Lobbyisme
Læsetid: 5 min.

EU kritiserer igen Danmark for ikke at begrænse svingdøren mellem politik og erhvervsliv

EU-Kommissionens årlige rapport over retsstatens tilstand retter kritik mod Danmark for ikke at have regler, der begrænser politikeres muligheder for at overgå til poster i erhvervslivet. Danskernes opfattelse af sig selv er en del af problemet, siger ekspert
EU-Kommissionen mener, at Danmark bør sætte klare rammer for den såkaldte svingdør mellem dansk politik og lobbyvirksomhed. Flere lande har allerede en karensperiode, som forhindrer politikere i at forhandle job, mens de stadig er folkevalgte. Et af de seneste eksempler på et sådant jobskifte herhjemme er socialdemokraternes Nick Hækkerup, som tidligere i år annoncerede, at han fratrådte sin stilling som justitsminister for at blive ny direktør i Bryggeriforeningen.

EU-Kommissionen mener, at Danmark bør sætte klare rammer for den såkaldte svingdør mellem dansk politik og lobbyvirksomhed. Flere lande har allerede en karensperiode, som forhindrer politikere i at forhandle job, mens de stadig er folkevalgte. Et af de seneste eksempler på et sådant jobskifte herhjemme er socialdemokraternes Nick Hækkerup, som tidligere i år annoncerede, at han fratrådte sin stilling som justitsminister for at blive ny direktør i Bryggeriforeningen.

Asger Ladefoged

Indland
18. juli 2022

Danskerne skal kunne have tillid til, at folkevalgte politikere varetager vælgernes – og ikke politikernes fremtidige arbejdsgiveres – interesser. Spørger man EU-Kommissionen, ligger Danmark da også i den gode ende af korruptionsindekset, men Kommissionen retter alligevel kritik mod Danmarks såkaldte ’gyldne svingdør’, hvor politikere går fra Folketinget til topposter i interesseorganisationer og erhvervslivet.

EU-Kommissionen uddyber i rapporten, at begrænses svingdøren ikke, kan det lede til svækket tillid til det politiske system og frygt for misbrug af fortrolige oplysninger i det private erhvervsliv eller i lobbyorganisationer.

Kommissionen har tidligere rejst selv samme kritik af Danmark, og skriver nu i sine anbefalinger, at Danmark bør fastsætte rammer for svingdøren mellem dansk politik og lobbyvirksomhed. I flere lande har man allerede indført en karensperiode, som forhindrer politikere i at forhandle job, mens de stadig er folkevalgte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Marionetteatret i Folketinget.

Inger Pedersen

"Danskerne skal kunne have tillid til, at folkevalgte politikere varetager vælgernes – og ikke politikernes fremtidige arbejdsgiveres – interesser. "

Hmmm... Er det ikke lige sent nok at opdage det?
For politikerne selv, altså...

John Damm Sørensen, Carsten Sperling, Kim Houmøller, Egon Stich, Holger Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

I rapporten for 2022 står der, at danskernes egen opfattelse af Danmark også deles internationalt, hvor Danmark vurderes at have et meget lavt niveau af korruption.

Det kommer fuldstændig an på hvordan man definerer korruption.
TI har definition af korruption, som sigter på sorte markeder, penge i hænderne på politibetjente og embedsmænd osv. Det er ikke den form for korruption, som kan måles i Danmark.
I Danmark bruger man netværk, altså godt gammeldags nepotisme og familierelationer, til at sikre sig uddannelser, et (bedre) job og boliger, og disse fordele bruges så også til at forsikre sig ekstra mod arbejdsløshed, mod sygdom og til at forøge pensionen. Det er fuldstændig normalt og alle gør det uden at tænke nærmere over det.
Er nepotisme korruption?
Døm selv.
https://denstoredanske.lex.dk/nepotisme

Helle Bovenius, John Damm Sørensen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Kim Houmøller, Leif Høybye, Inge Nielsen, Torben Skov, Inger Pedersen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Leif Høybye

Udover netværk - altså kende og omgås "de rigtige mennesker - er der vel også tale om "kollegial korruption" - klapper du min skulder, klapper jeg også din. Begge dele er lige nedbrydende og er korruption.

Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

En karensperiode på mindst et år er rimeligt. Hækkerupperne er ikke på nogen måde troværdige.

Carsten Sperling, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

En karensperiode på et år er helt almindeligt for direktører i det private erhversliv.

Der skal selvfølgelig kompenseres lønmæssigt, og hvis man kan få tilladelse fra den 'gamle' bestyrelse, kan man godt tage et nyt job i karensperioden (selvfølgelig med modregning i lønnen).

Tænk, hvis politikerne ville underlægge sig de samme regler, som de har vedtaget for det private erhvervsliv ... pensioner ... rejseafregninger ... repræsentation ... ;)

Inge Nielsen, Carsten Sperling og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

L.L. Rahbek hvordan er det nu man skaffer sig en uddannelse ved hjælp af forbindelser ? Til gengæld var det sådan at dem der har foden inden for lejeverdenen, hvad vi tilflyttere ikke havde, kunne fikse en billig lejlighed til lille Camilla når hun blev 18 år og vi andre med lidt held kunne blive skrevet op og vente 10 år. To dygtige EL kvinder gik fra Folketinget til Red Barnet og Danmarks Naturfredningsforening. Det var da fint selv om de er lobbyister som alle andre, men det er måske noget andet.

Lise Lotte Rahbek

Jens Peter Hansen
Du kender altså ikke til, sådan noget som lærepladser og trainee-forløb er nemmere at få, hvis netværket kender nogen...

Jeg ved ikke hvad det er for leje-verden, du hentyder til, hvor Camilla blev lempet foran i køen.. Jeg går ud fra det er noget i storbyerne. Personligt synes jeg det lyder som korruption. Hvad synes du?

Der er relativ stor forskel på lønningerne i toppen af de velgørende organisationer og på de store private virksomheder. Er der virkelig nogen af Enhedslistemedlemmerne der har været ministre? Det mindes jeg ikke er sket i nyere tid.

jens peter hansen

L.L. Rahbek
Lærerstandens Brandforsikring har lejligheder, Bondos to sønner fik lejligheder derigennem fx. Nej ingen af EL' s folk har været ministre men siddet med ved bordet. At man gennem netværk kan få arbejde og praktikpladser er rigtigt, men kan du også få en uddannelse som fx læge, ingeniør eller biokemiker ved hjælp af forbindelser ? Masser af boligforeninger har ventelister og mine københavnske venner var blevet skrevet op fra fødslen. Det var vi der kom fra provinsen ikke. I Magisterforeningen kunne man blive skrevet op til en lejlighed, men man skulle have point nok, dvs have en lang ansættelsesperiode. Hvordan børn af gamle akademikere kunne møve sig ind før andre kan man jo gætte på etc.

Lise Lotte Rahbek

Jens Peter Hansen
Vi HAR korruption i Dk - efter min mening. Vi kalder det bare noget andet. Og det er på (næsten) alle niveauer.