ministeransvar
Læsetid: 5 min.

Nyt forslag om uafhængigt lovråd er den »næstbedste løsning« i mulige lovbrudssager

Fremover bør universitetsprofessorer bidrage med juridisk viden i de tilfælde, hvor der muligvis kan rejses en rigsretssag mod en minister, foreslår Dansk Folkeparti i nyt forslag. Fin løsning, men det tager ikke hul på det grundlæggende problem, mener juraprofessor
Mette Frederiksen på vej til pressemøde om Minkkommissionens konklusioner. Statsministeren slap for en advokatundersøgelse og dermed en potentiel rigsretssag.

Mette Frederiksen på vej til pressemøde om Minkkommissionens konklusioner. Statsministeren slap for en advokatundersøgelse og dermed en potentiel rigsretssag.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Indland
20. juli 2022

Tidligere på måneden blev Mette Frederiksen (S) fredet, da De Radikale meldte ud, at støttepartiet ikke vil bakke op om en advokatundersøgelse af, om der skal rejses en rigsretssag mod statsministeren.

I kølvandet på dét foreslår Dansk Folkeparti nu at indføre en form for lovråd bestående af juraprofessorer, som kan give uafhængig juridisk bistand til Folketinget.

Målet med et sådant lovråd er ifølge Morten Messerschmidt, formand for DF, at få en mere klar standard for, hvornår en rigsretssag skal rejses.

Forslaget er blevet positivt mødt af et flertal af partier, og både Venstre, De Radikale, De Konservative, Enhedslisten og SF er ifølge DR åbne for at kigge på det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvad med at tage skridtet helt og lave en forfatningsdomstol?

Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Det kommer, Torben. Det kommer. Altså med mindre klima, højreekstremister e.l. når at nedlægge landet inden da.

Uffe Frisenette

Det var måske en ide at se på de forandringer der skete under tidligere regeringer hvor man indførte koncernledelse og resultatlønskontrakter i ledelseslaget i styrelser og departementer. Tjenestemandssystemet er også blevet justeret så alt i alt er integriteten i embedsværket måske ikke den samme som tidligere.

Henning Kjær

Nu kunne de blå partier begynde med at tage spørgsmålet om rigsret alvorligt og ikke stemme for en rigsret uden at kunne skriver en konkret sigtelse/ anklageskrift. Det gjorde de i foråret 2021, for at støtte nogle popullister.

Kasper Pedersen

Løsning i lovbrudssager?
Fængsel.