Interview
Læsetid: 6 min.

Skoleleder fra udsat boligområde: Tørklædet er ikke nødvendigvis et tegn på social kontrol

Bortset fra et tørklædeforbud i skolen giver flere af de nye forslag, der skal hindre social kontrol, god mening. Det mener skoleleder Helle Mønster på Ellehøjskolen i forstæderne til Aarhus, hvor knap 95 procent af eleverne har anden etnisk baggrund end dansk
At ruste eleverne med viden og give dem redskaber til selvstændigt at træffe deres valg, tror skoleleder Helle Mønster virker langt bedre end ydre kontrol og forbud. Fotoet er et arkivfoto.

At ruste eleverne med viden og give dem redskaber til selvstændigt at træffe deres valg, tror skoleleder Helle Mønster virker langt bedre end ydre kontrol og forbud. Fotoet er et arkivfoto.

Magnus Fisker

Indland
29. august 2022

For Helle Mønster, der er skoleleder på Ellehøjskolen i Aarhus, er det største problem med forslagene fra Kommissionen for den glemte kvindekamp, at de risikerer at skabe mere splid end dialog.

For selv om skolen har elever fra de udsatte boligområder Gellerup, Toveshøj og Bispehaven i forstæderne til Aarhus, og 95 procent af eleverne har anden etnisk baggrund end dansk, så oplever Helle Mønster det »overhovedet ikke som et problem«, at en del elever bærer tørklæde.

»For mig er det vigtigste, at eleverne kommer i skole hver dag og deltager i al undervisning, fester og lejrture. Og det gør vores elever. Men hvis vi oplever, at der er børn – både drenge og piger – der bliver udsat for social kontrol i familien eller fra andre elever, så reagerer vi på det,« siger Helle Mønster.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Theo Lindemann

Muslimske piger og kvinder må ikke gå med deres traditionelle tørklæde grundet mulighed for social kontrol. Mink, nå nej Tørklæde Kommissionens forkvinde siger, at når bare én pige/kvinde bliver udsat for social kontrol gennem at bære et tørklæde er det nok til at det skal forbydes for alle.

Hvad så med Jehovas Vidne? Der er vist ingen i Danmark som udøver mere social kontrol over deres børn og unge som Jehovas Viden forældre/samfund. De stakkels børn må hverken holde fødselsdag eller Jul eller danse eller drikke alkohol. Ikke en gang en livsnødvendig blodtransfusion må de få. De børn og unge har ingen stemme i det offentlige rum. Og arbejder de i mod bliver de ekskluderet, ikke bare fra menigheden, men hele familien med Mor, Far, søskende samt hund og kat.

Dertil kommer, at man som forældre vel har lov til at opdrage sine børn, som man finder det rigtig. Prøv bare at spørge en yngre etnisk dansk Mor hvad hun mener om det. Eller er det blevet en statsopgave som i Nord Korea? Og hvad med de unge som er blevet talt fra at drikke alkohol af deres forældre, som ellers er normen i dagens Danmark. Er de også under social kontrol? Og så er der inderen med sin turban. Nå nej, det er jo en mand. Og en mand er jo ikke under social kontrol. Vel.

Alene at sætte fokus på muslimske grupper grænser til religions racisme.

-

Forleden kunne man på DR Deadline se en Charlotte Bircow’s bikini optræden som 61 årig sætter mange andre ældre kvinder i en prikær situation. For de fleste 61 årige kvinder har ikke en bikini krop som Charlotte Bircow. Alle skal være som de vil siger Bircow. Men mange kan simpelthen ikke rummes i en bikini.

Det her med at være som man vil og er, glæder det så også ældre mænd i speedo, som hænger ud på stranden blandt unge letpåklædte piger? Eller er det så noget helt helt andet? Eller den ældre mand med et usoigneret udseende som hænger ud på en bænk midt i byen? Og hvad med de hjemløse? Må de hænge ud på gågaden eller Strandvejen? Sikkert nej. Men hvorfor må netop de mennesker så ikke være som de er? Så snart de udsatte mennesker er sig selv på en gågade kommer politiet omgående og fjerner dem fordi en butik frygter for sin omsætning. Hvorfor må hjemløse og andre udsatte ikke leve deres liv og se ud som de vil? Det er jo nærmest forbudt at være hjemløs eller udsat i gadebilledet. Og de må ingen steder være med mindre de holder sig vågne 24/7 og ellers holder kæft og gemmer sig.

Så nej. Vi må bestemt ikke være den vi er. Kun når det passer ind i billedet af tidens trend og normer må vi være som vi er. Resten skal gemmes væk.

I 60’erne blev unge mænd med Beatles hår overfaldet og klippet skaldet. Her i weekenden (d. 27-08-2022) blev 5 mænd mellem 22 og 60 år anholdt i Sønderborg for at hænge nedsættende plakater op om LGBT+ miljøet dagen før en pride parade.

Og så er der hele DanmarksDemokraternes sætop. Her må du ikke være andet end det trailerpark Danmark befaler. Stegt flæsk med persillesovs, medlem af folkekirken, elske halbal og byfest, være etnisk dansk, eje en labrador, være fordomsfuld, gå i træsko og alt det der fra de gode gamle dage.

Nå. Men muslimske piger og kvinder skal i hvert fald ikke gå med tørklæde. For det er bare så udansk. Altså hvis vi ikke regner bedstemors tid med, hvor alle piger og kvinder i Danmark i klædte sig et tørklæde fordi de var trendy.

Komplicerede tider...

PS. For en ordens skyld: Hvis Charlotte Bircow, eller andre ældre damer, vil i fører sig en bikini, så skal hun da endelig gøre det.

Hanne Zachariassen, Peter Mikkelsen, Jens Ole Mortensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Lone Andersen, David Zennaro, Marie-Christine Poncelet, Poul Søren Kjærsgaard, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Så skolelederen frygter, at de unge piger ikke længere må komme i skole på lejrture etc. men i stedet skal privatundervises, hvis de ikke har tørklæde på. Hvordan kan ovenstående ikke være et eksempel på social kontrol af de unge piger fra familiens side?

Else Marie Arevad, Inge Nielsen, Henning Kjær og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Ditte Jensen, overser du ikke en generalisering her?

Hvis 2 piger ud af 1000 piger rent faktisk er tvunget til at gå med det tørklæde, så vil de 2 piger risikere, at de ikke må komme i skole.

Til gengæld udsættes de resterende 998 piger for statstvang.

Et forbud løser altså ikke problemet. Uddannelse, arbejde og inklusion løser problemet.

Lene Grøstad, Dorte Sørensen, Peter Mikkelsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Ete Forchhammer , David Zennaro, Inger Pedersen, Mogens Holme, Lillian Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvordan kan det være, at man uden videre i dag udleverer sine børn til det offentliges bestemmelse af, hvad og hvordan de skal være?
Selvfølgelig er børn deres forældres, medmindre der er noget meget graverende galt.

erik pedersen, Kristian Larsen og Jeppe Lyngsø Bundgaard anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Mange velhavere - og royale -sender deres børn i skoler med uniformspligt, så helt tosset kan den løsningn vel ikke være. Hvorfor ikke bare indføre uniforspligt i kommuneskolen - og madordning, nu vi er i gang?

Jeg gik selv i en dødkedelig kommuneskole, indtil jeg kom i endnu værre privatskole (desværre ingen uniform) og var ofte misundelig på nogle af mine klassekammerater, både fordi de var bedre begavet en jeg, men også fordi de havde pænere cowboybukser. Så mon ikke jeg ville have været glad for at få en uniform - det blev jeg i hvert fald, da jeg fik min blå trøje og grønne kasket, som ulveunge hos De Gule Spejdere. Jeg ville sikkert også have haft udbytte af at gå i en ren drengeskole, da pigerne altid var lysår længere fremme i snart sagt enhver henseende og man gik altid med en fornemmelse af at være til besvær eller i bedste fald liggyldig. Heldigvis var der sløjd- og gymnatisktimerne, hvor man kunne trække vejret.

Marie-Christine Poncelet

Så morsomt Theo Lindemann: " men mange ( 61 årige kvinder) kan simpelthen ikke rummes i en bikini " !

Kristian Larsen

Vores offentlighed er blevet inficeret med orwelske begreber,. bureaukratisk-politiske omskrivninger der skal tilsløre den grimme mening. Socialdemokratiet elsker det. Eksempler er "ghetto", "kvinders frihed" - ja og "social kontrol", som skal sminke at Socialdemokratiet egentlig står for nøjagtigt det samme som DF.

Samfund bygger på social kontrol, men i den socialdemokratiske newspeak betyder det specifikt: muslimske forældres muslimske opdragelse af deres børn. Hvis tørklæder blev forbudt, ville det lede til nye former for social kontrol. Tørklædebørn, der bliver sendt hjem. Tørklædebørn der bliver mobbet af blonde A-menneskebørn med socialdemokratisk velsignelse. Forældre der bliver trukket i deres offentlige ydelser. Offentlig udskamning o.s.v.

Det kan godt være at det snart er fortid med DF, men partiet har opfyldt sit formål og sejret endegyldigt, for stort set alle partier har overtaget dets foragtelige ideologi.

Frederik Schwane, Peter Mikkelsen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Inger Pedersen, Steffen Gliese, erik pedersen, David Zennaro og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig må man reklamere med at man tror på en anden ideologi en demokratiet.

Tørklædet er kultursymbol - ikke religiøst.

Masser af muslimer accepterer jo at andre muslimer vælger tørklædet fra :).

En anden vinkel for "frivillig valg af tørklæde" er at nogen piger bruger tørklædet til at forhandle sig til valg .....må jeg godt "et eller andet".....hvis jeg tager tørklædet på? Derved taber familiens mænd ikke ansigt i miljøet.
Så "frivillighed" kan være vejen til andre rettigheder .....men det bunder stadig i socialkontrol og mænds æresbegreber.

Lad pigerne slippe for kulturtvangen.
Lad dem mærke vinden i håret.....måske får de smag for det :).

Iøvrigt hører kasketter heller ikke til i et klasseværelse! - uanset hvis hoved de sidder på.

At forbyde muslimske familiers tradition med tørklæde, handler ikke mere om social kontrol end etniske danske familiers traditioner, at tage de små med til juletræsfest.
SOCIAL KONTROL er når offentligheden forbyder mennesker leve i harmoni med deres tro.

Forøvrigt slæber etniske danske familier børnene med i kirke - bliver børnene spurgt ?
Der er eksempler på fædre der forcerer sine børn til sport for egne ambitioner skyld - hvor børnene bestemt ikke bliver spurgt.
Og hvad med alle de politiske familier der slæber børnene med til møder - bliver disse børn spurgt ? Nok ikke. Det i alfald interessant at mange børn vælger samme parti som forældrene. (uden i øvrigt sætte navne på her).

Jørgen Tryggestad

Måling: Flertal siger nej til tørklædeforbud i skoler

Blandt adspurgte borgere i Danmark siger et flertal på 56,1 procent nej til at indføre et forbud.

Det viser en måling fra analyseinstituttet Voxmeter, som er foretaget for Ritzau.
28,2 procent svarer omvendt ja til at indføre et forbud. 15,7 svarer "ved ikke".

De i alt 1013 svar fra nationalt repræsentative respondenter over 18 år er indsamlet fra 29. august til 1. september. Det er sket via en webbaseret undersøgelse.

PS.: Den danske befolkning er åbenbart ikke enige med den regeringsnedsatte kommision som anbefaler et forbud i denne meget konfliktfyldte og populistiske tørklædesag...med denne måling er det heldigvis mange danskere og ikke mindst nogle danske politikere som må ha fået stof til ekstra eftertanke...

Måske på tide at erstatte nogle af disse dyre skatteborgerbetalede kommisioner vedr. alvorlige politiske konflikter og uenigheder med nogle webbaserede folkeafstemninger?

"Tørklædet er kultursymbol - ikke religiøst."

Det er det jeg skriver. Islam er en ideologi, ikke en religion.