SUNDhedsreform
Læsetid: 5 min.

Regeringen præsenterede paradigmeskift for alkohol- og tobakspolitik. Siden er intet sket

Magnus Heunicke (S) splittede regeringens længe ventede sundhedsreform op. Men aftalen om forebyggelse er stadig ikke blevet til noget. Skuffende og problematisk, lyder det fra partier og Kræftens Bekæmpelse. Heunicke forstår utålmodigheden, men siger, at det tager tid at lande en ordentlig aftale
I maj garanterede sundhedsminister Magnus Heunicke i forbindelse med præsentationen af en ny sundhedsreform, at Folketingets partier ville blive inviteret til forhandlinger om alkohol, tobak og trivsel. Siden er forhandlingerne begyndt, men de har været få, og det er altså ikke blevet til en aftale.

I maj garanterede sundhedsminister Magnus Heunicke i forbindelse med præsentationen af en ny sundhedsreform, at Folketingets partier ville blive inviteret til forhandlinger om alkohol, tobak og trivsel. Siden er forhandlingerne begyndt, men de har været få, og det er altså ikke blevet til en aftale.

Nils Meilvang

Indland
19. august 2022

»Et paradigmeskift,« kaldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) den forebyggelsesindsats, som regeringen i foråret lancerede som en central del af den længe ventede sundhedsreform.

Regeringen ville sætte aldersgrænsen for salg af al alkohol op til 18 år og indføre en national alkoholhandleplan. Det skulle være et mål, at ingen født efter 2010 skulle ryge eller indtage andre nikotinprodukter. Og så skulle børn og unges mistrivsel bekæmpes.

»Vi sætter en ny og mere ambitiøs retning for forebyggelse og folkesundhed – særligt for vores børn og unge. Og vi sætter markant ind over for ulighed i sundhed, fordi vi ved, at rygning og alkohol er centrale årsager til ulighed i leveår,« som Magnus Heunicke udtalte.

Da regeringen i maj landede en sundhedsreform, som Enhedslisten kaldte »en lille prut« af en aftale, var forebyggelsen forsvundet. Magnus Heunicke garanterede dengang, at alle partier ugen efter ville blive inviteret til forhandlinger om alkohol, tobak og trivsel. Siden er forhandlingerne begyndt, men de har været få, og det er altså ikke blevet til en aftale. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alan Frederiksen

7.1 Drug Use in History:
"Shakespeare once wrote that “what’s past is prologue.” This familiar phrase means that what happened in the past provides a context for, and can help to understand and predict, the future. To the extent that the past is prologue, the history of drug use provides a sobering lesson: Drug use has been common since ancient times and has been common in almost every society. As a recent book on drug policy states, “People have used chemicals to alter their state of mind since before there were written records” (Kleiman, Caulkins, & Hawken, 2011, p. xviii). If past is indeed prologue, then it is no surprise that drug use remains common in contemporary nations despite considerable efforts to reduce it."
"One manifestation of the long history of drug use is that humans have used mind-altering plants since prehistoric times. “Early humans discovered that eating some plants gave a feeling of relaxation, happiness, drowsiness, or peace,” one scholar writes. “Some gave a feeling of increased energy, alertness, and stamina. And some caused strange sensations, terrifying visions, or a profoundly different awareness” (Gahlinger, 2004, p. 5)."
"Examples of drug use thousands of years ago abound (Escohotado, 2010; Faupel, Horowitz, & Weaver, 2010; Goodman, Sherratt, & Lovejoy, 2007). Mead, an alcoholic drink made from fermented honey, was first used about 8000 BCE, and beer and berry wines were first used about 6000 BCE. The ancient Sumerians used opium starting about 5000 BCE. Ancient Egypt used alcohol in 3500 BCE, while ancient China used cannabis (the source of marijuana) around 3000 BCE. Ancient people in what is now Switzerland ate poppy seeds (the source of opium) in 2500 BCE. Coca leaves (the source of cocaine) have been chewed for thousands of years. Folk medicines made from plants and herbs have also been used since ancient times. People in ancient Palestine drank wine in 350 BCE. Ancient Greeks drank poppy juice in 300 BCE. In about the same period, South American tribes used a hallucinogen called cohoba, made from mimosa beans. The Chinese and other Asians were using opium regularly by 1000 CE. Native Americans used tobacco before being discovered by Columbus in 1492. The use of various drugs has also been common in the many societies that anthropologists have studied (Durant & Thakker, 2003; Page & Singer, 2010)"
"Sociologist Erich Goode (2008, p. 176) summarizes the history of drug use as follows: “Humans have been ingesting drugs for thousands of years. And throughout recorded time, significant numbers of nearly every society on earth have used one or more drugs to achieve certain desired physical or mental states. Drug use comes close to being a universal, both worldwide and throughout history.”
"This brief history shows that drug use has been part of the American culture ever since the nation began. If past is prologue, it should come as no surprise that drugs remain part of the American culture today, and it should also come as no surprise that efforts to reduce or eliminate drug use often meet with much resistance and little success. As the United States continues to try to deal with drug use, these basic facts must not be forgotten."
https://open.lib.umn.edu/socialproblems/chapter/7-1-drug-use-in-history/

