Politisk akademi
Læsetid: 4 min.

Et nyt politisk akademi skal lokke en mere broget skare ind i politik

Antallet af medlemmer i partier er historisk lavt. Samtidig bliver sammensætningen af landets folkevalgte ledere ofte kritiseret for at være poleret og homogen. Begge udfordringer skal et nyt politisk akademi være med til at lave om på
Når kun to procent er medlem af et politisk parti, så er det de to procent, der bestemmer, hvem du og jeg kan stemme på, fremhæver René Christensen, bestyrelsesmedlem i akademiet.

Når kun to procent er medlem af et politisk parti, så er det de to procent, der bestemmer, hvem du og jeg kan stemme på, fremhæver René Christensen, bestyrelsesmedlem i akademiet.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
5. august 2022

Flere medlemmer i partierne og flere forskellige mennesker ind i folketingssalen, tak.

Det er groft sagt formålet med Det Politiske Akademi, som en række nuværende og tidligere politikere lancerede tirsdag. For selv om kommentarsporene gløder på de sociale medier, og aktivismen inden for enkeltsager som klima og #MeToo spirer, er der færre og færre, der aktivt går ind i det politiske liv. Antallet af medlemmer i de politiske partier er siden 1960 faldet fra næsten 600.000 medlemmer til omkring 135.858 i 2020. Et historisk lavpunkt.

Derudover er de mennesker, der sidder i Folketinget, ofte blevet klandret for at minde for meget om hinanden. Kritikken har lydt, at politik har forvandlet sig til en karrierevej for statskundskabere og jurister.

Begge problemer vil folkene bag Det Politiske Akademi prøve at ændre ved at bringe personer med en spirende politiker i maven sammen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Danny Hedegaard

Jeg erindrer en gang hvor jeg og en kammerat på en gå tur passerede 2 yngre mænd i en samtale.
Hvor jeg hørte udsagnet "mennesker uden uddannelse's argumenter er lette at gendrive"

Som ufaglært følte jeg mig ikke det mindste stødt,.
For jeg tror gerne at det efterhånden er så byrdefuldt, omfattende og kompliceret stof du arbejder med som medlem af Folketinget.
At du simpelthen kommer til kort, hvis du ikke har en videregående uddannelse.

Man skal derfor passe på med, at ønske sig et så repræsentativt udsnit af befolkningen repræsenteret i Folketinget.
At vi vælger mennesker som reelt ikke magter opgaven, fordi arbejdet er så teoretisk stof tungt som tilfældet er.

Hvis man gør det, bør der bestå en akademisk support til dem, som eksempelvis ministre nyder i ministerierne.
For uden tror jeg at mange med en ufaglært eller en faglært baggrund, vil komme til kort som medlemmer af Folketinget.

Lars Larsen der grundlagde Jysk nåede på et tidspunkt til den erkendelse, at hans realeksamen ikke længere rakte til at lede Jysk.
Der var så meget han ikke vidste og som han ikke forstod, da Jysk var blevet en stor virksomhed.
Derfor begyndte han at ansætte ledere og medarbejdere med videregående uddannelser, som Jysk ikke havde gjort brug af tidligere.

Jeg er bange for at det almindelige arbejde i Folketinget i dag, er så teoretisk at mange uden en akademisk baggrund ikke vil magte det.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Eva Schwanenflügel

Det er nok ikke ofrene for Jobcenteret eller Ghettoloven, der bliver inviterede..

Lillian Larsen, Hanne Andreasen, Marianne Jespersen, Mogens Holme, Inger Pedersen, Benny Nissen, Lise Lotte Rahbek, Arne Albatros Olsen, Ivan Mortensen og John Johansen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Måske er det repræsentative demokrati som det fremstår nu,
med partier med få (aktive) medlemmer og familienavne der går igen,
ved at have udspillet sin rolle i en verden,
som ganske rigtig er meget kompleks

Lillian Larsen, Torben Skov, Carsten Munk og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er jo ikke problemets kerne. Det er en lappeløsning på et strukturelt problem. Det er kun mennesker der kan klare presset, diskussionerne, møderne der egner sig til det. Det er lige før at jobbet efterhånden går i arv (Ellemann etc.).
Der skal grundlæggende ændringer til hvis man ønsker større diversitet f.eks. Sortition

Lillian Larsen, Thomas Jørgensen, Birgitte Kehler Holst , Mogens Holme og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

De forskellige politiske partier har selv ansvar for mangel af medlemmer, det demokratiske samtale er for det meste ikke eksisterende i de fleste partier,
reelt inddragelse af medlemmerne er nærmest lige med nul. Politikken bliver besluttet af en hånfuld politiker på top , medlemmerne er fodsoldater hvis mening gælder kun en par gang om året, når det skal stemmes om hvem der skal være kandidat til folketinget.
For at folketinget bliver mere repræsentativ kræver det at politiker giver pladsen og opgiver en eventuel politiske karriere i eget parti.
Om mon Corydon gav den menig socialdemokrat plads når han var selv medlem af socialdemokratiet, det tror jeg næppe.

Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Selv navn på foretagende: " politiske akademi" viser at det bliver ikke vejen til et mere repræsentativ folketing og mere demokratiske politiske organisationer i selv partierne.

Lillian Larsen, Torben Skov, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Birgitte Kehler Holst

Jeg syntes også man kan kigge til Alternativet som i meget høj grad er lykkes med at få andre typer/baggrunde ind i politik - også på i politiker/kadidat niveau.

