Interview
Læsetid: 6 min.

Kaare Dybvad om Rwanda-aftale: »Jeg ser Danmark som et foregangsland«

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) mener ikke, at planerne om at sende asylansøgere til Rwanda uden om EU-systemet er i konflikt med regeringens målsætning om at være »i hjertet af Europa« og føre »værdibaseret udlændingepolitik«
»Skal du finde et land, som vil lave sådan en aftale, er det klart, at man nok ikke kan finde et klassisk nordisk demokrati,« siger Kaare Dybvad Bek om at indgå en asylaftale med Rwanda.

»Skal du finde et land, som vil lave sådan en aftale, er det klart, at man nok ikke kan finde et klassisk nordisk demokrati,« siger Kaare Dybvad Bek om at indgå en asylaftale med Rwanda.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
19. august 2022

Danmark tager endnu et skridt på vejen mod at føre det kontroversielle asylsamarbejde med Rwanda ud i livet. Torsdag annoncerede regeringen, at der åbner et dansk diplomatkontor i Rwandas hovedstad, Kigali.

Asylsamarbejdet med det centralafrikanske land har været længe undervejs. På sigt håber regeringen at sende alle asylansøgere til Rwanda, hvor selve sagsbehandlingen også skal finde sted.

Det skal sikre, »at de flygtninge med størst behov også kommer først i køen«, forklarer udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad til Information. »I stedet for at det som nu er dem, der vilkårligt klarer sig over Middelhavet, der kommer først.«

De danske tilnærmelser til Rwanda har mødt bred kritik fra regeringens støttepartier. Tidligere på sommeren sagde Enhedslistens Rosa Lund til Politiken, at det var udtryk for »et menneskesyn, som er så klamt, at jeg næsten ikke kan finde ord for det«. I Jyllands-Posten kalder Kathrine Olldag fra De Radikale – der har truet med at vælte regeringen på baggrund af en Rwanda-aftale – ideen for »decideret ulækker«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Jensen

Afgjort provokerende over for de Radikale, men sidstnævnte vil sandsynligvis ikke forsøge at vælte regeringen på det, da der jo vil være bredt blåt flertal bag den politik.

Mon ikke valget kommer inden aftalen falder på plads?

Freddie Vindberg

Kaare Dybvad, hvor skuffende - jeg har ellers rost dig for din humanitære tilgang - og så dette!

Viggo Okholm, Frederik Schwane, Arne Albatros Olsen, Maia Aarskov, John Andersen, Anders Reinholdt, Hans Larsen, Kim Folke Knudsen, Peter Mikkelsen, Eric Mård og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Det kommer ikke til at fungere, men det er nok heller ikke meningen. Meningen må være at afskrække asylansøge fra at søge asyl i Danmark, fordi de ved, at de bliver sendt til Rwanda og får asyl der, hvis de er heldige!

Ete Forchhammer , Frederik Schwane, Peter Wulff, Ebbe Overbye, Jacob Nielsen, erik pedersen, Kim Folke Knudsen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Rwanda

Et menneske på flugt - skal ikke lades i stikken.

uanset hvor ubelejligt omstændighederne må være.

Rwanda løsningen er ikke nogen løsning- den er en erkendelse af at Europa for tiden ikke er i stand til at koordinere flygtningepolitikken så de lande der har mange asylansøgere aflastes og de som har få asylansøgere hjælper til.

Jeg ved godt, at det kan forekomme temmeligt fjernt for os danskere, at vi en dag selv kan komme i en situation, hvor flugt er den eneste overlevelsesmulighed.

Men måske begivenhederne her i år 2022 mellem Kina og USA og mellem Rusland og USA og hele lavinen af flygtninge fra det overfaldne Ukraine har gjort denne tanke knap så fjern og præget af science fiction.

Men hvis det Gud forbyde det nu - skete vil det så være den rette skæbne at få for os med Danmark som vor hjemstavn at flygte til et andet europæisk land eller til USA eller til Canada.

for der at erfare, at danskere ikke har tilstrækkeligt gode engelsk kundskaber og ikke er relevant arbejdskraft og derfor så bliver I nu sendt til et afrikansk land, som har lavet en aftale om asylophold med USA og Canada efter dansk forbillede.

således endte den lange tur på flugt i en afrikansk afkrog, hvor et hvidt menneske med det samme vil være set som den fremmede og den som ikke hører til her.

hvor det eneste reelle alternativ er at vende hjem til et Danmark som en fremmed magt nu har overtaget.

Det er trist at individets skæbne ikke ses i den danske debat om at gøre Rwanda til et asylland for vores asylansøgere. Rwanda er ikke demokrati og det er ikke en rig nation, som kan gøre sig fri af afpresning og pression fra andre stormagter.

