Baggrund
Læsetid: 5 min.

Den midlertidige lukning af Nord Stream 1 er foruroligende, men Danmark står stærkere end andre

Ruslands midlertidige lukning af Nord Stream 1 kan få konsekvenser for danske virksomheder og sende regningerne endnu mere i vejret hos forbrugerne. Men generelt står Danmark stærkere end andre lande i Europa, fordi der ikke er samme grad af energifattigdom
Rusland har op til den midlertidige lukning af Nord Stream 1 reduceret gasforsyningen med 60 procent under henvisning til, at der mangler nogle komponenter, som ikke kan leveres på grund af sanktioner mod Rusland.

Rusland har op til den midlertidige lukning af Nord Stream 1 reduceret gasforsyningen med 60 procent under henvisning til, at der mangler nogle komponenter, som ikke kan leveres på grund af sanktioner mod Rusland.

Filip Singer

Indland
15. juli 2022

Da der mandag i denne uge blev lukket for Nord Stream 1 i ti dage, skabte det rystelser – især i Tyskland.

Igen opstod der tvivl om, hvilken agenda Ruslands præsident, Vladimir Putin, havde, og hvorvidt hovedåren for forsyning af naturgas fra Rusland til de europæiske lande ville blive lukket helt ned.

I Danmark sad Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, og fulgte med og var som udgangspunkt ikke overrasket over den midlertidige nedlukning.

Men han blev langtfra mindre foruroliget.

»Det er en meget kritisk situation. Rusland bruger gas som politisk våben, og det gør hele situationen meget usikker. Det hele handler om, at hvis ikke vi får gas i Nord Stream 1 mere, kan vi ikke nå at fylde gaslagrene tilstrækkeligt op i Europa til vinteren, og så er der store udfordringer,« siger han.

Selv om Brian Vad Mathiesen vurderer, at der vil blive tændt for gassen igen efter de ti dage, er han også »nærmest stensikker på«, at gasleverancen vil lukke ned igen på et andet tidspunkt, fordi Rusland ved, hvor kritisk det er for Europa, at der kommer gasleverancer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, Rusland bruger gasleverancer som politisk våben. Hvem er overrasket? Vesten bruger jo også gassen som politisk våben ved ikke at åbne Nord Stream2 og ved at udtrykke ønske om at gå væk fra russisk gas - og ved at undgå at købe af russiske olie. Vi har selv bedt om det.

Flemming Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Så vidt jeg ved er NordStream 2 fyldt med gas under tryk og klar til at tages i brug - smart af Gazprom at true med at lukke NordStream 1 så tyskerne faktisk har et alternativ hvis det hele brænder på. Den magtfulde tyske industrilobby har stadig noget at skulle have sagt når det det hele viser sig at være en storm i et glas vand.