Analyse
Læsetid: 4 min.

S kunne skabe klimapolitisk kant til de blå, men freder i stedet kødproduktion

Landbruget er på vej til at blive den mest klimabelastende enkeltsektor, og det kniber med at leve op til det vedtagne mål. Derfor vil Enhedslisten halvere husdyrbestanden. Det vil regeringspartiet og flertallet ikke
Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening, Greenpeace og Klimabevægelsen i Danmark har talt for en reduktion af husdyrbestanden. Enhedslisten bærer det konkrete forslag om halvering ind i Folketinget, som partiet har gjort det tidligere.

Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening, Greenpeace og Klimabevægelsen i Danmark har talt for en reduktion af husdyrbestanden. Enhedslisten bærer det konkrete forslag om halvering ind i Folketinget, som partiet har gjort det tidligere.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
27. august 2022

De var hurtigt ude med leen, repræsentanter for dansk landbrug, da Enhedslisten tirsdag præsenterede sit nye klimaudspil med blandt andet forslaget om at halvere den animalske produktion frem mod 2030.

»Udspil fra Enhedslisten vil koste tusindvis af arbejdspladser og bane vejen for flere udenlandske produkter, der ikke har samme klimafokus som den danske produktion,« skrev Landbrug & Fødevarer på Twitter og præciserede onsdag i Børsen, at prisen for halveringen kan blive op mod 40.000 tabte arbejdspladser og et årligt indtjeningstab på 22 milliarder kroner.

I Landbrugsavisen fulgte Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, op med en udtalelse om, at forslaget »slår landbruget ihjel og vil koste i tusindvis af arbejdspladser«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Theo Lindemann

Mennesket er et destruktiv væsen. Landbrug & Fødevare skriver det de bliver betalt for at skrive. Præcis som tobaks industrien i sin tid argumenterede for at rygning er sund. Men det holder vel op en gang, når der står havvand i staldene.

Landbrug & Fødevare skribenterne har vel også børn og børnebørn som skal kunne trække vejret for fremtiden. Men selvfølgelig. De har da sikkert ret, at en ko mindre i Danmark giver plads til en ko et andet sted i verden. Et utømmelig argument.

Som vi nok alle sammen har fattet efterhånden, så er det for sent at gøre noget, hvis først konsekvenserne for alvor bliver synlige. Som vi f.eks. har set det denne somme verden over med alt lige fra tørke til smeltende gletschere - Gletcher afsmeltningen har så den fordel der er ekstra vand til rådighed de næste årtier. Lidt som der der med fri passage nordom til Kina for mere effektiv varetransport.

Så jo, Landbrug & Fødevare. En ko er en ko. Lige meget, hvor den bor.

At tabe 40.000 arbejdspladser og samtidig gøre noget seriøst for at rette op på klima, natur, vandmiljøet og spare naturen i Danmark for måske 50.000 tons sprøjtemidler årligt er jo ikke så dårligt. Og de 40.000 tabte arbejdspladser kan nemt omskoles til ansættelse som SOSU'er, Sygeplejesker, Pædagoger, lærere og kontorassistenter som det offentlige kommer til at mangle 40.000 af de kommende år.

Vi må jo håbe el biler er nok til at redde klimaet.

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Vagn Bro, Jacob O, Birgitte Bagger, Kim Morten Nissen, Anders Bentsen, erik pedersen og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Hvor er det dog nogle smukke køer, der er på det foto. Minus de der kapitalistiske øreringe de skal bære for at vise, at de ikke regnes for noget andet end ting. Hvis det havde været hunde, der var på fotoet, så ville mange mennesker tale om dyremishandling. Hvilket det selvfølgelig også er i forhold til køer. Men "det skal man ikke tænke over", er der en del mennesker, der siger. Hvilket som regel betyder, at der netop er meget at tænke over, og mange relevante spørgsmål at stille. Noget som selvbestaltede autoriteter (manipulatorer) bestemt ikke bryder sig om. Så meget desto vigtigere.

