STUDIEVALG
Læsetid: 5 min.

Lave optagelsestal: Markant færre skal læse til sygeplejerske, pædagog og lærer

Pædagog-, lærer- og sygeplejerskeuddannelserne bliver hårdt ramt af årets lave ansøgertal. Det betyder, at der bliver uddannet færre i en tid, hvor det offentlige allerede mangler hænder. Fravalget af velfærdsfagene kan få store konsekvenser for vores velfærdssamfund, lyder dommen
På sygeplejerskeuddannelsen er der optaget 18 procent færre nye studerende sammenlignet med i 2019.

På sygeplejerskeuddannelsen er der optaget 18 procent færre nye studerende sammenlignet med i 2019.

Sille Veilmark

Indland
28. juli 2022

Når de unge onsdag aften får besked på, om de er kommet ind på deres drømmestudie, vil der være 1.929 færre optagede på uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver og lærer sammenlignet med i 2019. Det svarer til et fald på 14 procent. Det viser årets optagelsestal fra Forsknings- og Uddannelsesministeriet. 

Værst ser det ud for sygeplejerskeuddannelsen, hvor 18 procent færre er optaget. Det svarer til 711 studerende, og der er ledige uddannelsespladser over hele landet. På pædagoguddannelsen er faldet 15 procent, mens det for socialrådgiver- og læreruddannelserne er henholdsvis ti og 11 procent.

Årets optag til de videregående uddannelser er generelt præget af det laveste antal ansøgere siden 2011. Det går især hårdt ud over professionsuddannelserne til sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver og lærer, hvor ansøgertallet er faldet med henholdsvis 32, 23, 20 og 14 procent siden 2019.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Noget må give sig. Et par muligheder er for eksempel bedre løn eller arbejdsvilkår i de offentlige velfærdsjob."

Det selvindlysende argument er alt for kedeligt for politikerne.

Næ, reformer og disruption er vejen frem for Erasmus Montanus og ligesindede..!

Dan Jensen, Jeppe Theodor Lindholm, Carsten Munk, Marianne Jespersen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Erik Tvedt, Rolf Andersen, Ervin Lazar, Lise Lotte Rahbek, Holger Nielsen, Dorte Sørensen, Ejvind Larsen, Inger Pedersen, Morten Jensen, Kristian Jacobsen, Hans Larsen, søren ploug, Steen K Petersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Billedet med den tomme tank er lige, hvad sagen drejer sig om.

Marianne Jespersen, Holger Nielsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Vi ligger fuldstændigt som vores politikere har redt ! Antorinis vanvittige udokumenterede skolereform, som jo er rullet tilbage nu, bid for bid, gudskelov, og lærernes konflikt i den forbindelse, sygeplejerskernes konflikter, de konflikter som SOSU'er m.fl burde have taget, men ikke turde tage, kloge af andres skade. Alle smadret og banket på plads, af vores regeringer og KL. Historier om sygeplejersker, pædagoger, sosu'er lærere med flere i lignende fag, som græder eller er ulykkelige på vej hjem fra job, fordi de ved at de ikke har haft mulighed for at yde det stykke arbejde for borgerne, de ved de burde, og hellere end gerne ville. For mig svarer det til konsekvent at køre over for rødt lys, og så være dybt overrasket når der sker et uheld. Så kan de nedsætte alle de udvalg, de vil, det ændrer ikke på at det er politikernes selvforskyldte katastrofe, og gavner intet. Og så har jeg ikke engang snakket lønninger. Som jo alt andet lige er vigtigt for alle mennesker, om vi kan lide det eller ej.

Dan Jensen, Morten Schunck, Jeppe Theodor Lindholm, Ditte Jensen, Carsten Munk, Marianne Jespersen, Arne Albatros Olsen, John Andersen, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Steffen Gliese, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Sørensen, Ejvind Larsen, Lillian Larsen, Morten Jensen, Eva Schwanenflügel, Kristian Jacobsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lise Richter & Louise Schou Drivsholm

Det er glædeligt, at de unge i dag er klogere end så mange af os
andre i sin tid.

