Udlændinge­loven
Læsetid: 3 min.

Regeringens forslag til strammere udvisningsregler vil »ikke spille nogen rolle i praksis«

Ved at fjerne den såkaldte trappestigeordning fra udlændinge­loven vil regeringen endnu en gang stramme udvisningsreglerne. Men ifølge eksperter er ordningen allerede så udhulet, at stramningerne kun vil have meget lille betydning i praksis
»Der har været rigtigt mange sager, hvor vi har set, at fordi udlændingene har været her i lang tid, så bliver de ike udvist, selv om de får en ubetinget fængslesstraf,« sagde udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) til Ritzau. Ifølge to eksperter er det dog ikke tilfældet.

»Der har været rigtigt mange sager, hvor vi har set, at fordi udlændingene har været her i lang tid, så bliver de ike udvist, selv om de får en ubetinget fængslesstraf,« sagde udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) til Ritzau. Ifølge to eksperter er det dog ikke tilfældet.

Asger Ladefoged

Indland
29. august 2022

Lørdag morgen meldte regeringen ud, at den ønsker at stramme udvisningsreglerne endnu en gang.

Regeringen ønsker, at der som udgangspunkt altid skal ske udvisning af kriminelle udlændinge, medmindre det med sikkerhed strider mod Danmarks internationale forpligtelser.

»Det vil vi, fordi der har været rigtigt mange sager, hvor vi har set, at fordi udlændingene har været her i lang tid, så bliver de ikke udvist, selv om de får en ubetinget fængselsstraf. Det synes vi er forkert,« sagde udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) til Ritzau.

Lovændringen vil betyde, at den nuværende såkaldte trappestigeordning skal afskaffes for alle udlændinge, der får en ubetinget fængselsstraf. Ordningen har været i udlændingeloven i årtier og betyder altså ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad, at der er nogle udlændinge, der kan slippe for udvisning, fordi de har været i Danmark i en længere årrække.

Men ifølge to eksperter i udlændingeret er det bestemt ikke tilfældet, at der er »rigtigt mange sager«, hvor udlændinge ikke bliver udvist på grund af trappestigemodellen. Hvis stærk tilknytning til Danmark forhindrer udvisning, skyldes det i praksis hensynet til de internationale forpligtelser, som forslaget fra regeringen ikke ændrer på, vurderer de.

De betegner begge det nye udspil som noget, der kun vil få en meget begrænset betydning.

»Det er efter alt at dømme stærkt overdrevet, hvad det vil betyde. Det lyder vældig dramatisk, og det er også et principielt brud, fordi trappestigemodellen har ligget i loven siden 1983. Men i praksis er den allerede blevet afmonteret med en række lovændringer,« siger Jens Vedsted-Hansen, der er juraprofessor på Aarhus Universitet med speciale i udlændingeret.

Trappestigemodellen handler om en del af udlændingeloven, der angiver de betingelser, som skal være opfyldt, før udlændinge, der har været i Danmark i længere end henholdsvis fem og ni år, kan blive udvist.

Ifølge eksperterne var det engang sådan, at den begrænsede udvisninger fra Danmark mere, end de internationale konventioner kræver, men siden er så mange kriminalitetsformer blevet tilføjet til lovens undtagelser fra trappestigemodellen, at den reelt ikke længere har den store effekt.

»Det her vil i praksis forandre meget lidt, og jeg tror ikke, at det i sig selv vil ændre meget på antallet af udvisninger,« siger Jens Vedsted-Hansen.

Også Peter Starup, der er lektor på Syddansk Universitet og forsker i udlændingeret, vurderer, at regeringens forslag »ikke vil spille nogen rolle i praksis«.

»Jeg kan ikke udelukke, at der kan opstå en situation, hvor det kan tænkes, at nogen ville blive frelst af trappestigemodellen, men den er så udhulet, at det nærmest er teoretisk,« siger han.

»Alle de gængse kriminalitetsformer, som folk bliver udvist for, har man allerede fjernet fra trappestigemodellen, så det sidste skridt i tendensen til at udhule den er at afskaffe den helt. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, at der ikke er én eneste udlænding, som vil blive ramt. Men vi snakker dråber i havet.«

»Vanskeligt at vurdere«

De seneste par år har særligt De Konservative presset på for, at regeringen skulle afskaffe trappestigemodellen.

I maj 2021 fremsatte partiet i folketingssalen et beslutningsforslag, der skulle pålægge regeringen, at ændre trappestigemodellen »således, at længden af en udlændings ophold i Danmark som udgangspunkt ikke er en formildende omstændighed i forhold til domme om udvisning af Danmark«. Altså netop det, som regeringen foreslår nu.

Dengang stemte regeringen imod beslutningsforslaget, ifølge den daværende udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), fordi han allerede havde bedt juristerne i Udlændinge- og Integrationsministeriet om at undersøge mulighederne for at stramme udvisningsreglerne yderligere, og det arbejde endnu ikke var færdigt.

I et skriftligt svar til De Konservatives Markus Knuth i forbindelse med beslutningsforslaget kunne Tesfaye ikke bekræfte, at en ændring af trappestigemodellen ville føre til flere udvisninger – med henvisning til at de internationale konventioner i forvejen regulerer spørgsmålet om tilknytning til Danmark.

»Det er umiddelbart vanskeligt at vurdere, i hvilket omfang en fravigelse af trappestigemodellen vil medføre flere udvisninger. Det skyldes, at det, selv om trappestigemodellen afskaffes, følger af Danmarks internationale forpligtelser, at blandt andet opholdets varighed og kriminalitetens grovhed med videre vil skulle indgå ved den konkrete vurdering af, om en person, der dømmes for et strafbart forhold, kan udvises af Danmark,« skrev ministeren.

Information har spurgt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad til eksperternes vurdering af, at en lovændring vil ændre meget lidt i praksis, og om han kan henvise til nogle særlige områder, hvor det er trappestigemodellen, der de seneste år har stået i vejen for udvisninger.

Udlændinge- og Integrationsministeriet er ikke vendt tilbage inden avisens deadline.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Danmark forsøger at skaffe sig af med sine udlændinge; men deres kriminalitet er jo en funktion af vores samfund, ikke det land, som de på papiret har et tilhørsforhold til.
Vi har genindført den middelalderlige straf landsforvisning.

Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Ete Forchhammer , John Andersen, Magnus Fischer, Bente Kølle, Inger Pedersen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Her ovre i København er vi nogle der mener, at det er helt rigtigt at udvise 'udlændinge'.

Jeg tænker specifikt på to nord-jyder, hvoraf i det mindste den ene er blevet idømt 60 dages ubetinget fængselsstaf.

Der bør ikke gives opholdstilladelse til straffede 'udlændinge'. De bør sendes tilbage til deres hjemland.

/ironi off

Gitte Loeyche

Er det egentligt muligt at udvise Inger Støjberg til Jylland?