Klimapolitik
Læsetid: 3 min.

Kæmpe vindmøllesamarbejde skal gøre Danmark og naboerne mindre afhængige af gas

Den europæiske sikkerheds- og energikrise samler østersølandene om at syvdoble mængden af strøm fra havvind i 2030. Et vigtigt skridt, der dog ikke ændrer stort på energimangel her og nu
De sikkerhedspolitiske aspekter har været den drivende kraft i østersøaftalen om vindkraft.

De sikkerhedspolitiske aspekter har været den drivende kraft i østersøaftalen om vindkraft.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
31. august 2022

Med Marienborgs hvide mure som bagtæppe kunne en række af Nordeuropas politiske ledere tirsdag eftermiddag offentliggøre deres fælles ambitioner om at ommøblere Østersøens energilandskab.

Landende forpligter sig nu på, at mængden af strøm fra havvind i Østersøen skal syvdobles frem mod 2030, lyder det i den såkaldte Marienborg-erklæring, som Danmarks statsminister, Mette Frederiksen præsenterede.

Aftalen bygger på fælles potentiale for vindkraft og en fælles interesse i at gøre sig uafhængig af energi fra fossile brændstoffer, forklarede Frederiksen.

Sikkerhedspolitik

Østersølandene, der ud over Danmark tæller Sverige, Tyskland, Polen, Finland og de tre baltiske lande vil altså øge elproduktionen fra de 2,8 gigawatt, som Østersøens havvindmøller leverer i dag til 19,6 gigawatt i 2030. Det kræver, at man opfører et sted mellem 1.100 og 1.700 havvindmøller i Østersøen. Energien fra de mange nye havvindmølleparker skal desuden knyttes sammen i et fælles elektricitetsnet, der gør det muligt for landene at udveksle, købe og sælge strøm mellem hinanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Det er godt nok pissetræls med både energipriser og -mangel.
Men på den anden side har de grønne energiformer godt nok fået et boost, som de aldrig ville have fået ellers.
Even a dark cloud has a silver lining...

Naja Abelsen, Mogens Holme, Steffen Gliese og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Minder mig om at jeg skal have købt nogle Rockwool-aktier.

Torben K L Jensen

Et fodslæbende Tyskland med Angela Merkel i spidsen udskød i over et årti den nødvendige omstilling til et grønt EU - feks. dieselskandalen. Der er tilsyneladende kommet nye boller på suppen med Olaf Scholz på posten.
På tide kunne man sige.

Naja Abelsen, Mogens Holme, Peter Krogh, Steen K Petersen, Steffen Gliese og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Jeg skal ærligt indrømme at jeg har været kritisk overfor både Dan Jørgensen og regeringens klima resultater ift deres mål og løfter, men hvis det her lykkes, så er det virkelig et markant skift i den rigtige retning. Hatten af for at Dan the Man er nået så langt som til at have aftalen på plads. Jeg er ærligt talt imponeret!

Iflg. mine egne beregninger svarer 20 GW i 2030 til 1.333 15 MW havvindmøller. Det er næsten ti gange så meget vindmølle kapacitet som DK har nu, og det er tæt på hele Verdens samlede nuværende vindmølle kapacitet, som er ca. 25 GW. Målet for 2050 om 150 GW vil over 65 doble vores kapacitet, og det svarer til 10.000 15 MW møller. Til sammenligning plejer man at sige at et "standard" kernekraftværk leverer ca. 1 GW. Vinden blæser dog ikke konstant, så i praksis leverer en 15 MW mølle ca. halvdelen (~45%) af de 15 MW. Alligevel summer 20 GW og 150 GW op!

En 15 MW mølle har en rotor diameter på 220 meter, og den er 270 meter høj. Den koster ca. 100 millioner kr at købe, og et tilsvarende beløb at stille op. Mon ikke man kan få rabat hvis man vil købe 10.000 møller? Stillet op møllevinge mod møllevinge med 220 meter mellem hver mølle, ville 10.000 15 MW møller danne en "mur", 270 meter høj, og 2.200 km lang! De 1.333 møller der skal til for at levere 20 GW i 2030 ville danne en tilsvarende mur på 172 km. I praksis skal der afstand mellem møllerne.

Jeg tror det er relativt sikkert at satse sin fremtidige karriere som dansker på vindmøller nu. Hvis man har for mange penge og vil investere, så kan man se lidt på Vestas aktien, som indtil videre er steget støt, og nu forventes at ville stige over 400% indenfor det næste år. Husk også på at en vindmølle holder ca. 20 år, så nogle af dem vi begynder at bygge nu vil skulle udskiftes inden 2050, og så fremdeles.

Sejt! :)

Naja Abelsen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Theo Lindemann

Og dertil kommer så energiøen i Nordsøen, som har potentiale til at blive endnu større. Tænker også her tyskerne vil være interesseret i et samarbejde. Det samme for Holland og Belgien. Det sker ikke på får år, men det kommer. Tyskerne skal også have udvidet deres elnet kapacitet fra nord- til Sydtyskland, så vindenergien kan komme syd på. Indtil har det ikke været nødvendig pga. atomkraftværker i syd Tyskland. Men det er lukket ned nu. Det har så ført til en bizar midlertidig situation med at tyske elselskaber har betalt danske vindmølleejere 3 cifrede millionbeløb for lejlighedsvis at sætte deres vindmøller i stå, da Tyskland, trods strøm mangel, ikke kan afsætte strømmen pga. af en elmæssig trafikprop mod syd.

Men hva. Sådan er det jo en gang imellem.

En anden ting er så, at det ser ud til Storbritannien vil genoptage søgning og udvinding af olie i Nordsøen. Det kan man så have delte meninger om. Men fakta er, at vi også fremover har brug for olie. Både som brændstof i en årerække endnu, samt til produktion af plast, gødning og meget andet. Det stopper jo ikke bare lige. Og hvor den olie kommer fra kan jo være ligegyldigt. Og det vil da være mere oplagt at hente den i vores egen undergrund end at betale f.eks. Saudi Arabien for den og så oven i købet få den transporteret hele vejen fra den Persiske Golf til EU.

Naja Abelsen, Steffen Gliese og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Supergodt arbejde af den danske regering, der er vært for mødet.

Men blå blok og især Jyllandsposten og Berlingske vil gøre alt for at dreje fokus væk fra klimaet og over på mink.

Det er tæt på landsskadelig virksomhed, eftersom klimaet er så meget mere vigtigt end at blive ved med at vende tilbage til de fejl, der blev begået under minksagen.

Naja Abelsen, erik jensen, Mogens Holme, Else Marie Arevad, Frederik Schwane, erik pedersen, Ditte Bjerregaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Theo Lindemann

Lasse Nielsen, den opgave har de fine saloners aviser Berlingske Tidende og Jyllands Posten uddelegeret til Ekstra Bladet, hvis politiske chefredaktør netop har sammenlignet Mette Frederiksens tanker med en diktator i Congo - Meget fantasifuldt. Men dybt skadeligt for demokratiet.

Håber den chefredaktør bliver hævet i retten for æreskrænkelse på et passende tidspunkt.

Mogens Holme, Lasse Nielsen, Frederik Schwane og erik pedersen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Husk blot, at i dag udgør vindkraft kun lidt under 50%. I 80erne lød det fra kraftværkerne, at man aldrig ville komme over 20%, for så ville elnettet blive ustabilt og bryde sammen.
Jeg har for flere lang tid siden bedt Energistyrelsen om en forklaring til ovenstående, men indtil videre har styrelsen forholdt sig aldeles tavs.