Opholdstilladelse
Læsetid: 5 min.

Udlændingemyndigheder har efter mere end tre år ikke efterkommet lovkrav. Det skaber usikkerhed i asylpraksis

Med indførelsen af paradigmeskiftet i 2019 blev udlændingemyndighederne pålagt at udarbejde et notat om praksis for opholdstilladelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Men notatets to afgørende kapitler om den praksis, som myndighederne vil følge på baggrund af dommene, er fortsat »under udarbejdelse«, og det møder nu kritik
Uden notatet er det ikke muligt for flygtninge og ikke mindst deres beskikkede advokater at gøre sig bekendt med udlændingemyndighedernes aktuelle praksis i sager om opholdstilladelse.

Uden notatet er det ikke muligt for flygtninge og ikke mindst deres beskikkede advokater at gøre sig bekendt med udlændingemyndighedernes aktuelle praksis i sager om opholdstilladelse.

Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Indland
4. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Udlændingemyndighederne har foreløbig brugt mere end tre år på at udarbejde et notat, som Folketinget har pålagt dem at lave. Med vedtagelsen af paradigmeskiftet i foråret 2019 blev udlændingepolitikken strammet på flere punkter, herunder at flygtninges ophold i Danmark udelukkende skulle være midlertidigt.

Lovstramningen betød blandt andet, at det blev lettere for udlændingemyndighederne at inddrage opholdstilladelser for flygtninge – medmindre det var i modstrid eksempelvis med domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD).

Kort sagt skulle det fremover være domstolens fortolkninger af især Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel otte om retten til privat- og familieliv, der udgjorde den yderste grænse, når udlændingemyndighederne gik i gang med at gennemgå over 1.000 personsager med syriske flygtninge, det såkaldte Projekt Damaskus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ole Svendsen

"Udlændingemyndigheder har efter mere end tre år ikke efterkommet lovkrav. Det skaber usikkerhed i asylpraksis "
(...)
"Uden notatet er det ikke muligt for flygtninge og ikke mindst deres beskikkede advokater at gøre sig bekendt med udlændingemyndighedernes aktuelle praksis i sager om opholdstilladelse."

Mon ikke det er lige præcis derfor, at det bliver syltet så groft? Så det bliver langt sværere for flygtninge at kæmpe for deres sag, og dermed lettere for skiftende regeringer med et racistisk menneskesyn at smide dem ud af landet?

Jeg er glad for, at man har valgt at hjælpe de ukrainske flygtninge. Men de er jo også fortrinsvis hvide og kristne og ligner os selv. Det står i skærende kontrast til den umenneskelige måde, man behandler flygtninge med en mørkere hudfarve og en anden religion.

Ole Svendsen

Jeg savner mit åbne, venlige og tolerante Danmark.

Desuden savner jeg en ikke så fjern fortid, hvor der var danske politikere med et langt mere humant menneskesyn. Svend Aukens tale fra 2009 er stadig yderst aktuel: https://www.information.dk/indland/2009/06/giv-vores-aabne-venlige-omsor....

Det er desværre kun Frie Grønne, Enhedslisten og delvist De radikale, som holder en anstændig tone i udlændinge politikken. Jeg håber, at Frie Grønne kommer i Folketinget ved næste valg. Så vil der være 3 partier, som kan tale til fordel for flygtninge og en anstændig udlændinge politik.