Psykiatriplan
Læsetid: 4 min.

Efter Field’s: Partier vil have tiårsplan for psykiatrien på plads, før der udskrives valg

Efter skyderiet i Field’s kritiserer flere ordførere, at en tiårsplan for psykiatrien har ligget stille siden januar. De efterlyser, at der kommer en politisk aftale på plads inden det forestående valg. Samtidig vil ministerium have afdækket den anholdtes kontakt til psykiatrien
Presset på forhandlingerne om en psykiatriplan er blevet aktualiseret af skudepisoden i Field’s, hvor en 22-årig mand søndag dræbte tre og sårede syv med en riffel, inden han blev anholdt.

Presset på forhandlingerne om en psykiatriplan er blevet aktualiseret af skudepisoden i Field’s, hvor en 22-årig mand søndag dræbte tre og sårede syv med en riffel, inden han blev anholdt.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
6. juli 2022

Flere psykiatriordførere kritiserer, at tiårsaftalen om psykiatrien har ligget stille siden januar, og kræver en politisk aftale på plads inden næste folketingsvalg.

»Det er vanvittig akut! Og det har det været længe,« siger Enhedslistens psykiatriordfører, Pernille Skipper.

Hun bakkes op af psykiatriordfører for Venstre, Jane Heitmann.

»Venstre har længe efterspurgt en ny tiårsplan for psykiatrien. Og jeg undrer mig over, at regeringen endnu ikke har handlet på deres valgløfte,« siger hun og henviser til Sundhedsstyrelsens oplæg til tiårsplanen fra januar.

»Siden vi fik det faglige oplæg, har regeringen ikke leveret så meget som en linje.«

Også De Radikale så helst en aftale på plads hurtigst muligt, siger Christina Thorholm, der er sommervikarierende psykiatriordfører for partiet.

»Vi vil gerne have det inden et valg. Om det er realistisk, ved jeg ikke.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der har været indkaldt til et møde, et temamøde, og mødet i september var også planlagt til at være et temamøde. Og altså mere udsættelse på noget, der er en klar plan for til 4,5mia kr over 10 år.
Det ser ikke ud til, at regeringen prioriterer planen, som jo er en del af forståelsespapiret.
Måtte tragedien i Fields (åndsvagt navn) blive vendepunktet.

Alvin Jensen, Steen K Petersen, Ole Olesen, Eva Kjeldsen, Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Det er fint nok med en 10 års plan, men det er jo især handling der mangler.
Dvs. tilførsel af flere ressourcer til psykiatrien i form af sengepladser, akuttilbud og personale. Samt at psykisk syge i nød, kan få den hjælp de har brug for.

Desuden bør der gøres op med den ensidige fokus på medicin og afsættes flere ressourcer af til psykoterapi og/eller psykologhjælp til psykisk syge, samt andre former for behandling.

Havearbejde og naturoplevelser har f.eks. vist sig at have en god terapeutisk effekt for visse folk med psykiske problemer/lidelser. Musik terapi og meningsfulde tilbud, kan også være en del af løsningen.

fin egenfeldt, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Også De Radikale så helst en aftale på plads hurtigst muligt, siger Christina Thorholm, der er sommervikarierende psykiatriordfører for partiet.

»Vi vil gerne have det inden et valg. Om det er realistisk, ved jeg ikke.«

Næ, det er nok en kende urealistisk.

Især fordi de Radikale selv har krævet at der udskrives valg før Folketinget åbner den 4. oktober..!

Det undskylder på ingen måde regeringens nøl med hensyn til psykiatriplanen, men denne deadline gør, at der nu går valgkamp i den, og man nok kan skyde en hvid pind efter reelle forhandlinger.

Der er sikkert heller ikke 'råd' til et nævneværdigt løft af det psykiatriske område, da psykisk sundhed ikke indgår i Finansministeriets regnemodeller som et område, der kan 'betale sig' at investere i, på trods af, at efterhånden hver tredje dansker rammes på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Fastholdelse og rekruttering af nyt personale i sundhedsvæsenet er også i drastisk fald, fik vi lige at vide.

Et kollaps nærmer sig med hastige skridt.

Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Morten Højer, Ole Olesen, Anne-Marie Esmann, Kim Houmøller, Marianne Stockmarr og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Hvor er de manglende sygeplejersker? Hvor er handlingsplanen for hele plejeområdet. Hvor er der en smule forbedringer for de ældre, en stigningen på 29 kr. pr. måned før skat, det er rent til grin? Men så er der jo alle de andre tinng, der ikke er gjort noget ved, landet sejler sin egen sø, men politikkerne har deres på det tørre, og dem der forurener skal betale - næsten alle sammen, og landbruget går som vanlig fri, - det koster jo penge! Ja men det er både ders egne og vores børnebørn, det går ud over, men det betyder vel ingenting, så længe de tjener penge. Der er ingen undskyldning for manglende handling. Men var de ikke de blå, der startede den onde spiral? H vem var det, der lavede store reformer i 2007? De blå ville hellere give skattelettelser til deres rige venner, ved at spare velfærden om til selvbetaling, og det vil blå blok stadig. Der var de blå, men jeg har heller ikke glemt, at S stemte for reformen, så hele velfærdsområdet, startede sin de-route allerede i 2007. Måske før. Jeg har heller ikke glemt, hvem det var, der "spillede" statsminister under katastrofen til Thorning, det var Vestager, der var statsminister af gavn. Nu vil Radikale lave ballade igen, men har de ikke selv uro på bagsmækken? Hvor sender valget dem selv hen, jeg håber, at de bliver stemt, så langt ned, at de ikke får indflydelse. Sådan er det jo! Var det ikke Vestager der sagde det?

Carsten Munk, Inge Nielsen, Alvin Jensen, Peter Wulff, Steen K Petersen, Eva Kjeldsen, Kim Houmøller, Marianne Stockmarr, Egon Stich og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inge Nielsen

Naturligvis trænger psykiatrien til et kæmpe løft ...... det gør hele sundhedssektoren ....... ja hele velfærsområdet. Men - især de borgerlige - vil jo ikke betale for det ! Ser al off udgift som et onde. Spare spare.
Forenklet set, fra "den anden side" ....lige nu sættes alt i relation til tragedien i Fields, som en garanti for at ingen ville "gå under radaren ", hvis der var penge/personale/sengepladser nok.
Ingen af holdningerne kan desværre garantere, at tragedier ikke igen vil/kan ske, men flere penge/personale/sengepladser må logisk set hjælpe flere .....især hvis flere søger job inden for området ! .... uddanner sig inden for områderne......ellers bliver alle tiltag jo ved snakken !

Holger Nielsen, Ole Olesen, Henning Kjær, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Inger Pedersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

@Ole Svendsen

Hvis en specifik løsning virkede for alle danskere, så var den helt sikkert allerede indført og udbredt.

Hjernekassen havde en meget imponerende udsendelsesrække med behandlings-succeser og -tilbageskridt.

Sagen er, at vi allesammen render rundt med store og små skavanker i hjernen, nogle af dem medfødte, andre ved uheld og sygdom. Spørgsmålene er:
- Påvirker det vores livskvalitet i væsentlig grad?
- Kan vi finde en behandling, der forbedrer vores livskvalitet væsentligt?

I alle andre tilfælde, der er vi nødt til bare at være lidt tålmodige med hinanden og vores mange fejl.

En kvinde i programmet havde mange problemer, og gennemgik adskillige behandlingsserier. Nogle med effektiv og konstruktiv dialog, og andre, der forsøgte bevidstløst at fortsætte den eksisterende behandling, uden alt for gode resultater.

Når vi andre ikke engang kan enes med vores elektrikere og blikkenslagere, om ret billige og simple projekter, så tror da pokker at ikke alle klienter lige klikker med alle behandlere, med uendeligt meget dyrere og vanskeligere projekter, i en meget mere sårbar situation.

Uanset hvad, så håber jeg, at den næste plan vil medregne faktorer som kontinuitet i fungerende behandlingsplaner, og skift af planer, der ikke lige virker for den klient på det tidspunkt.

Jeg har desværre ingen medicinske kompetencer, men ved ALLE ANDRE håndværker-kontrakter gælder der nogle få evig-gyldige værdier:

- Personlig dialog og åben forhandling og løsningsorienteret vejledning.
- Tillid til eksisterende aftaler og planer.
- Evnen og viljen til at fortsætte et godt personligt forhold.
- Villighed til at skifte en plan eller et forhold ud, når forholdene ændrer sig.

Det er lettere at lappe en punkteret ballon, end at lappe et alvorligt tillids-svigt. Så må man muligvis bare skifte behandleren ud, for den specifikke klient. Det er i og for sig ligegyldigt, om tillidssvigtet skyldtes klienten, eller behandleren, eller en midlertidig forværring af klientens tilstand (fysisk, psykisk, socialt). Alle kan have en øv-dag, hvor vi opfører os åndsvagt.

fin egenfeldt

En forbedring af almen mental sundhed - især hos unge - er næppe en opgave vi kan pålægge psykiatrien. Det er opgave vi selv må tage op ved at reformere det samfund, der til syvende og sidst er ansvarlig for kalamiteterne. Det kræver modne, indsigtsfulde og omstillingsparate beslutningstagere. Det kræver først og fremmest mod og tilsidesættelse af private økonomiske interesser.

Helle Bovenius, Holger Nielsen, Fie Ankjer Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar