Juridisk kønsskifte
Læsetid: 5 min.

Glidebane eller trivselsindsats? Aldersgrænse for kønsskifte deler vandene

Regeringen forsøger igen at afskaffe aldersgrænsen for juridisk kønsskifte. Siden sidste gang forslaget blev luftet, har Det Etiske Råd anbefalet en aldersgrænse på 10-12 år, mens LGBT+ Danmark hilser forslaget velkommen tilbage på bordet
Regeringen er kommet med et nyt forslag om, at der ikke skal være nogen nedre aldersgrænse for juridisk kønsskifte. Information har tidligere besøgt Andreas Sommer, som er en af de transkønnede, der ønsker et juridisk kønsskifte.

Regeringen er kommet med et nyt forslag om, at der ikke skal være nogen nedre aldersgrænse for juridisk kønsskifte. Information har tidligere besøgt Andreas Sommer, som er en af de transkønnede, der ønsker et juridisk kønsskifte.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
18. august 2022

Hvis ikke der kommer et folketingsvalg i vejen, vil regeringen til oktober stille forslag om at afskaffe aldersgrænsen for, hvornår man kan foretage juridisk kønsskifte. Det juridiske kønsskifte indebærer, at man får ændret de sidste fire cifre i sit cpr-nummer, og at man kan skifte til et navn, der stemmer overens med det køn, man identificerer sig som.

Som reglerne er nu, kan man ændre sit cpr-nummer fra man er 18 år, men fremover skal der ingen aldersgrænse være, hvis det står til regeringen. Det fremgår af den handlingsplan for LGBT+-området, som regeringen fremlagde i mandags.

Samme holdning luftede regeringen for to år siden, men valgte at trække i land, efter Det Etiske Råd havde taget stilling til spørgsmålet og givet en udtalelse, der foreslog en aldersgrænse på 10-12 år for juridisk kønsændring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Trods de uden tvivl udmærkede hensigter, der ligger bag regeringens påtænkte initiativ, og trods det behov, der muligvis kan være, også for helt små børns juridiske kønsskifte, vil det være klogt at regeringen at overveje, om denne sag er værd at kæmpe for i et valgår.

Kald det fordomme, stivnakkethed, kønsdiskrimination, mangel på respekt, man kan kalde det, hvad man vil at være afvisende eller i det mindste skeptisk overfor regeringens forslag. Men når det er sagt, kan det ikke bortforklares, at kønsskifteforslaget - når det bliver kendt af store dele af vælgerbefolkningen - kan vise sig at være så upopulært, at det koster mandater på valgdagen.

Det er anerkendelsesværdigt at være idealist og at kæmpe for det, man anser for rigtigt. Men for en regering og et regeringsbærende parti bør idealismen ikke skygge for fornuften, og en ny regeringsperiode under S' ledelse er trods alt vigtigere for nationen end kønsskiftereglernes aldersgrænse.

Troels Brøgger

Det forslag er fuldstændig gak, og de kommer til at betale for det til valget. Efter min mening fuldt fortjent.

Klaus Ipsen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, jens christian jacobsen, Michael Hullevad, Mette Eskelund, Ervin Lazar, Mogens Holme og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Det er nok ingen skade til at stille sig lidt skeptisk over “idealismen” i de mange udmeldinger, der kommer her op til valget.

Preben Wilkens

Forslag: Udskift de sidste fire tal i personnummeret med fire bogstaver. Udover at det giver mange flere kombinationsmuligheder, vil det ikke længere afsløre hvor køn personen er!
Hvorfor skal man kunne se på et personnummer hvilket køn man er?
Det vil nok være for dyrt og bøvlet at udskifte personnummeret på alle os der allerede er født og har trukket vores nummer i køen, men man kunne starte med nyfødte fra 1. januar 2023. Til dem der alligevel gerne vil have de nye numre (og gerne tager besværet) kunne man tilbyde at få lavet et, mod et passende beløb.
Ud over at hjælpe de mennesker der ikke lige synes de passer ind i de noget snævre kasser af hunner og hanner, ville det også kunne være en fordel ved for eksempel jobsøgning.

Nova Lone Jespersen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, uffe hellum, Steffen Gliese, jens christian jacobsen, Gitte Loeyche, June Beltoft, Eva Schwanenflügel, Frederik Schwane og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Er det ikke et noget misinformerende billede, der er sat på denne artikel. Et juridisk kønsskifte har intet med operationer at gøre.