Ejvind Larsen, Jacob O, Kim Morten Nissen, Alan Frederiksen, jens christian jacobsen, Ruth Sørensen, Estermarie Mandelquist og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Theo Lindemann

Der menes at være 1.600 milliarder tons kulstof bundet i verdens permafrost områder. Og permafrost områder er på vej til at tø op. Mennesket udleder ca. 38 milliarder kulstof årligt.

Så kan du selv skrive videre...

Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen, Jacob O, Kim Houmøller, Kim Morten Nissen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Det er så pinefuldt indlysende, at Enhedslistens halvering kun er de3 første af 3-5 halveringer. Bæredygtig kødproduktion kræver sikkert at stald-dørs-prisen bliver 10-20 gange højere, og at der kun produceres 5-10% af det nuværende niveau.

Kød-industrien taler imod bedre vidende, det kræver netop meget mere personale at dyrke græs og sælge køer bæredygtigt.

I en kød-fabrik er langt over halvdelen af omkostningen til foder. På græs, uden bure, er størstedelen af omkostningen derimod til personale. Og der er masser af rand-områder, hvor sprøjtning truer vandløb eller grundvand, så der kan alligevel ikke dyrkes hvede industrielt.

Lars Fruergård-jensen

Ærgerligt hvis socialdemokratiet ikke tør satse på klima, som for mig at se er det vigtigste emne at gøre noget ved. Der må være et momentum netop nu hvor vi oplever og hører om konsekvenser af den globale opvarmning. Regeringen har allerede gjort noget, men der kan gøres meget mere sammen med støttepartierne. De blå partier må være nemme at konkurrere med på det område, da de stort set ingenting har at komme med

Ejvind Larsen, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Glem nu ikke de Radikales valgløfter fra sidste valg om at udtage 1/3 af al landbrugsjord til natur med høj biodiversitet. Også på det punkt svigtede de deres vælgere.

Ejvind Larsen, uffe hellum, erik pedersen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Ja, forslaget vil gå ud over NNF's medlemmer i slagterierne, ja det vil ændre på arbejdsforhod i landbruget og der vil blive mindre kød og indtjening på at eksportere kød, forbrugerpriserne vil stige, de fattigste vil ikke få råd til flæskesteg til jul og arbejdspladser vil nedlægges.
Ja.
Alternativet er, at der ikke er mulighed for at dyrke landbrug om 40 år, fordi vandstanden er steget og klimaet bliver uforudsigeligt og ekstremt.
Hvis der igen bliver fisk i danske farvande, kan vi måske spise fisk eller tang istedet.

Sæt igang med halveringen af dyreproduktionen frem mod 2030. Der er ikke tid at vente.

Ejvind Larsen, uffe hellum, Arne Albatros Olsen, Helle Bovenius, erik pedersen, Jacob O og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

Måske politikkerne skulle tale for dem der ikke kan tale selv?

Hvis koen kunne svare på menneskets sprog, gad vide om den så ville takke ja til den behandling den får ?
Jeg har set køernes, grisenes og en enkelt gang nogle fårs øjne lige inden døden, og de ser ikke ud til at være glade for det?

Men måske jeg læser deres kropssprog forkert?

Måske man skal til at sælge hunde kød i dk, og så give hundene samme behandling som de andre dyr får?
Det må jeg da kunne få politisk opbakning til?
Det vil skabe arbejdspladser, og mad til folket, og flere penge i statskassen. Jeg kunne eventuelt putte lidt rose vin i hundene, så det er ekstra Gourmet.

