Interview
Læsetid: 3 min.

S om manglende opgør med ulighed: Det vigtigste for en socialdemokrat er altid, at mennesker kommer i arbejde

Finansordfører for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht anerkender, at regeringen ikke har gjort op med den stigende økonomiske ulighed i Danmark, men peger på, at ulighed også bør måles på andre måder
Den socialdemokratiske finansordfører Benny Engelbrecht anerkender, at uligheden ikke er steget, til trods for at netop det mål fremgår af forståelsespapiret, der blev aftalt mellem regeringen og støttepartier.

Den socialdemokratiske finansordfører Benny Engelbrecht anerkender, at uligheden ikke er steget, til trods for at netop det mål fremgår af forståelsespapiret, der blev aftalt mellem regeringen og støttepartier.

Linda Johansen

Indland
30. juli 2022

Den ændrede tobaksafgift og manglende flertal for en højere aktieskat og ændret arvebeskatning er nogle af årsagerne til, at den socialdemokratiske regering ikke har mindsket den stigende økonomiske ulighed i Danmark trods løfter om netop det.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

»Den væsentligste faktor handler om tobaksafgiften. Men det er også klart, at den her regering kun har kunnet gennemføre det, der var flertal for. Der er forslag, som er blevet fremsat, som ikke er kommet igennem. Ændret arvebeskatning og højere aktiebeskatning ville have haft en pæn effekt i forhold til ulighed,« siger han.

– Socialdemokratiet gik til valg på at reducere uligheden. Hvad tænker du om, at det så ikke er lykkedes?

»Det er nu engang sådan, at man ikke kan gennemføre lovgivning, der ikke er flertal for. Også selv om det står i forståelsespapiret. Det kræver som sagt, at der er partier, som stemmer for,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvis det gælder om at få alle mennesker i arbejde,
skal man jo levere en jobgaranti: Alle de der ønsker et arbejde under de givne arbejdsmarkedsregler, skal få et arbejde.

Nej?
Nå men så er det ikke det, der er vigtigt.
Det er en blank løgn.

Rasmus Kristiansen, Flemming Berger, Jesper Kloppenborg, Peter Hansen, Herdis Weins, Alvin Jensen, Carsten Munk, David Zennaro, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Inger Pedersen, Arne Albatros Olsen, Per Klüver, Bjørn Pedersen, Holger Nielsen, erik pedersen, Jane Jensen, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ete Forchhammer , Hans Larsen og Helle Bovenius anbefalede denne kommentar
Michael Gyes

"Hvis man er socialdemokrat, er det altid det vigtigste, at mennesker kommer i arbejde."

Det ses sgu på Jobcentrene: Er du syg, siger du? Det skal arbejdes væk du!

Rasmus Kristiansen, Jesper Kloppenborg, Torben Skov, Peter Meyling, Peter Hansen, Herdis Weins, Troels Ken Pedersen, Alvin Jensen, Gitte Loeyche, Ole Olesen, David Zennaro, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Arne Albatros Olsen, Per Klüver, Mogens Holme, Poul Søren Kjærsgaard, Bjørn Pedersen, Holger Nielsen, erik pedersen, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Peter Aarslev

Spol tiden tilbage til 1930'erne og 30-40 år frem. Var det arbejde til folket S havde stående øverst på dagsordenen? Nej det var sikring af rettigheder og reformering af samfundet. Det er forstemmende at se hvad S står for i dag, for hvad står S egentligt for? Status quo på ligheden og enten af S eller med S's villige mandater forringelser af dagpengeretten, efterlønsreformen, offentlighedsloven etc. Hvor er visionerne om samfundet eksempelvis anno 2030? Jeg vil hellere måle S på hvad de gør, end hvad de siger, og med det som udgangspunkt, er jeg er for mit vedkommende ikke særligt imponeret.

Rasmus Kristiansen, Lars Jørgensen, gorm petersen, Erik Nielsen, Jesper Kloppenborg, Peter Wulff, Peter Hansen, Arne Albatros Olsen, Bjarne Andersen, Carsten Sperling, Herdis Weins, Ruben Christiansen, Troels Ken Pedersen, Alvin Jensen, Ole Olesen, Peter Meyling, David Zennaro, Marianne Jespersen, Niels østergård, erik lund sørensen, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Inger Pedersen, Marie-Christine Poncelet, Per Klüver, Mogens Holme, Poul Søren Kjærsgaard, Holger Nielsen, erik pedersen, Michael Gyes, Per Kortegaard, Jane Jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Susanne Kaspersen, Ete Forchhammer og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Tja, Anker Jørgensen vidste noget helt andet om hvad der er vigtig, var han så ikke socialdemokrat?
Det er ikke svært at nævne andre ikke-socialdemokratiske socialdemokratiske koryfæer. På sin vis heldigt for fremtidige historikere, at der for tiden ikke føjes nye navne til listen.

Eva Schwanenflügel

Før i tiden hed de Socialdemokratiske mantraer:

Solidaritet, fagfællesskaber, bedre arbejdsmiljø, mindre forurening, velfærd for alle i samfundet, afskaf uligheden, boliger til alle, og økonomisk demokrati.

Nu hedder det arbejde indtil døden.

Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Susanne Kaspersen, Jesper Kloppenborg, Peter Wulff, Peter Hansen, Herdis Weins, Troels Ken Pedersen, Alvin Jensen, David Zennaro, Marianne Jespersen, Viggo Okholm, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Inger Pedersen, Arne Albatros Olsen, Marie-Christine Poncelet, Per Klüver, Ole Meyer, Flemming Sørensen, Mogens Holme, Poul Søren Kjærsgaard, Lise Lotte Rahbek, Holger Nielsen, erik pedersen, Ete Forchhammer , Bjarne Andersen, Kasper Pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er rigtigt, at Socialdemokratiet altid har arbejdet for at sikre arbejde - og på ordentlige vilkår - det er, hvad man forstår ved et arbejderparti i S.
Men tiden er løbet fra den holdning, det handler om at sikre den nødvendige - den n ø d v e n d i g e - produktion, løfte folkets åndelige niveau og drage arbejderklassen ind i samfundets bestemmende og aktivistiske cirkler i dag.
Arbejdet er ikke en offentlig aktivitet, samfundsdeltagelse er, og det er frihed til at deltage i den, der er et demokratisk partis første prioritering - igennem en demokratisering af det sociale liv.

Ruben Christiansen, Alvin Jensen, Marianne Jespersen, David Zennaro og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Altså det er jo også latterligt, når man taler om en hævet tobaksafgift som en øget ulighed - fordi lovgivningen virker! Den går ud på, at folk skal købe mindre tobak, og når den kommer til at tynge mere på budgettet, vil flere være tvunget til at stoppe med at ryge. Det er fuldkommen vanvittigt at se det i et ulighedsperspektiv, det handler om sundhed og intet andet.
Ulighed er, når svage grupper mister købekraft år for år fra et i forvejen alt for lavt niveau - fordi de ikke kommer tættere på arbejde, hvis de ikke tilføres bedre ressourcer. Tit er netop fastholdelsen i fattigdommen med til at forringe deres arbejdsevne, især på det psykiske plan, når der er for mange økonomiske bekymringer. Lettes det pres, er der overskud til at komme videre med andre ting.
Og her er det afgørende vigtigt, at folk har friheden selv til at finde ud af, hvad de kan og vil - at jobcentrene lukkes og den type foranstaltninger kommer til at ligge i et tæt parløb med en enkelt, kendt og fortrolig socialrådgiver.
I vores lille land skal folk ikke behandles som kvæg, de skal hjælpes til at opleve velfærdssamfundets varme, trygge tagen hånd om deres situation.

Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Susanne Kaspersen, Dennis Tomsen, Peter Hansen, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Alvin Jensen, Ole Olesen, Marianne Jespersen, David Zennaro, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Inger Pedersen, Mogens Holme, Poul Søren Kjærsgaard, Lise Lotte Rahbek, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det vigtigste bør selvfølgelig i sidste ende være en opløsning af det udbyttende arbejdsmarked og en indførelse af den genuine anerkendelse af mennesket i sig selv for det, det er, kan og gør.

Rasmus Kristiansen, Peter Hansen, johnny volke, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Ebbe Overbye, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Henning Andersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Læs også Laura Rosenvinge (S) i dagens Politiken – og kommentarerne til hendes indlæg:

https://politiken.dk/debat/art8869003/Jeg-er-valgt-for-Socialdemokratiet...øbenhavn.-Men-jeg-er-begyndt-at-overveje-om-der-er-plads-til-mig-i-mit-parti

fin egenfeldt

Det er en fatal forvridning af enhver form for socialistisk politik at sætte som første mål at få folk i (løn)arbejde. Det er snarere et mål for den klasse der varetager den profitmaksimerende kapitalistisk merværdiproduktion = kapitalister. Socialistisk politik har som mål at øge kollektivets (social=fællesskab) oplevelse af meningsfuldhed, tryghed, personlig udvikling og en sjat velvære i ny og næ. Hertil kræves en del nødvendigt arbejde. Ikke nødvendigvis lønarbejde. Det socialistiske politiske mål er at skrive lønarbejde ind i en sådan absolut værdimaksimerings målsætning (altså ikke merværdi- eller profitmaksimering, men meningsfuldhed, tryghed, velvære, personlig udvikling) så de velbeslåedes - evt. også de middelmådiges - ustyrlige grådighed kontrolleres. Denne kontrol bør naturligvis også omfatte aktiviteter i produktions-, finans- og handels sektorer, der ikke vedrører lønarbejde. (F.eks. rovdrift på natur, forurening, overskud etc) Hvis denne kontrol ikke udøves, hvilket i øvrigt også ordentlige borgerlige partier for det meste kan tilslutte sig, opstår et polariseret og opsplittet samfund, der går mod sammenbrud. Det sås i den store krig i sidste århundrede. (1914-45). Erfaringerne herfra, der førte til den kontrollerede vækst op gennem sidste halvdel af det 20. århundrede, brød sammen - måske på grund af, at USA etablerede absolut hegemoni - efter 1990 og blev svigtet af sine venner. Bl.a. Danmark, der opgav, at holde USA på "måtten" bl.a. ved at støtte den ene tåbelige krig efter den anden. Grådighed drev vores ledere. Især Fogh!

