Analyse
Læsetid: 5 min.

Det er højst usikkert, om radikal 2030-plan kan indfri ambitionerne om ro i den offentlige sektor

De Radikale vil godt kunne få flere offentligt ansatte til at blive længere i job ved at forringe deres pensionsmuligheder. Men det er langtfra givet, at partiets nye økonomiske plan vil give nok kvalificeret arbejdskraft i den offentlige sektor
Her er politisk leder Sofie Carsten Nielsen, næstformand Martin Lidegaard og politisk ordfører og finansordfører Andreas Steenberg samlet til pressemøde i Esbjerg, onsdag den 10. august 2022.

Her er politisk leder Sofie Carsten Nielsen, næstformand Martin Lidegaard og politisk ordfører og finansordfører Andreas Steenberg samlet til pressemøde i Esbjerg, onsdag den 10. august 2022.

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Indland
11. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Med en økonomisk 2030-plan vil De Radikale skabe ro i den offentlige sektor, hvor medarbejderne i dag løber alt for hurtigt. Men spørgsmålet er, om partiets plan kan løse problemet. De centrale punkter er en afskaffelse af efterlønnen, lavere rentefradrag, lavere indkomstskat i toppen og i bunden samt øget offentligt forbrug og beskæftigelse.

De Radikale planlægger at øge den offentlige beskæftigelse med knap 17.000 personer. Godt 6.000 flere skal arbejde med børnepasning og uddannelse, og godt 8.000 skal arbejde med sundhed og pleje. Resten skal arbejde med forskning og kultur.

De centrale finansieringskilder er udfasningen af efterlønnen og en sænkelse af rentefradraget til 22 procent. Samlet er planen nogenlunde neutral for de offentlige finanser, og da disse allerede vurderes overholdbare, og staten har en positiv nettoformue, er der heller ingen grund til andet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det radikale vil lave her vil ikke virke. Det er kun løn der gør det.

Erik Tvedt, Marianne Jespersen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Der er masser af uddannet arbejdskraft til de stillinger, men så længe lønnen og arbejdsforholdene er elendige, så sker der ingen forskel.
At forringe deres forhold for at få dem til at blive længere er sgu da ikke attraktivt.

De har jord i hovedet så længe de tror det kan klares uden den seriøse udgift det er at hæve deres løn.
Alle de penge der er gået til at kunne gøre det, er røget i lommerne på direktører og mellemledere og så alle de folk der får glæde af at slippe for topskat.
Men nu går den altså bare ikke længere.

Erik Tvedt, Marianne Jespersen, Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Mogens Holme og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Hvor socialt blinde kan selv de radikale blive?

Jamen det er jo bare sådan, det er...

Grunden til, at jeg meldte mig ud efter 40 års medlemskabet

Jesper Kloppenborg, Alan Frederiksen, Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Morten Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De Radikales forslag minder en del om tvangsarbejde krævet af syge og handicappede.

Det er jo det vi har beskæftigelsessystemet til, ikke?

Jesper Kloppenborg, Marianne Jespersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

- Åh...., de stakkel radikale, landets selvudråbte intellektuelle elite der moralsk og etisk står over alle, og er bedst af alle til at se udfordringerne for Danmark i fremtiden til 2030 i deres plan.

Hvad er det så de vil når det kommer til stykket(?), grundlæggende henvender de sig med store armbevægelser - også kaldet flosklerk der stritter i allemulige retninger, men uden at fortælle hvad partiet rigtigt vil på andet et par enkel punkter.

Politisk ser det endog noget fjollet ud, for på den ene side vil de vælte regeringen, som de er støtteparti til, for deres politiske projekt, men samtidig også bagefter gå i regering med socialdemokratiet, og gerne lidt flere - gerne fra Venstre og Konservative samtidig(?) - hvem der så kan forstå det, især fordi det ikke ser ud til at være de liberale partiers ønskedrøm.

Tilbage står så kun helt enkle ting som er de radikales mål:
- At skille sig ud fra støttepartierne og være regeringsparti med de andre som støttepartier, og som regeringsparti at komme i ministerbilerne.

- En sørgelig tom politisk drøm fremlagt som den store helhedsplan for Danmark, og en trist deroute for partiet og dets mål og politik, som herved signalerer partiet politiske tomhed i al sin enkelhed.

Havde man så bare meldt rent ud fra de radikales side, og erkendt man faktisk helst vil samarbejde med den liberale fløjs, sådan som MV(Margrethe Vestager) i sin tid gjorde tilbage til omkring 2010 - og fjernes det økonomiske grundlag for de mange tidligere så gode arbejdere i det danske samfund, der blev arbejdsløse som følge af den vanvittige økonomiske politik som regeringen Anders Fogh Rasmussen førte, og som sammen med udefra kommende problemer gav den store ledighed som ramte mange danske familier, - der fik fjernes store dele af deres ledigheds tid og økonomi, og blev mødt af MVs håndlige ord; "Sådan er det jo"!

Nu er det så førtidspensinen de radikale vil bruge som løftestand - men sikkert ikke i en socialdemokratisk regering, - Næ...., det er nok for at gøre sig salonfæhige overfor de liberale partigrupper i folketinget og især Venstre og Konservative.

- Vi må håbe selv de radikale der er trofaste radikale kan se det absolut tåbelige i deres partis fortælling, og ikke lader sig forvirre og atter engang stemmer på den radikale eliteideologi om ar være Danmark intellektuel spydspid i et og alt, men derimod erkende selvbedraget heri og stemme på noget mere tilgængeligt og jordnært.

Per Almar Johnson, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Hvorfor har man udviklet en del af det private arbejdsmarked som skævvrider alle rimelige aftaler. Jeg lever af sygedagpenge og blev tilbudt et job i ti uger, 25 timer pr. uge og til 135,- brutto i timen. Det giver efter skat 1000,- kr. mindre i kassen hver uge. Derved kunne jobcenteret sige at jeg er "delvis rask" og sende mig over a-kasse systemet. Jeg kan ikke sidestille mig med én eneste i "job-junglen" da jeg arbejder 30-35% langsommere. Jeg har observeret det seneste 1,5 år at almindelige mennesker farer rundt og har travlt hele tiden. Jeg kommunikere verbalt meget dårligt fordi jeg ikke har så mange at tale med og øve mig på. Derfor går mit fortrinelige liv lodret den forkerte vej.

Lægen ved godt at den er gruelig gal men forholder sig tavs som graven. Jeg vil kalde mine 25 vanskeligheder fra mototiske, sansemæssige, personlighedsforandrende, afasiske og mentalt forvirring for grænser mod normaliteten.

Engang nørdede jeg i normalfordeling og fandt at det kan bruges i natur, kultur og mennesker. Altså høj og lav, store og små næser, mange og få, normale og dem med udfordringer. Når jeg anskuer Verden med mine handicaps og 54 årige liv og med det jeg ved.

Så må jeg sige til Inger at hun ikke kan postulere at partiet er socialt blindt uden at argumentere en tødel. Det udsagn er virkeligt barnligt så læs principprogrammet inden du udstiller din "mavefornemmelse": https://www.radikale.dk/politik/principprogram/

Igen læste jeg et skriv om det vidunderlige i naturen. Det var en familie som plejede at æde sig gemmen deres ferie i lokale specialiteter. Artiklen handlede om krabbeklør fra frost hvilket fik familien til at se fiskeren med nye øjne. De forventede at alt var som sidste år. Men havene har sgu da forandret sig. Mikroplast i hver en organisme. Det er tilmed blevet varmere, mere fersk og mere surt. Mon dets overflade øges eller vil den brændende sol fordampe lavvandede overflader og give skybrud og halg så store som tennisbolde?

Den er hel gal med vores bil kultur (Jeg må ikke køre cykel pga. pillerne). Jeg google ord i bilbrancen: prestigen i at eje fire hjul så du kan mærke fremtiden under dig!
"Tesla, med vanlig legesyg tech-humor, indførte ligefrem en ’ludicrous’-tilstand i softwaren (det betyder løseligt oversat ’vanvittig’ eller ’latterligt’), hvor bilen kunne accelerere fra 0-100 km/t på 2,7 sekunder. Det er sådan noget, der har forandret elbilens omdømme".

Sikke en gang øregas fra mit ståsted.

Så badevandet og grundvandet er grundlæggende forgiftet, biler er noget klima fortrængende lir og RV ser altid 40-50 år ind i fremtiden.

Alan Frederiksen

Det er da positivt at de radikale vil lade antallet af offentlige ansatte vokse efter det i en længere periode har været faldende.

I en artikel fra Information februar 2022:
"De seneste ti år har flere børn i daginstitutioner og plejehjemsborgere skulle deles om færre pædagoger og SOSU-assistenter. For antallet af offentligt ansatte pr. borger er det laveste siden slutningen af 1980’erne, konkluderer en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) foretaget for Dansk Socialrådgiverforening."
"Fra 2010 til 2019 er der sket et fald i antallet af offentligt ansatte på 6,7 procent. Det svarer til, at antallet af offentligt ansatte pr. 1.000 indbyggere er faldet fra 145 til 135. Den offentlige service har i de ti år oplevet et voksende pres, hvilket delvist skyldes en ændret demografi. Der er kommet flere brugere – ældre, børn og borgere, som har særligt behov for serviceydelser."
"Væksten i det offentlige forbrug har været lav siden 2010, hvor den daværende VK-regering fremlagde en genopretningspakke med henblik på at genoprette de offentlige finanser frem mod 2013. Det var den daværende regerings plan at holde offentlige driftsudgifter i ro de næste tre år for i stedet at kunne sikre vækst efter finanskrisen."
"I S og SF’s finanspolitiske plan ’Fair Løsning’ fra 2010 lagde de to partier op til, at væksten i det offentlige forbrug skulle stige med 1,4 procent i 2012. Men under daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts regering blev der i 2012 brugt 1,6 milliarder mindre på det offentlige forbrug end under den forrige VK-regering."
"»Forudsætningen for at løse problemet er, at man som minimum lader udgifter følge den demografiske udvikling, hvilket man ikke gjorde i en tiårig periode. Det andet er det svære spørgsmål: Hvordan sikrer man arbejdskraft og antallet af hænder? Den tredje ting bør handle om de offentligt ansatte, vi allerede har, hvordan styrer vi deres arbejdstid, og hvordan styrer vi deres udgifter.«"
https://www.information.dk/indland/2022/02/antallet-offentligt-ansatte-p...

Men at fjerne seniorjobordningen og retten ril efterløn er den forkerte vej at gå. Mange mennesker, der oplever at blive arbejdsløse, når de er kommet op i alderen, ved hvor svært det er at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg er bestemt heller ikke tilhænger af at pensionsalderen bliver sat op, men jeg kan godt se vi får et problem med mangel på arbejdskraft, medmindre vi finder en anden måde at indrette vores samfund på. En måde der også tager højde for klimaforandringerne og gør op med vækst paradigmet.