Cognitive dissonans på højeste plan.....

uffe hellum, Helle Bovenius og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Anders Bentsen

Der er stort set ingen profit ved at producere svin. Prisen på dansk svinekød (som er en del højere end internationalt) ligger typisk i området 7kr. til 9kr.
Det kan godt være det er rigtigt at en halvering vil koste op mod 22mia kr. i omsætning, men når først man har betalt for foder, leje af jord og bygninger, lønninger og transport, så er det altså ikke meget der er tilovers i profit.
Jeg er sikker på at de 40000 der bliver arbejdsløse lynhurtigt finder sig et nyt job, men der er altså også brug for arbejdere til at håndtere andre afgrøder på markerne.
Hvis en skovarbejder hver dag fælder et træ og skærer det op i 4m3 brænde som sælges for 4000 så omsætter skovindustrien for 300% per medarbejder i forhold til svineindustrien, og har LANGT højere avance - Hvorfor bilder man os ind at kødindustrien er vigtig for Danmark?
Hvorfor exporterer vi billigt kød mens vi importerer dyrt biobrændsel?

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Helle Bovenius, Vagn Bro, Erik Karlsen, Inger Pedersen, olivier goulin og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
Birgitte Bagger

Vildt at faldene beskæftigelse stadig kan været et argument. Der er jo så mange andre ting at lave i DK.

Ejvind Larsen, Vagn Bro, erik pedersen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Kim Morten Nissen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Tallene for landbrugets klimabelastning er fejlagtige og grafikke er sjusket og vildledende. Jørgen Steen Nielsen er remragende til at beskrive de overordnede problemstillinger i miljø- og klimapolitik, men når det kommer til talgrundlaget vikler han sig undertiden ind det rene vildledende vrøvl.

Jeg er efterhånden blevet træt af at forklare forskellen mellem CO2 og CO2-ækvivalenter. Det sidste forkortes til som CO2 tilføjet et lille e, således som det kan ses i "Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning 2022". Her ser i øvrigt ud til at være en fejl i tabel 10. 2 på side 62.

Hvis andre skulle have lyst til at gøre rede for artiklens usædvanligt ringe grafik, ville jeg synes, at det var interessant.

olivier goulin

Svineproduktion er symbolpolitik for DF og S.
Det er som tørklæder - bare med omvendt fortegn

/O

Ejvind Larsen, Niels østergård, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Jacob O og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det absurde er, at landbruget tilsyneladende ikke høster større overskud på storproduktionen end på den klassiske lille, blandede bedrift - fordi lånefordringerne simpelthen sluger forskellen.

Anders Hüttel

Jeg så tre drenge komme kørende i en kæmpetraktor i dag, mens jeg ventede på bussen. De skulle til grillbaren ved havnen i Ærøskøbing. Sikke nogle dovne svin at køre flere tons for en pølse.

Hele høsten af korn på Ærø går til dyrefoder. De har slået rekord i år i forhold til alle tidligere år. Samtidig har prisen på korn aldrig været højere. Og tilmed får de, de samme beløb fra EU som tidligere. Skræmmede så økonomisk tunge de sorte landmænd er blevet i 2022.
Jeg håber i den grad at EU vender fingeren nedad til dansk eksport landbrug.

Ejvind Larsen, uffe hellum, erik pedersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Det ville være en genial løsning at omlægge alle landbrug til produktion af planteføde direkte til mennesker og helt droppe den barbariske og miljø- og sundhedsskadelige kødindustri. Det ville frigive enorme områder i verden, der igen kunne blive til skov m.m. Og det kan enhver forbruger være med til at ændre.

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, erik pedersen, Helle Bovenius, Estermarie Mandelquist og Vagn Bro anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Der er jo rent faktisk allerede sket en meget markant (!) nedgang i antallet af kreaturer i Danmark gennem et antal årtier: https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=27185

Når kreaturerne alligevel vurderes til at være så store CO2-syndere, skyldes det måske, at de nu om dage for langt størstedelens vedkommende er opstaldede livet igennem, hvor de selvsagt skal fodres. Måske at få dem ud på græs igen ville kunne forbedre det dårlige CO2-regnskab? Dertil kommer så også bedre dyrevelfærd og god naturplejeværdi.