Desuden kunne man (nemt, skulle jeg til at sige, men det er det selvfølgelig ikke ift. de mange it-systemer) lave et neutral personnummer. Hvorfor skal det absolut afspejle køn...

Jeppe Lyngsø Bundgaard, uffe hellum, Carsten Nørgaard, Steffen Gliese, June Beltoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det er dejligt, at regeringen nu er parat til at gå hele vejen. Så har det været værd at vente på efter deres tøven. For den enkelte betyder det virkelig meget, så man ikke hele tiden skal gå og være bange for at få vikar mm.

Og så skal man skifte navn, med mindre man har et kønsneutralt navn. Danmark er meget rigid på det punkt.

Alan Frederiksen, Steffen Gliese, Gitte Loeyche, June Beltoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg tvivler på at, der er ret mange børn på f. eks. 5 år, som aner, hvad et cpr nummer går ud på

Jeppe Lyngsø Bundgaard, Michael Hullevad, Nike Forsander Lorentsen og Mette Eskelund anbefalede denne kommentar

Der er et begreb/tilgang Gender Affirming Therapy,

"Gender Affirming Therapy is a therapeutic stance that focuses on affirming a patient's gender identity and does not try to “repair” it."

Dette er så farlig en vej at gå, for i vores såkaldte omsorg, er vi ved at skabe så mange flere personer med problemer inde for dette felt.

Lidt hård kost, hvis man vil lytte.
Om hvordan vi er med til at skabe flere Transkønnet
Breaking Down The Transgender Epidemic With Abigail Shrier
https://www.youtube.com/watch?v=Thj7YcALgmE

Eva Schwanenflügel

Fra 2014 til nu har 1549 personer lavet et juridisk kønsskifte.
41 personer har fortrudt, og er skiftet tilbage.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/markant-flere-voksne-skifter-k...

Det er altså en meget lille gruppe, for hvem det nye lovforslag vil hjælpe, så de ikke skal vente til de er 18 år.
Og der ses eksempler på, at det er ladsiggørligt at fortryde, så det har ikke de store konsekvenser at få foretaget.

Gitte Loeyche, David Zennaro og June Beltoft anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Det er simpelthen kun homofobi i nye klæder...kort sagt. Før nu skal dem som ikke passer ind eller lever op til den heteroseksuelle normen, skifte cpr nr. proppes med hormoner og skæres i. Fede tider før medicinal industrien og kirurgien. Tak for kaffe.

Camilla de Thiersant

Jeg tænker, at f.eks. sundhedsvæsenet har brug for en måde hurtigt at kunne sikkert identificere hvilken biologi, som en persons krop har?

Bl.a. ved ulykker, operationer og dosering af medicin, idet biologisk mandlige og kvindelige kroppe ikke reagerer ens og ikke skal behandles ens. Børns vækstkurver er også forskellige. Og sikkert meget andet. Ligeledes er en del forskning afhængig af biologisk kønsdifferentiering (hermed ikke være sagt, at der ikke kan inkluderes flere end to køn).

Hvis personnummeret bliver gjort neutralt, skal der opfindes en anden indikator for biologisk født køn, som sandsynligvis vil føles lige så 'forkert' for de berørte. Og så er vi jo lige vidt, eller findes der andre farbare løsninger?

Michael Hullevad

Det er "Woke" på steroider. Før puberteten er indtruffet er det meget svært for en peron at beslutte om man "drages" til det ene eller andet køn. Kommer man i tvivl efter en "kønsoperation" er gode råd dyre, for sundhedsvæsenet. Det der er snittet i kan kun delvist genskabes, hvilket også er u-lykkeligt for et ikke myndigt individ. Jeg synes forslaget om år 0 er helt ude i hampen.

Nova Lone Jespersen, Klaus Ipsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Palle Raabjerg

@Nike Forsander Lorentsen
Nej. Mange er både transkønnede og homoseksuelle i kraft af deres faktiske køn. Det er helt ved siden af at tro at det at være transkønnet har noget at gøre med homofobi.

@Michael Hullevad
Det der snakkes om i artiklen er *juridisk* kønsskifte. Aldersgrænsen vi snakker om her, handler faktisk hverken om operationer eller hormonbehandling.

David Zennaro, Frederik Schwane, Steffen Gliese, Inger Pedersen og Henrik Andersen anbefalede denne kommentar