende de gamle til Thailand, smilets land, på frivillig basis med regningen betalt af den danske stat? Leveomkostningerne er billige, thaierne mangler arbejde og der er masser af hoteller der står tomme i luksuriøse omgivelser med sol, strand, laguner og oplevelser. Så en udsendelse tysk TV, hvor en ældre plejekrævende dame fra Schweiz var flyttet til Thailand. Hun var vildt begejstret for det og oplevede sin fjerde alder med thai mad, massage og ugentlige udflugter til elefantridning, sol og strand m.v.. Alternativet ville være at sidde i en betonklods og blive fodret til døden indtræffer.

Jeg ved godt, hvad jeg ville vælge. 100% sikkert det varme og smilende Thailand.

Et problem bliver løst og det endog økonomisk fordelagtig. Tænk ud af boksen. Det lønner sig.

Det er rigtig fint at det er et givende arbejde, som er meningsfuldt og fyldt med en masse positive ting.
Men det er alt sammen med til at flytte fokus fra at det er et utaknemmeligt arbejde med elendige arbejdstider, for få kolleger, for meget stress og en løn der på ingen måde tilsvarer ovenstående.

Der har være den ene udsendelse efter den anden om problemet med for få folk der vil ind i sundhedsfagene, og sjovt nok bliver der aldrig nævnt løn med et ord, når de snakker om hvad man kan gøre for at ændre kurven.

Velfærd koster penge, sådan er det.

Politikkere, få hovedet ud af bagdelen, vi andre har ikke jord i hovedet og ved godt i håber på det bare går væk af sig selv.

Jeppe Theodor Lindholm

Før fandtes der ingen vikar bureauer som lægger beslag på fastansatte i ældreplejen. Før fandtes der heller ikke private ældrepleje, som beslaglægger fastansatte. Private ældrepleje udbydere som dræner den offentlige kasse med utilstrækkelig pleje gennem svindel og bedrag, som man kan læse om i medierne med jævne mellemrum. Herefter skal den offentlige ældrepleje akut af sætte personale til at rydde op efter det privates svigt igen og igen. Samtidig har skiftende borgerlige regeringer tvunget kommunerne til årlige nedskæringer på 2%. Fastansat personale spares væk og genindkaldes som vikarer efter behov til den dobbelte lønudgift.

Det bider sig selv i halen, som så mange andre pseudo selvskabte problemer i samfundet, som ikke fandtes før. Og så er der nogen, som undre sig det er svært at holde ældreplejen kørende???

Der bliver brugt alt for meget tid og personale i dagens "moderne" Danmark uden det skaber værdi. Sådan var det ikke før de borgerlige indførte det "moderne" Danmark. Da fungerede landet som et af de bedste lande i verden.