Men sikkert er det, at arbejde er ikke målet. Det er ofte midlet for at nå målet. Og hvis det er lønarbejde skal der kontrol til for, at målet kan nås og opretholdes. Ellers bliver der kaos og armageddon eller måske bare klimasammenbrud. Er det begyndt?

Rasmus Kristiansen, Flemming Berger, Dennis Tomsen, Jesper Kloppenborg, Torben Skov, Peter Wulff, Inger Pedersen, Peter Hansen, Arne Albatros Olsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Den neoliberale tendens til markedsstyring, med fokus på arbejdsudbud og sociale forringelser, er ikke afgørende anderledes hos Socialdemokraterne, end de borgerlige.

Det der derimod er det helt afgørende socialdemokratiske bidrag, er deres ihærdige forsøg på, at bilde de berørte borgere ind, at dette er i deres egen interesse.

Rasmus Kristiansen, Peter Wulff, Jesper Kloppenborg, Torben Skov, Inger Pedersen, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek, Peter Hansen, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Peter Jensen

Vi kan udmærket godt diskontere Socialdemokratiet og deres efterhånden helt besynderlige tilgang til velfærdssamfundet.

Men i det mindste er der ikke gennemført deciderede ulighedsskabende reformer under S, som der i høj grad blev under den forrige regering.
Ihvertfald ikke endnu.

Jeg tror blot, at hvis de blå kommer til magten, vil vi se en blodrus af 'reformer' uden lige; privatisering af sundhedsvæsenet, skoler, ældrepleje og uddannelser, samt flere nedskæringer på det sociale område.

De står og venter med fingeren på aftrækkeren..

Rasmus Kristiansen, Ete Forchhammer , Torben Skov, Peter Wulff, Peter Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Det er trist at konstatere at det vigtigste for Socialdemokraterne er at skaffe et arbejde til alle og hvordan de har forvrænget arbejderbevægelsens aspirationer om frigørelse, lighed, solidaritet, demokrati.
Nu lyder socialdemokrater som de gamle sorte præster: arbejdet, pligt og accept af ens livs vilkår er vejen til frihed og lykke.

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Jesper Kloppenborg, Torben Skov, Peter Wulff, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek, Peter Hansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Det vigtigste er ikke at folk kommer i arbejde, men at de trives og har et rimeligt rådighedsbeløb så de har råd til hverdagens fornødenheder, mad, husleje osv. samt et rådighedsbeløb der ikke er fattiggørende!

Her hjælper et godt og rimeligt betalt arbejde naturligvis, men arbejdet er ikke et mål i sig selv det er et middel ud af flere mulige, man lever ikke for at arbejde, det kan umuligt være livets ædleste formål, men det indtryk får man ofte når man lytter til diverse politiske partier.

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Jesper Kloppenborg, Peter Wulff, Ebbe Overbye og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der findes ikke rød eller blå. Der findes kun professionelle politikere, som i større eller mindre omfang ser det som sin opgave at bevare status quo og fodre 'markedet'.

I den henseende kan man sige, at den klimakatastrofe, vi alle er hovedkulds er på vej ud i, er meget demokratisk. Vækst og forbrug er det vi IKKE skal satse på. Det gør dem med magt og penge så alligevel, for ellers ville deres egne erhvervede forbrugsrettigheder jo være overflødige og intet værd. Så vi havne alle i suppedasen. Vi kan ikke engang tillade os en fysisk opstandelse med barrikader eller borgerkrig, for det vil kun øge forbruget af ressourcer og energi.

Vi går en kaotisk fremtid i møde hvor blå eller rød kun er farver i horisonten. På en yderst pervers og destruktiv måde er det spændende at følge. Lige indtil lyset bliver slukket, selvfølgelig..

Rasmus Kristiansen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
gorm petersen

Reaganomics er synderen. Hvis ikke bankerne havde fået lov at trykke deres egne penge, havde begrebet "Mangel på arbejdskraft" været en logisk umulighed.

Havde den globale pengemængde stadig været begrænset (guldfoden), havde der været en grænse for, hvor megen arbejdskraft det havde været muligt at aflønne.

I princippet kan Reagans falskmønteri generere en uendelig stor pengemængde.

Om der havde været millioner af planeter på størrelse med Jorden, der hver var parate til at sende 6 milliarder gæstearbejdere til Jorden, kunne vi - takket være Reagan - alligevel påberåbe os "Mangel på arbejdskraft".