Jeg kommer aldrig til at argumentere for at vi skal parkere asylansøgere i evig uvished i Rwanda.

VH
KFK

Jane Nielsen, Viggo Okholm, Lillian Larsen, Lene Basballe, Frederik Schwane, Maia Aarskov, Inger Pedersen, Peter Wulff, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Elisabeth From, Arne Albatros Olsen, erik pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Christian Frost

Det giver mening at give asyl i Rwanda til afrikanske asylansøgere. Hvis asylansøgerne er fra Europa (feks Ukraine) giver det mening at give dem asyl i Danmark da det er vores 'hjemmebane'. Vi bør lave lignende aftaler med et land i mellemøsten og andre regioner.

Thomas Jørgensen

i bliver vist aldrig stuerene.

Lillian Larsen, uffe hellum, Ete Forchhammer , Elisabeth From, Arne Albatros Olsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er på ingen måde "hjertet af EU" der respekteres med tilnærmelsen til Rwanda.

Aftalen kaldes både usolidarisk med resten af de europæiske lande, og et 'moralsk lavpunkt'.

"EU-Kommissionen har sået tvivl om, hvorvidt Danmark holder sig inden for skiven.
I sommer åbnede Kommissionen en undersøgelse, efter at et flertal i Folketinget vedtog den lov, som baner den juridiske vej for at sende asylansøgere til danske modtagecentre uden for Europas grænser."

https://www.altinget.dk/artikel/eu-parlamentarikere-kalder-dansk-asylpol...

Det bliver interessant, hvad undersøgelsen kommer frem til.

I mellemtiden er Rwanda indenrigspolitik.
 

Jane Nielsen, Lillian Larsen, Ete Forchhammer og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

" Skal du finder et land, som vil lade sådan en aftale, er det klart, at man nok ikke kan finde en klassisk nordisk demokrati", nej en klassisk nordisk demokrati indgår ikke en aftale om at tage imod andre landes flygtninge for at behandle deres sag.
En klassisk nordisk demokrati gøre det omvendt, lange liv dobbelt moral.
Man kan nemlig ikke lave sådan en aftale med en klassisk demokrati, der skal en diktator til!

Arne Albatros Olsen

" Et foregangsland" ?

Han kender vist ikke betydningen af det ord.

Svend Jespersen

Hvis man skal dømme ud fra nogle af kommentarerne her, så må Rwanda betragtes som et lidet attråværdigt samfund at blive henvist til, hvis man ønsker at opnå asyl pga. forfølgelse i ens eget land. Asyl defineres af Den Danske Ordbog således: ”...beskyttelse som en stat kan give en person der er udsat for fare eller forfølgelse i sit hjemland typisk begrundet i etnisk, religiøst eller politisk tilhørsforhold”.

Gennem årene har jeg undret mig over, hvorfor debatten om at hjælpe asylansøgere herhjemme for mange hovedsageligt har drejet sig om Danmarks og Vestens manglende vilje til at gøre nok for at modtage så mange som muligt. Jovist, i et frit og liberalt samfund må det være en del af debatten, men, hvorfor fylder spørgsmålet om samfundet i asylansøgernes hjemlande ikke meget mere? Hvorfor fylder kritikken af magthaverne og samfundssystemerne i asylansøgernes egne lande så lidt?

Hvorfor er der ikke langt flere, som bruger krudtet på at kritisere magthaverne og samfundsnormerne i asylansøgernes hjemlande? Er det pga. en forudindtaget accept af, at magthavere i nogle samfund er for dumme til at forstå, at de skal tjene landets borgeres nteresse og ikke deres egne?

Martin Jensen

@Svend Jespersen - Naturligvis må vi ikke kritisere asylansøgernes hjemlande for nogetsomhelst, idet vi er hvide og de er ikke-hvide.
Dermed er vi jo racister, hvis vi kritiserer dem.
Men alle hvide er jo racister, netop fordi de er hvide (vi skal være woke, så vi kan erkende det) og dermed er alt, hvad vi hvide gør, jo helt forkert.
Kritik af andres kultur er kulturimperialisme og skjult racisme!
Kritik af andres religion er kun ok, hvis det er ens egen religion og ateisme er kun ok, hvis den er rettet mod den onde kristendom (sammenlign antal publikationer mod kristendommen kontra andre religioner fra Ateistisk Selskab) - ellers er det racisme, islamofobi, etnocentrisme osv.
Kritik af menneskerettigheder MÅ ALDRIG gå på at påpege navnene på de lande, der ikke har underskrevet menneskerettighedserklæringerne med mindre disse er med udpræget hvid befolkning.