Feature
Læsetid: 13 min.

Det var en svær tillidsøvelse for Annis døtre at aflevere deres mor på plejehjemmet Solgården

Der bliver ikke sunget fødselsdagssang på Annis 82 års fødselsdag på plejehjemmet Solgården, for det gør hende ked af det. På etagen under er 93-årige Jørgen faldet og har mistet den mobilitet, han har brugt måneder på at optræne. Men han vil kunne gå igen, for han hader sin kørestol. Dette er sidste afsnit i Informations serie fra Solgården
Anni har fødselsdag, hun fylder 82. Der skal gøres lidt ekstra ud af udseendet i dag, så næsen bliver pudret.

Anni har fødselsdag, hun fylder 82. Der skal gøres lidt ekstra ud af udseendet i dag, så næsen bliver pudret.

Indland
15. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Plejehjemmet Solgården er pakket ind i flag. Bordene er dækket med hvide flagbeklædte velourduge, der er flag på servietterne, flagguirlander i vinduerne, og ude foran beboeren Annis lejlighed står en halvanden meter høj flagstang

Hun har fødselsdag og bliver 82 år. 

I dagens anledning har Anni måtte vælge frokostmenuen, som lyder på flæskesteg og chokolademousse. Hun har fået en flaske rosé og en blomst i gave af Solgården. Der er saftevand i alle vandglas, og på et rullebord står rødvinsglas opstillet på række. De er godt fyldt op. Anni skal have hvidvin som den eneste.

»Skål Anni – og tillykke!« siger sosu-assistenten Britt, da maden og vinen er serveret.

Alle beboere og ansatte på Solgårdens B2-afdeling hæver deres glas. Der bliver ikke sunget fødselsdagssang for Anni, for det gjorde hende ked af det, da de prøvede tidligere.

»Hvor gammel er jeg,« spørger hun igen og igen. 82, fortæller Britt hende.

»Argh, det er jo ingen alder!« konstaterer Elin, en af de andre beboere. Hun fylder 94 om et par uger. Det bliver hendes 14. fødselsdag på Solgården.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Holger Nielsen

Virkelig dejlige artikler, det var en fornøjelse, at høre om livet på Solgården. Bare alle plejehjem var lige som den. Det er de jo desværre ikke.

erik jensen, T Hansen, Egon Stich og Inge Nielsen anbefalede denne kommentar

Ja , dejligt at se, når der bliver taget godt hånd om de allermest sårbare i vores land. Bare der var et parti, der først og fremmest ville prioritere syge, værdigt trængende ældre og handicappede og bringe indsatserne her op på anstændige niveauer. Hvad der så måtte være tilbage må vi andre deles om.

David Zennaro

Men de fleste er nok bedre end deres rygte.

Jørgen Christian Wind Nielsen

Et plejehjem er et hjem
Min mor er 93 år. For 5 år siden vågnede hun op efter en hofteoperation på Rigshospitalet ude af stand til at gå. Da hun var kommet nogenlunde ud af narkosedøsen kom hun til genoptræning, uden succes. Hun er nu kørestolsbruger.

Min mor er kognitivt helt OK. Hun har en hukommelse som en elefant, hendes hjerne fungerer lige så godt som din og min. Hun ser og hører fint. Når vi ringer til hende eller besøger hende, spørger hun til vores liv og vores aktiviteter. Hun læser bøger og aviser og holder sig opdateret om verdens gang på tv.

Vi fik en bolig til min mor på et plejehjem. Den er fin. Godt vedligeholdt, store vinduer, lidt køkkenfaciliteter, et stort badeværelse, 2 rum, ovenikøbet en altan.
Problemet er bare, at lejligheden er indrettet til mennesker, der kan gå og stå. Min mor kan ikke komme til køkkenvasken. Et klædeskab, der går op til loftet. Vindueskarme i normal højde. Hun kan ikke engang køre sin kørestol ud på altanen.

Prøv et forsøg: Sæt dig på en stol i dit hjem og forestil dig, at du skal fortsætte med dine dagligdags aktiviteter uden at rejse dig op. Det går ikke, vel!
Min mor er ikke den eneste på det plejehjem, der er kørestolsbruger. Hvad det angår er hun ikke unik, ikke engang noget særligt.

Jeg ved ikke hvor stor en procentdel af de 44.000 beboere på plejehjemmene i Danmark, der er kørestolsbrugere. Men en del. Hvis man kan indrette børneværelser til børn, kan man vel også indrette kørestolsvenlige rum til kørestolsbrugere. Hvornår kommer det?