Feature
Læsetid: 10 min.

I Rude forsøger de lokale at hjælpe ukrainerne uden at være for anmassende

De lokale vil gerne hjælpe de flygtninge, der er kommet til byen. Men hvor går grænsen, og hvad må man spørge til? I andet afsnit af serien om de ukrainske flygtninge i Rude møder vi deres nye naboer, der prøver at integrere dem i det lille samfund
To gange om ugen mødes petanqueklubben i Rude. Her har byens ældre beboere kun godt at sige om de ukrainske flygtninge, der også er blevet tilbudt at spille med.

To gange om ugen mødes petanqueklubben i Rude. Her har byens ældre beboere kun godt at sige om de ukrainske flygtninge, der også er blevet tilbudt at spille med.

Magnus Hove Johansson

Indland
22. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ved indgangen til Kastaniegården står en masse cykler klemt sammen i hjørnet. 12-15 stykker, mindst. Længere fremme ligger to store bunker med legetøj på gulvet, og i køkkenet står papkasser med grøntsager stablet overalt.

Det hele er doneret af de lokale. Grøntsagerne kommer for eksempel fra en beboer, der selv har kørt rundt og hentet overskudsmad fra supermarkeder og restauranter i området.

25 papkasser, store sække med kartofler, bunker af friske asparges og poser med gulerødder. Og midt i bunker af krydderurter og kål står 13 plastbakker med salat stablet som et tårn.

»Vi har prøvet at sige, at vi ikke kan spise så meget,« siger en af de ukrainske kvinder og kigger fortvivlet rundt på al maden. Budskabet gik vist ikke igennem.

Beboerne i Rude og nabobyen Bisserup har i den grad engageret sig i deres nye naboer. Ud over donationer med mad, tøj, legetøj, cykler, telefoner og computere, har de også fået gavekort til den lokale café og får arrangeret koncerter, gudstjenester og udflugter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg tror, det er en myte, at danskerne ikke tog imod de syriske flygtninge og hjalp dem med alt muligt, lige som de gør nu med ukrainerne. Det er en myte skabt af højrefløjen og de borgerlige medier. Prøv at tænke på Venligboerne, som opstod, fordi der var tvivl om folks lyst til at hjælpe. Jeg tror heller ikke, at Røde Kors har oplevet problemer med at få frivillige til at hjælpe syrerne. Men det kunne avisen jo passende spørge dem om.

Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Esmann og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Vi var mange der tog godt imod flygtninge fra Syrien. Mennesker er mennesker og vi skal hjælpe mennesker på flugt fra krig og elendighed, klimaforandringer. Vi opererer ikke med 1. Rangs og 2. Rangsflygtninge. Ukrainere er ikke lettere at integrere end andre. Det er vores politikere der står for den forskelsbehandling. Og den der med kæmpe kulturelle udfordringer når det handler om muslimer er både infam og hadefuld og som nævnt noget højreorienteret fis. Det må de ukrainere, som er kommet til mit land forsøge at forstå. At Ukrainere er flygtninge som alle andre her i landet og de må respektere de andre som også har brug for at være her.