Hawala-netværket
Læsetid: 3 min.

Fem års fængsel og 128 millioner kroner i bøde for omfattende hvidvask

I en tilståelsessag har en 45-årig mand erkendt at have medvirket i et omfattende hvidvaskkompleks, der har kostet den danske statskasse store millionbeløb. Hvidvasken er blandt andet foregået via internationale, såkaldte Hawala-netværk
I en tilståelsessag har en 45-årig mand erkendt at have medvirket i et omfattende hvidvaskkompleks, der har kostet den danske statskasse store millionbeløb. Hvidvasken er blandt andet foregået via internationale, såkaldte Hawala-netværk

Jesse Jacob

Indland
4. august 2022

Der var fyldt på tilhørerpladserne og enkelte måtte stå op i den lille, men meget varme retssal, da en 45-årig dansk-pakistansk mand onsdag blev idømt fem års fængsel og en bøde på 128,5 millioner kroner i en omfattende sag om hvidvask.

Sagen kørte som tilståelsessag, hvor den 45-årige Hassan Ahmed gennem næsten tre timer beredvilligt fortalte om, hvordan hvidvasken var foregået. Dermed blev tilståelsessagen en beskrivelse af, hvordan svindelmaskinen fungerer. Hassan Ahmed forklarede, at hans rolle var at »cashe ud,« det vil sige skaffe kontanter til ’kunderne’ i netværket, som den kvindelige anklager i sagen beskrev som »et ualmindeligt professionelt setup«.

’Kunderne’ var typisk små håndværks- og transportfirmaer, der skulle bruge kontanter til for eksempel at betale sort arbejdskraft. Disse firmaer købte fiktive fakturaer via de 12 stråmandsvirksomheder, der indgik i sagen. De fiktive fakturaer blev betalt via bankoverførsler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvorfor er det næsten straffrit at agere stråmand - og hvorfor er det så let at oprette virksomheder på dækadresser? Hvis direktørerne skulle melde skrive sig ind i en retsprotokol, og hvis virksomhedsadressen skulle bekræftes per anbefalet brev, tror jeg at det ville dæmpe hvidvasktrafikken betragteligt.

Olaf Tehrani, Inger Pedersen, Lars Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar