Det sidste hjem
Læsetid: 16 min.

Jørgen følger verdenssituationen tæt fra sin hverdag på Solgården. Det går »ad helvede til«, synes han

Alderen er gået i hukommelsen og fysikken, synes 93-årige Jørgen, der bor på plejehjemmet Solgården. Og så er der mange begravelser. I den lænestol, han engang blev ammet i, læser han hver dag Politiken og ser TV 2 News. Men han savner nogen at vende verdens gang med
93-årige Jørgen sidder hver dag og læser avis i den samme lænestol, han engang blev ammet i, da han var spæd.

93-årige Jørgen sidder hver dag og læser avis i den samme lænestol, han engang blev ammet i, da han var spæd.

Sigrid Nygaard

Indland
9. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

En stor bus ruller ind på gruspladsen foran Eremitageslottet i Dyrehaven nord for København. Det gamle kongelige jagtslot med irret kobbertag er pakket ind i et stort stillads, og på de omkringliggende græsenge går flokke af rådyr frit rundt.

93-årige Jørgen kigger ud gennem et vindue i bussen. En gymnasieklasse kommer cyklende forbi. To unge mænd med halvlangt hår og midterskilning cykler fra de andre. De læner sig frem i sadlen, deres bryst rammer næsten cykelstyrene, i kamp om at nå først frem til slottet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rasmus Kristiansen

Jørgen..

Det går ad helvedes til.., jep..
Det kan og må Jeg ( få lov ) berolige dig med...., Du naturligvis og selvfølgelig har ret til at synes.
Det synes Jeg også Jørgen, bestemt... Du har helt ret.

Det går ikke så glimrende godt på ret så mange områder på Jorden ( paradis ) og med liv som det er, igen på kloden, nu på og i denne tid.
Vi mennesker er ikke så ( måske artige ) søde igen ved hinanden som Vi, igen, naturligvis og selvfølgelig sagtens kunne, burde og skulle være overfor alt og alle samt Vores formåen til ikke at forvalte og behandle dette paradis på en dygtigt, ordenligt, og respektfuld vis.

Jørgen, godt du følger med.. Fantastisk, 93 år.
Tænker, hvor det ville være skønt for Jørgen, at det ser anderledes ud for Jørgen, og alle Os, og at Jørgen i det 93 tyvende år kan tilbagelænet i fryd og fred fortælle han synes det egentlig går ganske godt. Ville ligeledes været skønt for Os at se et menneske , her en mand Jørgen på 93 år, synes det.

Må Jeg få lov at foreslå med varm anbefaling Information. Det er den mindst ringe. Hvis der er mulighed for det og Du har mulighed for det også Jørgen så tjek gerne Information.dk ud. Her er et væld af gode ting du vil finde og glimrende, fremragende kommentarer. Skøn læsning og kommentarer. Sikker på at Du også vil finde det ganske godt og fornøjeligt.
En lille ting til slutteligt. Glem eller drop mini Fox News. Blot min mening.

Ønsker dig en masse gode dage Jørgen. Håber Du møder nogen at vende verden med.

Med venlig hilsen.

Morten Larsen, Kristian Jacobsen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Vi bliver ældre og ældre siges det. Sådan i gennemsnit. Og det er da også rigtig nok. Sådan i gennemsnit. Men årsagen er forkert. For grunden til den gennemsnitlige levealder lige nu stiger skyldes ikke så meget, at det enkelte menneske bliver ældre og ældre. Det skyldes derimod mere, at den store efterkrigsgenerations, babyboom generationen, er ved at runde de 80 år, samtidig med spæd- og børnedødeligheden i Danmark nu er blandt den laveste i verden, samt de forholdsvis små ungdomsgenerationer. Alle situationer, som er godt nyt for den gennemsnitlige levealder. Og som politikerne bruger som argument at lade pensionsalderen stige op gennem loftet for at spare penge til top skattelettelser.

Arne Albatros Olsen

Hvis man tæller alle de mennesker med i dag, som bruger mindst 4-6 dagligt på bare at have en nogenlunde føling, hvad der foregår i verden, ja så er beskæftigelsen helt i bund.

Verden og virk ligheden fremstår mere og mere komplex, og udviklingen på en lang række områder , går hurtigere og hurtigere.

Som pensionist synes ligefrem, at man til tider kan blive helt forpustet.

Forleden stødte jeg på historien om Blake Lemoine , en Google tester, som hævder at sprog Ai-en Lamda har udviklet sin egen bevidsthed.

Og så gik der næsten et helt døgn bare med den historie.

Bortset fra en enkelt artikel i Politiken forleden , har den nyhed slet ikke ramt medierne i den grad, man ellers kunne forestille sig det.
Google ingeniøren Blake Lemoine påstår at AI ("Lamda", mere specifikt) har et følelsesliv, og
som følge deraf vel osse en selvbevidsthed.
Det rejser en række spørgsmål af filosofisk, sociologisk og psykologisk karakter, som selvfølgelig alle sammen er forbundne.
Her er et interview med ham fra Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=XkSu1cWokYA

Jo, jeg føler skam med Jørgen.

Rasmus Kristiansen, Kim Folke Knudsen, Morten Balling og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Arne Albatros Olsen

Sjovt du skulle nævne historien Lemoine's AI, som jeg også snublede over ved et tilfælde..

Ja, bevidsthed er der vist endnu ikke nogen specielt god forklaring på hvor ender eller begynder.
Men Lemoine blev ihvertfald hjemsendt, vistnok med ordre om at besøge en 'schrink', efter sine udtalelser, som Google bestemt afviste..

Her er interviewet han lavede med sin AI:

https://cajundiscordian.medium.com/is-lamda-sentient-an-interview-ea64d9...

- Som han iøvrigt mener er alderssvarende med et syvårigt barn:

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-06-13-google-ingenioer-advarede-ledel...

Det er virkelig en god feature-serie, Information her har lavet; man føler for de omtalte mennesker :)

Rasmus Kristiansen, Arne Albatros Olsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. TV2 er muligvis mini-Fox, men de har også gode historier og journalistik indimellem ;)

Rasmus Kristiansen, Kim Folke Knudsen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Arne Albatros Olsen

Hvis du synes AI er "spændende" og har tid, så kan jeg klart anbefale alt, hvad du kan finde af videoer med Robert Miles. Han er supergod til at forklare, han er indimellem temmelig sjov, og han rejser nogle væsentlige spørgsmål. Videoen her er det bedste sted at starte:

https://youtu.be/oSdPmxRCWws

God fornøjelse :)

Rasmus Kristiansen, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Her er en playlist med resten af Robert Miles videoer:

https://youtube.com/playlist?list=PLzH6n4zXuckquVnQ0KlMDxyT5YE-sA8Ps

Rasmus Kristiansen, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Jørgen

Livets efterår indeholder mange smukke og gode oplevelser selvom fysikken måske ikke helt vil det som vi ønsker os.

Du er ikke alene med ønsket om at vende Verden der er af lave med dine medmennesker og med nære og fjerne. Det ønske deler jeg med Dig.

Som Rasmus Kristiansen skriver: Information kan helt sikkert anbefales som kur i den retning at få vendt Verden fra syd til nord og fra øst til vest med spændende artikler og med altid engageret og for 99,9% vedkommende redelige og saglige indlæg. Demokratiets nerve det at vi kan tale sammen om det vi oplever i politik og samfund og at vi kan lære af hinanden om nye måder nye vinkler at se en sag fra enig eller ikke enig. Ofte er det for mig mere befordrende at læse et indlæg som jeg er uenig i fra begyndelsen af for virkeligheden er sjælden sort eller hvid.

Denne her artikelserie En særlig tak til Information for en værdig skildring af livet i vores Ældreboliger. Må generationerne holde sammen og mødes hele livet igennem. Jeg for mit vedkommende er nu helt overbevist om, hvor godt det kører for Solgården og for Lyngby Taarbæk kommune. At der er kvalitet og omsorg i ældreplejen og at det hele - lige netop ikke er ad helvede til.

Min Fader opholdt sig selv som beboer de sidste år på Solgården og jeg vil endnu her fra sige mange år efter hvilken værdig og fin indsats personalet på Solgården ydede hver dag for at få en hverdag med alderens små og store fortrædeligheder til også at blive en hverdag med mange lyse stunder. Jeg fornemmer med glæde at den ånd og de værdier i dag også er ledetråden for Ældreplejen i vor kommune og for personalet på Solgården - mange mange tak for det.

Husk at anerkende indsatsen kommune vor så det at tage sig af vores ældre medborgere ikke tales ned men tales op, når vi nu har indrettet et samfund hvor færre og færre ældre flytter ind hos deres børn i en høj alder og børnene har deres karriere og egen tilværelse at få til at gå op i en ikke altid helt nem enhed.

Jørgen Verden så også ud til at gå ad helvede til for 80 års siden i 1942, men mennesket er gudskelov i stand til at vende ondt til det bedre og bruge sin forstand på at mane menneskeskabte despotier i jorden og finde på nye opfindelser der løser tidens problemer og store spørgsmål. Så jeg tænker der er helt sikkert håb forude for sådan nogen som os i år 2022.

Det er vel det Gud har sat os til med den forstand og den krop vi er udstyret med fra Ham og med det liv vi alle har fået som en gave her på vores Alles Jordklode.

De bedste ønsker for Dig Jørgen og for at du fremover får mange gode stunder med dine medmennesker fra nær og fjern på Solgården.

Vocalise - Sergej Rachmaninov år 1915.

https://www.youtube.com/watch?v=hiT_v5DOsUw

VH
KFK

Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Kristian Jacobsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det kan man jo kun give Jørgen ret i

Men det er det nok nødt til, før det kan blive godt igen

/O