De har forstået, at offentlig ansættelse skal man holde sig fra -
og derfor er det helt håbløst at vælge en uddannelse, der peger direkte
frem imod netop offentlig ansættelse, som det er tilfældet med de 4 velfærdsuddannelser.

Inge Lehmann, Holger Nielsen, Ejvind Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Lindegaard

Jeg håber søreme du har råd til alderdommen i den private sektor..

Jeppe Theodor Lindholm, Carsten Munk, Marianne Jespersen, Holger Nielsen, Hans Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

@ Eva Schwanenflügel

Pt har han jo ret. Som systemet er lige nu er det maksimal elendighed at være ansat i de job lige nu.
Jobbene er ikke mindre interessante eller givende, men prisen for at gå på arbejde er for høj. Der burde slet ikke være en pris.

Jeg forstår også sagtens at de unge går en anden vej. Indtil der kommer ordentlige løn og arbejdsvilkår er det en spiral der kun går én vej.

Morten Schunck, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Erik Tvedt, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Lillian Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

"En analyse fra tænketanken DEA viser, at gymnasieelever har 63 procent større sandsynlighed for at vælge en uddannelse, hvor lønnen er 60.000 kroner om måneden ti år efter endt uddannelse sammenlignet med en uddannelse med en løn på 30.000 kroner om måneden ti år efter endt uddannelse."

- og trods udskældning af deres niveau fra alle sider - kan gymnasieelever vel selv drage konklusionen af dette.

Så er spørgsmålet bare, hvor lang tid, Bestemmerne har brug for til at se det indlysende...

Carsten Munk, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

"»Det kan i sidste ende betyde, at den offentlige sektor ikke længere kan løse de samme opgaver som i dag, ..."

Ja.

Og det er formentligt den vel gennemtænkte hensigt med hele øvelsen:
Starve the Beast!

https://en.wikipedia.org/wiki/Starve_the_beast

Jeppe Theodor Lindholm, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Nina Erbs

Ja, selvfølgelig har Torben Lindegaard ret, det er jo hele miseren..!

Det er derfor jeg svarer ham, at man så må håbe han har råd til en aldrende tilværelse med 'hjælp' i den private sektor, hvor det er profitten der tæller, ej velfærden for alle i samfundet.

Vi er alle lige, men nogle er mere lige end andre.

Og det startede med NPM og den neoliberalistiske ideologi om 'trickle-down effekten'; altså Management, BNP (Bruttonationalproduktet) og evindelig vækst ville sørge for bedre levevilkår for alle.

Goddaw do' !

Morten Schunck, Carsten Munk, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Er vi da blevet fuldstændig gale og snæversynede i dette land?
Hvornår får vi set på de menneskelige værdier frem for lønnen? Er det ikke gået op for de fleste at menneskeheden står over for store valg omkring krig og klima og mindre vækst?
Uanset arbejdsforholdene som pædagoger er blevet dårlige grundet områdeledelser og en idioti om dokumentationer og stram styring fordi nogle er bange for at børn ikke bliver kloge nok, så er de tat arbejde med menneske ri flere aldre trods alt noget af det mest givende der findes. Man ja man skal holde af børn og medmennesker fra kollegaer og forældre, og sygeplejersker m.v. skal kunne tåle at se lidelser og blod.
Men lønnen er ikke det vigtigste og er det kun derfor man vælger at arbejde med børn, så må de gerne lade være !

Jeppe Theodor Lindholm, Holger Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Viggo Okholm

Hvordan kan det så være, at KL begrænser optaget af pædagogiske assistenter?

