klimatilpasning
Læsetid: 6 min.

Hedebølgerne bliver flere og voldsommere. Men høje temperaturer står ikke højt på listen, når det gælder dansk klimatilpasning

Danmarks indsats, når det gælder klimatilpasning er først og fremmest rettet mod stormfloder og kraftig nedbør. Og selv om det har været fornuftigt nok, kommer der nok en fremtid med ekstreme temperaturer, man ikke kan ignorere, siger flere eksperter
Mange københavnere søger tilflugt ved Amager Strandpark, når temperaturen som i disse dage bliver høj. Men Københavns Kommune er slet ikke særlig velforberedt på stigende temperaturer og hedebølger.

Mange københavnere søger tilflugt ved Amager Strandpark, når temperaturen som i disse dage bliver høj. Men Københavns Kommune er slet ikke særlig velforberedt på stigende temperaturer og hedebølger.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
21. juli 2022

Onsdag blev lige akkurat ikke den varmeste dag nogensinde i Danmark. Med 35,9 grader målt ved Abed på Lolland var dagen til gengæld den varmeste dag nogensinde registreret i juli måned.

Men trods de mange varmerekorder, både på tværs af Europa og herhjemme, er stigende temperaturer og hedebølger ikke noget, den danske klimatilpasningsstrategi tager ret meget højde for. Det siger Toke Emil Panduro, seniorforsker på Aarhus Universitet.

»Det er vi ikke så velforberedte på. Hvis man kigger på Københavns Kommunes klimatilpasningsplaner, så er det kun et lille afsnit, der forholder sig til stigende temperaturer. Og der har det været bytræer og grønne tage, man har talt om som løsning,« siger han.

Selve ideerne er der ifølge Toke Emil Panduro ikke noget galt med. Man ved for eksempel, at træer er særligt effektive nedkølere i byerne, dels fordi de giver skygge, men også fordi der er en kuldegevinst at hente i, at solens stråler ikke rammer asfalt eller bygningsflader.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Der er en trend i at male udendørs træværk sort.
Hold op med det og vælg en lys farve istedet.
Den sorte farve suger mere varme til sig - og det har træværket slet ikke godt af.

Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Ejvind Larsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Kjær, Inge ambrosius, John Andersen, Alan Frederiksen, Torben Bruhn Andersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Lise Lotte Rahbek
21. juli, 2022 - 09:35

Pattedyret homo sapiens er et flokdyr, som i rigtig mange tilfælde bare gør, hvad mange af de andre gør, uden nogen som helt refleksion.

Rasmus Kristiansen, Kristian Spangsbo, Ejvind Larsen, Kim Petersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Alan Frederiksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Arne Albatros
Jep. Og så har homo sapiens en urealistisk forestilling om, at det alle andre gør, nok også er det rigtige at gøre, for det er vigtigt at det 'ser pænt ud'.

Rasmus Kristiansen, Kristian Spangsbo, Ejvind Larsen, Kim Petersen, erik pedersen, Morten Balling, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Marianne Wiltrup

Jeg er meget mere bekymret for tørke end for skybrud. Her på Frederiksberg har det ikke for alvor regnet i månedsvis. Alle plæner er gule og nyplantninger visner. Jeg selv tørster på naturens vegne, men støvende CO2 udledende maskiner graver og kører for at etablere skybrudssikring på villavejene. Er det naturens måde at drille/hævne sig ved at give os det modsatte problem? Kommunen er utrolig træg til at omstille sig. "Same procedure as every year." Imens går livet i søerne langsomt til grunde, som jeg ser det.

Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen, Ejvind Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Ok.
Godt nok er jeg på midtjysk lerjord, tæt på højderyggen ikke aktuelt truet på livet af hverken tørke eller oversvømmelse...

Men jeg vil alligevel godt nok vurdere, at konsekvensen af gule plæner er en hel del mindre en det, der kan følge af oversvømmede gader og kældre på Frederiksberg.

erik pedersen

Her; på toppen af Vendsyssel er det også tørken der kan mærkes. Tror jeg bebor den tørreste plet i jyske ås. Min kuperede sandgrund er i krise. I dag har jeg brugt ca ti timer på at vande mine træer. De blev sat i efteråret, naturprojekt med kommunen, men bladene krøller og sandet blæser væk . Jeg ønsker mig skybrud; eller bare massive regnmængder

Rasmus Kristiansen, Naja Abelsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar