Sæt forskningen fri
Læsetid: 4 min.

Nødråb fra kritiske forskere mødes nu med lydhørhed fra ministeren

Der er politisk lydhørhed over for det nødråb fra forskningen, som godt 2.000 forskere gav udtryk for i et frihedsbrev i juni. Og det er vigtigt skridt fremad, mener to af forskerne bag frihedsbrevet, som mandag var til møde med forsknings- og uddannelsesministeren
Ole Wæver – i midten – var blandt de 2.000 forskere, der i juni skrev under på frihedsbrevet til politikerne.

Ole Wæver – i midten – var blandt de 2.000 forskere, der i juni skrev under på frihedsbrevet til politikerne.

Sigrid Nygaard

Indland
26. august 2022

Forskningsfriheden er under pres, og der er behov for handling, hvis dansk forskning ikke skal lide varig skade. Det var budskabet i det frihedsbrev, som mere end 2.200 forskere på kort tid skrev under på før sommerferien, før det blev afleveret til politikerne på Christiansborg.

Mandag var fire af forskerne bag opråbet til møde med forsknings- og uddannelsesminister Jesper Petersen (S), og her mødte de en lydhørhed, som de ikke har oplevet længe, fortæller Ole Wæver, der er professor i international politik på Københavns Universitet:

»Det er et kæmpe skridt fremad. For et års tid siden fik man som forsker en fornemmelse af, at at blive set som en forkælet idiot, hvis man stillede spørgsmål ved forskningens vilkår.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hanne Bess Boelsbjerg

Hvor opmuntrende! Som forsker kender jeg det både fra mit eget arbejdsliv og mine kollegers. At tro at konkurrence med sine nærmeste fagfæller skærper ens ydeevne er for mig at se en forældet tankegang. I praksis betyder de gældende vilkår, at alt for mange ressourcer går tabt på at anstrenge sig for at opnå næste forskningsbevilling. Jeg kender flere, der søger bort fra akademia fordi det menneskeligt set er for hårdt at udholde den usikkerhed, der rent økonomisk følger med ikke at have udsigt til en fastansættelse. Man er langt bedre stillet som administrativ medarbejder på universitetet end som forsker. Jeg er taknemmelig for, at initiativet har opnået politisk lydhørhed, og at I dækker det!

Eva Schwanenflügel, Steen Obel, lars søgaard-jensen, Morten Jensen, Inger Pedersen og Helle Bovenius anbefalede denne kommentar