Inge Lehmann, Rolf Andersen, Holger Nielsen, Ejvind Larsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Det er lidt mærkelig at man siger, skriver " de unge" når det handler om velfærdsuddannelser , for disse fag er for det meste: kvindefag.
Mangel søgning på velfærdsuddannelser viser også at kvinderne går bort fra omsorgs arbejdet, søger noget andet, godt synes jeg selv, det er udtryk for ligestilling.
Problemet er, at disse fag er enormt feminiseret , få unge mænd søger dem, hvordan kan man tiltrække unge mænd til en kvindefag ? hvis der var lige så mange unge mænd der søgte velfærdsuddannelser som unge kvinder vil det ikke være nogle problemer med rekruttering og lønnen er ikke det eneste parametre.
Så længe billedet af en sygeplejerske er i folks bevidsthed en unge kvinde i hvide kittel så vil der mangler sygeplejersker.

Steffen Gliese

Det er utroligt, at så veluddannede politikere ikke forstår, at de ikke kommer til at rekruttere til disse professioner, før de vender tilbage til de adgangskrav, som de interesserede kan imødekomme.
Vi ser det nu med interessen for pædagogassistentuddannelsen, der jo svarer til, hvordan man i gamle dage blev optaget på pædagogseminariet. Så det er uddannelser på det niveau, svarende til faglærte, man skal styre efter, hvis man vil have fat i dem, der ønsker at udføre arbejdet.

Holger Nielsen

Med de arbejdsforhold, sundhedspersonalet bliver budt på, er det for mig klart. Hvem vil knokle en vis del ud af bukserne, og gå hjem med følelsen af, at man ikke slår til, fordi der ikke er tid til, at løse opgaven. Fjern det dårlige arbejdsmiljø, og giv dem bedre arbejdsforhold, så personalet får den tid de skal bruge for at løse opgaven. Giv dem ansvar for den opgave de står over for, så der ikke er minuttyrrani. Jeg er overbevist om, at det er kerneproblemet, men lønnen spiller også lidt ind. Nogle vil gerne have 37 timers arbejdsuge, men jeg har læst et sted, at planlæggerne ikke kan få vagtplanen til at gå op, det er nemmere for dem med 32 timer. Er de for dårlig uddannet til at planlægge? Eller er det Djøffer der kommer fra et helt andet område, hvor de aldrig har prøvet at planlægge. Andre fagområder har ingen problemer med det.

Morten Schunck, Steffen Gliese og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Eva:
Det er et godt spørgsmål- men måske kassetænkning er en af svarene, og så kan vi nok ikke se bort fra at assistenterne er kommet mellem to stole-pædagogernes (mine gamle kollegaer) fokusering på at være "mere" godt hjulpet på vej af diverse ophøjede områdeledere og diverse fagpolitiske ideer. Nu gå det så den forkerte vej for alle.
Og nej jeg har ikke fortrudt en eneste dag i mit forløb. Og at mænd ikke søger ind og år i gang i det fag er deres valg og jeg troede vi var ovre det pjat med kønsopdeling m.v.
Ok: så var der perioden hvor man så mænd som krænker, på grund af enkelte episoder. Ja jeg overlevede fint med at være eneste hane i kurven i en klasse fra 70-73 :)
Men ja vi er nok alle mere eller mindre slaver af et begær omkring flere penge, men det er i min optik forkert som målestok i de omtalte fag her, for alle kan overleve i det medmindre man sætter barren for højt!

Arne Albatros Olsen

Dit ansvar må Mette Fredriksen helt klart tage på sin kappe.

Jeppe Theodor Lindholm

En af årsagerne til der er fald i søgningen til de her velfærdsuddannelser skyldes du kun kan tage dem som gruppearbejde. Det er både demoriverende og forhindre en i at gå i dybden med materialet. Det hele skal foregår i enighed. Ingen plads til individualisme her.

Viggo Okholm

Jeppe Theodor:
Netop også som jeg hører det.
Jeg priser mig lykkelig for tiden fra 70-73 med stort set kun klasseundervisning af lærere vi kendte og hvor dybde, provokationer og engagement samt diskussioner
var fremherskende i en tid med både frihed og ansvar. Rektor Inger Lunn ,det dejlige menneske, var en af underviserne.

Byt løn: de som udtænker hvad udannelserne skal bestå af, indeholde osv bytter løn med f.eks en pædagog !!!!
så skal I se løjere :-)