Kommentar
Læsetid: 4 min.

Forhåbentlig var EM kun begyndelsen på ligestillingen i dansk fodbold

I EM-slutrunden havde kvindelandsholdet for første gang forhold, som minder om mændenes. Men økonomisk er der stadig lang vej til ligestilling. Forskellen på interesse for og niveauet mellem herre- og kvindefodbold er umulig at mindske, hvis ikke DBU er villig til at investere endnu mere i kvinderne
Selv om det var »pissetræls«, som landsholdsordfører Pernille Harder konstaterede efter lørdagens kamp, er der også en del godt at sige om det for danskernes relativt korte EM. Kvindefodbold befinder sig nemlig endelig i en rivende udvikling, både globalt og herhjemme, skriver journalist Louise Schou Drivsholm i denne kommentar.

Selv om det var »pissetræls«, som landsholdsordfører Pernille Harder konstaterede efter lørdagens kamp, er der også en del godt at sige om det for danskernes relativt korte EM. Kvindefodbold befinder sig nemlig endelig i en rivende udvikling, både globalt og herhjemme, skriver journalist Louise Schou Drivsholm i denne kommentar.

Balazs Popal/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Indland
20. juli 2022

Det var brandærgerligt, men kom ikke som et chok, da det danske kvindelandshold efter 1-0 nederlaget til Spanien lørdag måtte opgive yderligere EM-ambitioner. Oddsene havde fra begyndelsen været svære i en pulje med de to favorithold Spanien og Tyskland.

Dermed blev det altså ikke til nogen gentagelse af den succes, Danmark oplevede under det seneste EM i 2017, hvor kvindelandsholdet vandt sølv og blev hyldet af tusindvis af rød-hvide fans på Rådhuspladsen.

Men selv om det var »pissetræls,« som landsholdsordfører Pernille Harder konstaterede efter lørdagens kamp, er der også en del godt at sige om det for danskerne relativt korte EM. Det handler ikke kun om det boldspil, der foregik på banen, men også om den rivende udvikling, som slutrunden illustrerer, at kvindefodbold endelig befinder sig i, både globalt og herhjemme.

Og som netop Pernille Harder faktisk meget godt personificerer.

Da hun i 2009 som bare 16-årig debuterede på landsholdet i en VM-kvalifikationskamp mod Georgien – med en sejr på svimlende 15-0 – blev kampen set af 3.412 tilskuere på Vejle Stadion. Den blev ikke engang vist i fjernsynet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lyngsø Bundgaard

" Forskellen på interesse for og niveauet mellem herre- og kvindefodbold er umulig at mindske, hvis ikke DBU er villig til at investere endnu mere i kvinderne".

-Niveaueforskellen vil ikke ændres uanset, hvor mange penge, man kaster efter kvindefodbold. Penge er ligeglad med forskel i muskelmasse, ligeglad med den mængde ilt, der transporteres i blodet og ret ligeglad med forskellen i muskelmasse mænd og kvinder imellem.

Med andre ord. Penge kan ikke afhjælpe niveauforskellen, da den afhænger meget af ovenstående fysiske forskelle. Tilgengæld gør den fysiske formåen hos herrene interessen større hos publikum og dermed indtjeningen, fordi hvem vil ikke se fodbold på højeste niveau.

Eva Schwanenflügel

Kvinderne får langt mindre i løn end mændene for at kvalificere sig til et højere mål.

Da det mandlige landshold i 2018 nåede ottendedelsfinalen ved VM, kunne hver spiller bagefter rejse hjem med mere end én million kroner.

Året forinden fik spillerne på kvindelandsholdet cirka 80.000 kroner for at nå frem til EM-finalen.

https://www.dr.dk/sporten/fodbold/et-politisk-flertal-ser-gerne-ligeloen...

Og forskelsbehandlingen starter tidligt.

Pernille Haarder fortæller, at:

"Man så mange skader på piger i en tidlig alder. Det ser man desværre også stadig i dag, og det skyldes, at de ikke har de rette rådgivere, som kan fortælle dem, at man fx skal træne sine baglår ekstra meget for at undgå korsbåndskader. Når jeg selv blev skadet, måtte jeg fx google ’ømt forlår’.

Det var ikke sket, hvis jeg dengang var et stort talent, som hed Per, for så var jeg 100 % kommet på FC Midtjyllands Akademi, fra jeg var 13 år."

...

"Det er virkelig noget, jeg ønsker, der vil kunne ændres i den nærmeste fremtid, nemlig at der vil være lige så gode vilkår for piger og kvinder, så der allerede fra omkring 12-13 års-alderen vil være de rigtige rådgivere, fysioterapeuter og trænere. Og at der på seniorniveau er de samme vilkår for kvinder, som der er for mænd i dag."

https://www.alt.dk/sundhed/pernille-harder-kvindelandsholdsspiller

Alan Frederiksen, Nike Forsander Lorentsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Og så skal vi huske at SE kvinder spille fodbold enten på lægterne eller i TV. Der er her pengene kommer ind i fodbolden i form af billetindtægter og Tv-reklamer.

Alan Frederiksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Det er en sær tid, vi lever i. Tænk engang, hvor umuligt det er blevet at føre en reel debat om feks den økonomiske forskel på de to nævnte landshold. I løbet af 1-2-3 vil ethvert argument, som ikke er "tidssvarende", blive skudt ned som udtryk for, skal vi her nøjes med at sige: "utidssvarende". Også selvom der udenfor den korrekte diskurs åbenlyst er en verden til forskel på de to køn.

Michael Schneider

Som Don Ø sagde: "Livet er for kort til damefodbold"