"Scotland’s minimum alcohol pricing policy has not encouraged problem drinkers to consume less but has prompted some to cut back on food or heating in order to afford rising costs, according to the first evaluation of its impact on those who drink alcohol at harmful levels."
"The Scottish National party’s flagship policy, championed by Nicola Sturgeon when she was health minister and introduced after successive court challenges by the Scotch Whisky Association, came into force in May 2018. It introduced a legally enforced minimum price for all alcoholic drinks of 50p a unit and aimed to tackle chronic alcohol abuse by targeting low-cost, high-strength drinks."
"But the latest evaluation of minimum unit pricing (MUP), published on Tuesday by Public Health Scotland, found those who suffer the worst affects of alcoholism did not change their habits after the policy was introduced, with the poorest among them experiencing “increased financial strain” as price rises meant they were spending more on drink, causing them to cut back on other expenditure such as food and utility bills."
https://www.theguardian.com/society/2022/jun/07/minimum-alcohol-pricing-...

Hvis ulighed i indkomst og dårlige sociale vilkår medfører ulighed i sundhed, hvorfor vælger man at fukusere på symptomet "ulighed i sundhed" og ikke dens årsag?

Inge Lehmann, David Zennaro, erik jensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Måske burde forebyggelsen blive: Hvordan lærer vi mennesker at nyde frem for at misbruge?
Men der er jo forskel på nikotin og alkohol, vore nye medborgere med en bestemt tro lader alkoholen stå, men ryger, og afhængighed her er nok størst for de fleste.
Men det er og bliver et dilemma mellem det at få penge i statskassen og så sundhed.
Men om 18 års grænsen er så vigtig, stiller jeg spørgsmål til..
At regeringen ikke når det de ønsker gælder vist stort set alle regeringer i et demokrati! Ingen ønsker vist dekretter!

Alan Frederiksen

Den 36 årige kvindelige finske statsminister er kommet i modvind efter en video fra en privat fest blev lagt på nettet.

"Den nu 36-årige Sanna Marin har, lige fra hun tiltrådte posten som finsk statsminister, trukket overskrifter. Hun er blandt andet blevet hyldet for dengang at være verdens yngste statsleder og for at have en noget mere afslappet stil, end den man finder hos flere andre statsledere verden over.
- Hun er en moderne kvinde, og hun er med til at omdefinere, hvordan en regeringschef ser ud. I kraft af den hun er, og det hun gør, så er hun med til at modernisere begrebet regeringschef, siger Anna Gaarslev, der er DR Nyheders Europakorrespondent."
https://www.dr.dk/nyheder/udland/finsk-statsminister-opfordres-til-narko...

Videoen er tilsyneladende gået verden over. India Today har et indslag om det:
https://www.youtube.com/watch?v=tg5Vq4fRzXI

På baggrund af videoen har oppositionsledere opfordret hende til at tage en frivillig narkotest. I den forbindelse har Euronews lagt denne video op:
Sanna Marin: Finland's prime minister hits back over party video criticism
https://www.youtube.com/watch?v=t4gfKvHwtdY

Er det virkeligt sådan et samfund vi ønsker, hvor der er noget odiøst i at feste og indtage alkohol. Politikerne og sundhedsmyndighederne har et ansvar for den nypuritanisme der har fået greb i den danske befolkning i løbet af de sidste 30 år.

I en artikel fra 2008 i Information:
"Også i forhold til kost, motion og sund levevis er det moderne at leve asketisk, og bøger som 10 år yngre, Slank og sund på 8 uger og og Kernesund familie hitter på bestsellerlisterne.
Der er en form for sundhedsreligion over det, mener Ole Hartling, der er overlæge og tidligere formand for Etisk Råd.
"Der er synd, straf og ofre, og hvis man forsynder sig, får man straffen; man bliver syg. Man skal bringe ofre, man skal måske spise mad, man ikke bryder sig om, der er ritualer, f.eks. skal man løbe," siger Ole Hartling og påpeger, at selv om det ikke er et nyt fænomen, så har det fået en vældig opblomstring.
"Der er et umætteligt behov for kontrol og risikostyring. Men det kan føre til den illusion, at hvis man ikke ryger, og hvis man spiser rigtigt og motionerer nok, så kan der ikke ske en noget ondt."
"Og hvis det går galt alligevel, så er det vores egen skyld. Det er straffen for, at man har levet et 'skørlevned'.
"Så har man måske ikke spist det helt rigtige, ikke tænkt positivt nok eller ikke spist broccoli nok," siger Hartling og peger på, at der for nogle år siden var et forslag i USA om, at patienter skulle pålægges pligter. De skulle følge lægens råd og måtte ikke leve 'risikobetonet'. I Tyskland har man endda foreslået, at i tilfælde af sygdom, skulle patienten betale mere, hvis han eller hun ikke havde passet sine screeninger.
"Det er bagsiden af medaljen, den enkelte bliver ansvarliggjort, og så forkaster vi mennesket, fordi vi forkaster menneskets handlinger."
https://www.information.dk/kultur/2008/04/ingen-vaere-store-stygge-nypur...

Henning Kjær

Nu kan De Radikale efter eget valg selv få lov til at vælge regeringen og efterfølgende give regeringen skylden for at der ikke kommer en sundhedsreform før efter et valg.

Tag nu den tid der skal til for at lave en god aftale, selvom der er mest opmærksomhed om hvad der sker ved fordøren, og mindre opmærksomhed på hvordan en aftale kommer til at fungere i virkeligheden..