Jeg ved ikke om det akademi er rette måde - men det er en super vigtig diskussion og det er dejligt at der er nogen så forsøger at gøre noget. Jeg tro også man kan gøre meget ved at udbrede vores demokrati mere generelt, med borgersamlinger, flere afstemninger (både på lokal og på landsplan). Det handler mere om at at gøre demokratiet mere nærværende og det handler mindre om at uddanne folk til at blive politiker.

Thomas Jørgensen

Danny Hedegaard.
47 procent har en lang uddannelse i folketinget så det ville være et skræmende tal hvis resten ikke er i stand til at varetage deres opgaver, eller også er det derfor tingene sejler. :-)
Jeg kender mange kloge hoveder med en kort uddannelse simplethen fordi de elsker deres arbejde, at påstår at de ikke kan sætte sig ind i stoffet på fordi de ikke har papir på deres kundskaber ville være den første kløft og fejltagelse i dette projekt som jeg ikke giver meget for. Bare kig på deres respekt for borgerforslag
Folketinget er en ubehagelig arbejds plads med interne kampe og knivstikkeri, det kræver et specielt menneske at kunne overhøre alt det krukkeri og koncentere sig

Marianne Jespersen

Akademiet er en typisk bedsteborgerlig ide om at kunne gøre de "mindre kvalificerede" bedre rustede til at begå sig. Men politik handler om at ville som Oluf Palme sagde, ikke om at være "salonfähig". Man skal jo opleve, at det nytter at melde sig ind i en partiforening. Hvis politikken i partiet betemmes af de øverste i partiet alene og menige partimedlemmer mest skal fungere som klarkøer, valgplakatopsættere og lign. så vil de fleste hellere udleve deres politiske energi i børnehavebestyrelsen, græsrodsorganisationer, på sociale medier mv. Der er faktisk et stort politisk engagement i befolkningen, blot ikke i partiforeningerne.
Se iøvrigt på folkemødets udvikling. Etablerede politikere bruger det som reklamesøjle godt hjulpet af presse og lobbyistorganisationer. Det er et eksempel på forvridningen af demokratiet til et politisk underholdningsshov hvor de etablerede politikere kan promovere sig selv.
Et klart partiprogram med de grundlæggende principper, ideologisk grundlag og respekt for medlemsdemkratiets beslutninger er evt. vejen frem hvis man il have et stort antal partimedlemmer.

Nogle mindre nye partistiftere prøver at svinge sig op ved at invitere alle mulige folk ind til at formulere en politik. Det ender ofte i kaos fordi personer med totalt forskellige politiske holdninger kommer i konflikt om at formulere et politisk projekt og program. Enkelte andre erstatter politik med dyrkelse af egen person og ganske få enkle budskaber

Henning Kjær

Jeg tror nu der er adskillelige mere "almindelige" gennemsnitlige mennesker blandt folketingsmedlemmerne, men de kommer ikke i medierne. Medierne interesserer sig mest for nogle få.

Det er lidt underligt at lave et kursus for uøvede folketingskandidater med akademikere som Kirsten Brosbøl, Bjarne Corydon og Connie Hedegaard.

Ideen om et "Politisk Akademi" er ikke overraskende. Rene Christensen og andre MF'ere fra partier på kanten af spærregrænsen søger helt naturligt efter nye måder at rekruttere partimedlemmer. For hvor skal nye politikere og ministre komme fra, når der snart ikke er flere medlemmer af vælgerforeninger og ungdomspartier?

Læg mærke til, at en meget stor del af nyvalgte folketingsmedlemmer slet ingen - eller næsten ingen - erhvervsmæssig baggrund har.

En stor andel har som det eneste punkt deres CV en kort ansættelse som studentermedhjælp el. lign . i partiets presseafdeling. Selv ministre har i nogle tilfælde aldrig haft et reelt job. Det værste eksempel hidtil var SF's 26-årige stud. scient. pol. Thor Møger Pedersen, der kom direkte fra SU til posten som skatteminister. Det var netop i de år, det lykkedes 9 forskellige skatteministre at ødelægge skattevæsenet, både skatteligningen og opkrævningen.

I disse måneder er Inger Støjberg den store diva. Glemt er Kjærsgaard og Vermund, de har længe været fortidshistorie. Støjberg slutter sig til rækken af moderne levebrødspolitikere, der stort set ikke har prøvet andet end at være folketingsmedlem eller minister. Hendes CV fortæller ganske vist, at hun i to år var freelance-journalist ved Viborgbladet, - en lokalavis, der ikke længere eksisterer. At hun er stragget nævnes ikke i CV'et.

Støjberg hævder selv, at alle ved, hvad hun står for: ja, levebrødspolitik er nok det nærmeste man kan komme det.

Er det 20 mandater, hun står til i meningsmålingerne, atten ubeskrevne blade udover Støjberg selv og Skaarup, der nok heller ikke kender ret meget andet end Christiansborg indefra. Her kunne godt være brug for et "politisk akademi," hvis makkerparret skal kunne rekruttere et så stort antal mennesker, der har lyst til at gøre dem følgeskab i de næste fire år.

Hanne Andreasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ William Kern:
"At hun er stragget nævnes ikke i CV'et."

Kunne du eventuelt uddybe?
Man plejer da ikke at skrive sin seksualitet i sit CV?

Lise Lotte Rahbek

Hvad er "stragget" ?

Eva Schwanenflügel

Der skulle stå "straffet" - stavekontrollen har ændret det, hvad "stragget" betyder, aner jeg ikke.

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Hanne Andreasen

Hurra for "Folkestyret". !